Dades per triar escola, a Catalunya poques

No Comment

Crespinell, alumnes de les dos escoles celebren 25 anys foto crespinellTothom que vulgui inscriure els seus fills o filles a una nova escola en segon cicle d’educació infantil, primària o secundària a Catalunya haurà de realitzar una preinscripció a partir de la propera setmana, del 10 al 17 de març.

El procediment habitual per descobrir com són les escoles de l’entorn, sobretot en una ciutat, és: preguntar a les famílies conegudes si estan contents amb les seves, mirar les pàgines web, assistir a les jornades de portes obertes i fins i tot concertar entrevistes per visitar les finalistes.

Temps enrere els centres educatius es dividien en públics i privats. Ara el Govern de la Generalitat els anomena tots “centres mantinguts amb fons públics” perquè gairebé la totalitat dels privats reben subvencions a banda de cobrar una quota a les famílies.

La tarifa mensual a pagar per una escola concertada es descobreix també durant les visites. Un cop feta la matrícula, en algunes escoles aquesta tarifa mensual es reparteix en dos rebuts: un es paga a l’escola i l’altre a una fundació de l’escola.

Hi ha dades?

Als centres de secundària,  una dada que les escoles mencionen sovint durant les visites és la nota mitjana final de l’alumnat de batxillerat per accedir a les PAU (Proves d’Accés a la Universitat) , el percentatge d’alumnes aprovats a les PAU i la nota mitjana obtinguda per l’alumnat del centre en aquestes proves.

Cada centre té llibertat de presentar les dades com vulgui o de no donar dades. Alguns centres fins i tot mencionen les notes mitjanes d’assignatures com matemàtiques, català, anglès. Altres les obvien. A continuació, dades de dues escoles (noms esborrats)

Com seria amb dades?

L’organització no governamental ProPublica (Periodisme d’interés públic), fundada per Paul Steiger, que fa periodisme d’investigació, va engegar el projecte The Opportunity Gap per comparar diverses dades de totes les escoles que rebien diners públics als Estats Units, de manera que només teclejant el codi postal, l’usuari pot veure quines escoles té a prop, un mapa, quins nivells ofereixen, el percentatge d’alumnat que rep cursos avançats en diverses matèries o que rep subvenció pel menjador, entre d’altres, i permet comparar les d’una mateixa zona. Això permet també analitzar com s’empren els recursos públics i fer-ne un seguiment.

Per la seva banda, al Regne Unit, l’Oficina per Standars en Educació, Serveis i Aprenentage (OFSTED), recull dades, publica el resum dels informes de les seves inspeccions escolars, i les compara amb altres escoles similars. El Ministeri proporciona informació similar.

A Catalunya aquestes dades no es fan públiques. Les dades básiques dels centres es troben en dos aplicatius: un de consulta de centres i ensenyaments i un altre de preinscripció i oferta educativa. Així que de moment ens hem de conformar amb les recomanacions de la FAPAC per triar escola. Visca la transparència.

C. Catalan http://opengov.cat/ca/

Related Articles

Deixa un comentari