Treballadores de menjadors, preocupades pel resultat del concurs, defensen un servei totalment municipal

No Comment

La recent concessió del servei de menjadors escolars municipals a la corporació Sehrs ha estat contestada per diverses forces polítiques amb presència al Ple municipal, CUP, ERC i TeC, al temps que al menys dues de les empreses i entitats que van concursar en la licitació, Fundació Pere Tarrés i Fem A Prop, que han anunciat donar entrada a recurs administratiu contra el resultat.

SEHRS alimentació

El govern local suma així una nova polèmica (als casos del transport públic i la neteja) que contribueix, com a mínim, a posar en dubte el model de contractació i concessió de serveis municipals utilitzat fins ara.

Una tercera part fonamental en aquest assumpte, la de les persones treballadores (monitores, cuineres i ajudants), que en aquest cas sembla no haver fet cap moviment fins el moment, també té opinió. Des del comitè d’empresa, representants de les quasi 400 contractades en plantilla de les escoles, afirmen que la seva major preocupació, lògicament, és la de garantir les condicions, drets i garanties laborals, les salarials incloses.

Això, afirmen, queda recollit i garantit en el plec de condicions base per al concurs. Clar que sabent que ha primat el preu final, “l’oferta econòmica més barata, això ens preocupa”, afirma la Lluïsa Ordóñez, membre del comitè i del sindicat USOC, treballadora des del 1992. “Perquè, si amb Serunion (l’empresa anterior) ja les ràtios moltes vegades no es complien, ara que els menús són més barats encara i que a sobre la guanyadora ofereix 500 beques extres (quasi dues escoles menjant gratis), ens preguntem com ho faran per quadrar els comptes”.

Els hi costa entendre i acceptar que una decisió tan important i complexa com aquesta es pugui decidir per la diferència de puntuació en un sol punt, a més amb una diferència tan gran i difícil de justificar. Si al final no sortissin els comptes, les sindicalistes es temen que l’empresa vulgui retallar o per la qualitat de l’alimentació i el servei, circumstància que qualifiquen “inacceptable”, com també si fos per les garanties laborals o salaris. Defensen que l’Ajuntament “hauria d’estar preparat per a prendre mesures des del primer incompliment i vetllar per a que es complissin tots els terminis del plec”, subratlla la Lluïsa, ja que “qualsevol retallada repercuteix en el servei de menjador, o menys hores de cuina o no cobertura de l’absentisme, és a dir, paguen o les treballadores o, el que és molt pitjor, les criatures usuàries”.

D’altra banda, assegura per la seva part la Carmen Centelles, membre de sindicat Usoc i treballadora des del 1989, “aquesta feina tota l’hauria de fer l’Ajuntament, no calen empreses de fora; hi ha una dinàmica que, com qui diu, rutlla tot sol”, i afegeix: “l’empresa que entra es troba la feina feta”.

Les representants de les treballadores manifesten, així mateix, que “l’Ajuntament s’ha adormit, ja que el concurs s’hauria d’haver resolt el setembre, per poder iniciar el curs amb la subrogació del servei ja feta, i no haver de trobar-nos ara enmig d’aquesta situació d’incertesa”.

Tot i considerant que les forces polítiques del consistori que han expressat queixes sobre el tema “tenen raó en alguns aspectes”, matisen que, però, “ara allò que tocar és garantir que faran seguiment del funcionament i, com a oposició no haurien de baixar la guàrdia, mirant que es compleixi el plec de condicions”. Afirmen que no coneixen l’empresa i, per tant, “no podem fer cap crítica”, al temps que volen creure “que si l’Ajuntament ha adjudicat el servei, suposem que tenen totes les garanties”.

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari