Consciència social i cinema, units per Pablo Iglesias Turrión

No Comment

Cuando las películas votan. Lecciones sociales a través del cine (2013), Editorial Catarata

La incidència que exerceix el cinema en la nostra societat Pablo Iglesiasés indiscutible. Les pantalles van vencent les pàgines que, malauradament, massa sovint es rovellen a la biblioteca. Així doncs, els audiovisuals s’alcen com un punyent referent cultural, sent la font d’estereotips, comportaments, paradigmes i tòpics que regeixen la societat d’avui dia. Les mirades enfoquen la gran pantalla i el públic absorbeix les conductes que hi visualitza. Partint de la gran repercussió que posseeix el cinema, Cuando las películas votan. Lecciones de ciencias sociales a través del cine (2013) proposa un recorregut per divuit pel·lícules, analitzant les nocions polítiques clau que aquestes exposen. Així doncs, ens encarem a un compendi de textos escrits per un ventall interessant d’experts en ciències socials (com ara Pepe Gutiérrez-Álvarez, Carlos Prieto del Campo, Ricardo Romero Laullón o Albert Noguera, entre altres), encapçalats pel mediàtic professor Pablo Iglesias Turrión.

Què és el liberalisme? Què és l’Estat? I el feminisme, i la democràcia? Aquestes qüestions i catorze més, es resolen a través de les trames de films tan variats com Skyfall, Espartaco, Star Wars, American Beauty, Blade Runner o sèries com Mad Men. Descobrim, per exemple, que darrera d’Espartaco hi trobem la descripció crítica i detallada d’una revolució, o també que Millennium 1 ens pot revelar què és la violència de gènere. El públic lector és introduït a l’entrellat de cada història, tot endinsant-lo en la seva temàtica d’una manera amena i captivadora. D’aquesta manera, el cinema d’avui i d’ahir esdevé la via per submergir-se en disquisicions polítiques, fent un repàs il·lustrador de diferents èpoques, personatges i directors. Cada estudiós ofereix la reflexió vers una obra, tot comparant qüestions teòriques amb el seu reflex a cada llargmetratge. Més enllà de les seves referències purament socials, els capítols ofereixen una visió global de les pel·lícules: tant es pot al·ludir a la repercussió mediàtica que protagonitza, la intenció del director o les reaccions que suscità.

La semiòtica dels films s’exposa als ulls del lector o lectora d’una forma renovada i curosament revisada, permetent que, des de la butaca del menjador, pugui protagonitzar un veritable cicle de cinema. Pàgina i pantalla s’agafen de la mà amb un mateix objectiu: trencar la paràlisi ciutadana i qüestionar el per què i el com del marc polític que ens abraça. Consciència social, formació, reflexió crítica i diversió, és doncs, allò que sustenta l’esquelet d’aquest llibre. Una veritable arma per combatre l’alienació col·lectiva.

Marta Pastor

Related Articles

Deixa un comentari