Aigües de Terrassa, tota la informació disponible a la web de l’Observatori Ciutadà

No Comment

Tota la informació (disponible fins al moment…) sobre Mina d’Aigües estarà a l’abast de qui s’ho vulgui mirar a la pàgina web de l’Observatori Ciutadà Municipal (OCM, http://ocmterrassa.org/): els comptes, els contractes, despeses, propietats públiques i privades, beneficis (sí, beneficis, exactament; que això de la gestió del servei d’aigües no és cosa només d’organitzacions socials i de caritat, també deixa petits i grans beneficis; qui vulgui saber pregunti a Mina, Agbar i d’altres…). I més informació encara per a poder seguir i/o participar en el procés i el debat sobre la proposta de municipalització del servei d’aigües públiques de Terrassa que planteja i defensa la Taula de l’Aigua terrassenca. D’altra banda, l’alcalde Ballart ha proposat una reunió a l’OCM, que es podria realitzar a finals d’aquest mes de juliol.

L’equip de l’OCM, petit però molt determinat, va decidir posar el seu gra de sorra en aquest desafiament per a la ciutadania egarenca i, després de parlar-ho amb la Taula de l’Aigua, crearen un espai dintre de la web, amb el títol Gestió de l’Aigua, per a fer pública tota la documentació i informació aconseguida fins al moment; “és la nostra aportació”, declarà l’Òscar G. Villa a aquest informatiu.

Informacions sobre la pròpia Taula de l’Aigua, l’auditoria feta per l’empresa Heras, el pla de treball de l’Ajuntament i escriptures i acords. A l’apartat de l’auditoria d’Heras, una peça molt important per a poder saber i entendre el què i el com, és un “Informe que l’empresa Heras ha realitzat a l’empresa Mina d’Aigües de Terrassa amb motiu dels acords establerts entre l’empresa concessionària i l’Ajuntament de Terrassa per la finalització de la concessió. En aquest informe que s’anomena “Projecte bàsic d’obres i Instal·lacions de Millora dels bens revertibles, adscrits al Servei Públic d’abastament d’aigua a Terrassa”, s’inspecciona, analitza i certifica l’estat real de les instal·lacions i béns reversibles de la xarxa d’aigua potable de Terrassa i es determina que instal·lacions precisen d’actuacions de manteniment correctiu, com el seu cost orientatiu en ordre de magnitud”.

Assistents a la 2na Jornada sobre l'Aigua a Terrassa, dissabte 18 de juliol, al casal del barri de Segle XX. Foto: PV Assistents a la 2na Jornada sobre l’Aigua a Terrassa, dissabte 18 de juliol, al casal del barri de Segle XX. Foto: PV

De totes formes, només un primer informe. Encara falta llum sobre la història econòmica de la gestió d’aquest servei que ha arribat a reportar més d’un milió de beneficis a l’any.

Fer llum, expliquen l’Òscar i la Susanna, també membre de l’OCM i activa participant de la Taula, vol dir no només presentar els documents i fets. “Cal explicar-los molt bé”, assegura l’Òscar, “per a que es puguin entendre bé, perquè generalment aquesta documentació està feta en llenguatge de comptabilitat i amb conceptes per a especialistes”. “Volem fer-ho de forma molt pedagògica”, matisa per la seva part la Susanna.

En aquests moments, la Taula de l’Aigua disposa de documentació dels comptes anuals dels exercicis dels 10 darrers anys, “però es demanaran tots”, declaren. “Això és només el principi”, afegeix l’Òscar, tot afirmant que es pot veure i viure com en aquests moments la pressió ciutadana i de l’opinió pública, així com la mateixa llei, sobre les administracions municipals i a tots els nivells és molt forta i les força a donar informacions.

S’ha vist molt clar a Terrassa, on els partits que es presentaven a les eleccions de maig van incloure en els seus programes, amb més o menys convicció, però incloure, mesures per garantir la transparència i permetre el control ciutadà dels comptes i la gestió.

L’alcalde Ballart, fent un pas endavant, es va comprometre en el discurs d’investidura a parlar amb l’entitat de l’auditoria i observatori ciutadanes. Tot i així, “sembla que estaven una mica confosos sobre la titularitat d’aquesta organització i van escriure a la Plataforma d’Auditoria Ciutadana del Deute (PACD), a Barcelona, de la qual nosaltres, OCM-Trs, som el node o connexió local”. En tot cas, estan parlant ja amb l’equip de govern local i sembla que podria haver-hi una primera reunió a finals de mes de juliol.

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari