Per una passarel·la de transparència en la sanitat egarenca!

2 Comments

El dissabte passat, a Terrassa, La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, va començar a moure fitxa sobre com afrontar els futurs passos que la ciutadania i els col·lectius preocupats per la sanitat han de donar per defensar una sanitat pública, gratuïta i de qualitat a la nostra ciutat.

Un dels reptes més importants d’aquest nou curs sanitari, urbanístic i social en general, i davant del qual la Plataforma considera que no es pot fer un pas enrere, el que vol dir que caldrà preparar un confrontament en tota regla i de la major alçada contra els poders fàctics, és el que es planteja entorn a l’obra faraònica que l’empresa privada Mútua de Terrassa vol construir per unir les actuals instal·lacions del consorci sanitari, considerat un dels més importants del país i l’Estat espanyol, amb les recentment adquirides a la nova estació, encara per estrenar, dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, el “ferrocates” de tota la vida, al parc de Vallparadís.

Cal afegir, que tant la Federació de Associacions de Veïns de Terrassa FAVT, com la pròpia Plataforma, han presentat o estant en fase de fer-ho al·legacions contra l’acord unànime del Ple Municipal d’aprovar la modificació del POUM que permetrà, si la ciutadania no ho impedeix, la construcció d’aquest nou pas per enfortir el negoci de la sanitat privada en detriment del servei ciutadà que representa la sanitat pública.

A continuació, el text íntegre del Manifest aprovat per la Plataforma:

Protesta davant la Mútua de Terrassa Protesta davant la Mútua de Terrassa

VOLEM UNA PASSAREL·LA DE TRANSPARENCIA EN LA SANITAT DE TERRASSA !

Just abans de les vacances d’estiu , la premsa local ens sorprenia amb notícia de primera plana que celebra l’expansió de la Mútua de Terrassa amb una passarel·la que travessarà el Parc de Vallparadís i connectarà les noves dependències de Mútua de Terrassa, consultes externes, enfront de la casa Baumann. El diari ens informa que aquestes obres, amb un cost de 3 milions d’euros, correran a càrrec de la Mútua de Terrassa.

La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa lamenta no compartir la celebració del Diari de Terrassa, ni la de l’alcalde Jordi Ballart, ni la del consistori, que en el seu ple, incomprensiblement amb el suport de tots els grups municipals, dóna llum verda al projecte. Al contrari, volem expressar el nostre profund rebuig i preocupació pels motius següents:

Les llistes d’espera a Terrassa estan molt per sobre de la mitja de Catalunya. L’ espera per a la clínica del dolor és de mes d’un any. Les visites de primària tarden molt sovint tres setmanes. Les visites per especialistes s’allarguen durant mesos. El servei de rehabilitació minva dia rere dia. Els amuntegaments a urgències són massa freqüents i sovint intolerables. S’estalvia amb restriccions horàries als ambulatoris durant l’estiu. L’atenció domiciliària és clarament insuficient.

Des de fa quatre anys s’han rebaixat continuadament les condicions laborals del personal sanitari i el nombre de personal, cosa que també reverteix en l’atenció als malalts.

Amb una ceguesa imperdonable l’Ajuntament de Terrassa contempla la Mútua com un negoci qualsevol, que pot donar gratis a la ciutat alguns beneficis (un pont!).

Però la Mútua, encara que és una entitat privada es finança amb diners públics en una quantitat aproximada de 180 milions d’€ anuals! Tota l’expansió es fa partint del diner públic! La Fundació Vallparadís, del Grup Mútua, que farà en lloc de l’Hotel Vapor Gran, una residència d’alt standing, també rep subvenció de la Generalitat. (uns 4 milions d’€ el 2012).

El cert és que des de fa més de cinquanta anys, la Mútua s’ha finançat amb diners públics i que amb aquests diners ha construït tot un imperi privat que s’engreixa a costa d’aquests diners públics i de l’esforç dels seus treballadors.

La ciutadania no té cap control d’aquest diner públic. I no podem assegurar si reverteix en l’atenció dels pacients o en la consolidació del propi holding. Aquests 3 milions d’€ tenim dret a decidir en què els volem gastar!

Per això, és del tot incomprensible que l’Ajuntament aboni el negoci de la sanitat, ja que el 26 de juny d’aquest any mateix, el grup parlamentari socialista entrava un document al Parlament demanant explicacions, ratificant que Terrassa està molt per sobre de la mitja de Catalunya quant a les llistes d’espera i d’altres mancances d’atenció sanitària. I així mateix ho feien el grup d’ICV-EUiA.

No entenem que els grups que en el Parlament de Catalunya clamen contra les retallades i la privatització de la sanitat catalana, al nostre municipi, no es posicionin fermament contra un holding privat, modificant fins i tot el POUM, per satisfer interessos aliens a la majoria de ciutadans-usuaris.

Exigim de l’Ajuntament ATURAR aquest projecte i sol·licitar en nom de tota la ciutadania, tal com li pertoca T R A N S P A R E N C I A

– Que les llistes d’espera es facin públiques.

– Que es facin públics els contractes de Mútua i el Grup Mútua amb els FGC i els propietaris del Vapor Gran.

-Que s’expliqui i es mostri amb quins fons es fa aquesta expansió si l’any 2011 l’entitat presentava un ERO al·legant pèrdues previsibles, que afectava a més de 800 treballadors. Reclamem una auditoria externa sobre el Grup Mútua.

-Que es facin públics els contractes amb el CatSalut.

Per tal d’assegurar que els diners i recursos obtinguts a través de l’erari públic siguin per la sanitat pública. Les clíniques i centres privats, inclosos els del Grup Mútua, han de fer servir els seus propis recursos.

Terrassa setembre de 2014

PLATAFORMA en DEFENSA de la SANITAT PÚBLICA

 

Related Articles

2 Comments

  1. Cop de força de la societat civil contra l’opacitat del projecte d’Ajuntament i Mútua - Created by Redacció malarrassa - In category: Moviments socials, Serveis públics - Tagged with: ajuntament, CUP, EUiA, FAVT, Grup Mútua, ICV, Jordi Ba

    […] mostra d’unitat i força ciutadana. En pocs dies, fins a 26 entitats ciutadanes han signat el manifest que la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública va llençar arrel l’anunci del projecte de Mútua de Terrassa, amb construcció de […]

Deixa un comentari