L’exposició Figures del Desdoblament ens torna en PATUFET

No Comment
Foto: SMB Foto: SMB

Eugenio Navarro (La Puntual) adapta el conte tradicional ‘El Patufet’ i la Raquel Loscos aconsegueix captivar-nos gràcies al fil conductor d’un guió que connecta amb la tendresa dels seus personatges en un escenari altament curat per la Mariona Sagarra i l’Àgueda Miguel, presentant vistosa senzillesa dels objectes i personatges primordials, música i llums. En aquest ambient, la Glòria Arrufat i l’Eugenio Navarro donen vida i vitalitat al món i als personatges del Patufet, on moviments dels fils i veus en diferents tonalitats ens atrapen endinsant-nos en el món màgic de l’alteritat.

És ben sabut que el Patufet és un nen molt i molt petit. És, també, ben sabut que el Patufet ha de cantar per tal que no el trepitgin i, a més a més, és ben sabut que el Patufet surt pel cul de la panxa del bou que no neva ni plou amb un gran pet. Curiosament el Monutafi d’en Marcel∙lí Antúnez ens va presentar la seva entrada al Raval de Montserrat de la ciutat pel mateix orifici… i és que tant el Monutafi com el Patufet encarnen molt més que un gran nino de cartró o el personatge d’un conte… les Arts ens donen la opció de poder mirar més enllà i trobar significats encriptats.

Ja al 1904 Aureli Capmany i Farrés va ser el que va impulsar a través de la revista infantil «En Patufet» la reivindicació de l’essència del personatge dins un marc polític i social ple de conflictes. En aquell marc, la revista va causar polèmica ja que donava veu a la cultura i la llengua catalana a través de dibuixos i tires còmiques de ninotaires. A través d’ella, s’ensenyava als nens i nenes el català i s’impedia la pèrdua de la identitat cultural.

Foto: SMB Foto: SMB

Malarrassa, i les Arts en general, se situen actualment en un marc socialment conflictiu; quan encara acusem la precarietat a Terrassa i en el nostre país i moltes veus, nens i nenes corren el risc de ser exclosos. Així doncs màgicament es convoca l’abundància per a les Arts en general i per aturar l’exclusió social amb la titella de la Fertilitat que podeu veure a l’exposició que l’Arts Santa Mònica ens proposa dins el marc del Festival If, en concreta a l’exposició Figures del Desdoblament que podreu veure fins el 10 de gener 2016.

Aprofito amb aquesta petita crònica groga fer-vos saber que en breu Malarrassa ens proposarà un micromecenatge on podrem ser mecenes del diari gratuït de la ciutat. Mentrestant, aquí podeu contribuir i ser part de Malarrassa.

Silvia Miralles Badia

Deixa un comentari