Neus català, un cel de plom tanca la temporada del CAET

No Comment

neus catala



 

Aquest proper diumenge 29 de novembre (18:00h, Teatre Alegria) el CAET tanca la temporada 2015 amb l’obra Neus Català, un cel de plom, una adaptació teatral de la novel·la escrita per Carme Martí sobre la vida de Neus Català, supervivent de l’holocaust nazi, interpretada per Mercè Arànega i dirigida per Rafel Duran.



 

Neus Català i Pallejà, nascuda al 1915, és la darrera supervivent catalana del camp d’extermini de dones de Ravensbrück. És la història viva d’un segle i d’una lluita constant. Al esclatar la Guerra Civil espanyola va involucrar-se en la lliura antifeixista des de Barcelona però la derrota dels republicans la va obligar a exiliar-se a França on va formar part de la resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial fins que la van detenir i la van deportar al camp d’extermini de Ravensbrück i Holleischen. Allà va conèixer l’infern, però també la solidaritat i la germanor sense límits: “Envoltada de dones amigues i de dones desconegudes que patien el mateix destí que jo, em sentia sola i a la vegada em sabia acompanyada. En la nostra immensa solitud ens teníem les unes a les altres.” Va sobreviure a l’horror dels camps de concentració gràcies a la força moral i a la solidaritat entre companyes. Quan va ser alliberada, es va prometre no oblidar.

Més enllà del relat de l’horror, Neus Català gesta un discurs de resistència i supervivència que manté de manera combativa fins avui, als 97 anys, que continua donant testimoni del que van patir homes i dones durant l’holocaust. Neus Català venç la voluntat de deshumanització del règim nazi i, no només això, sinó que construeix una veu pròpia fugint de la individualitat i creant una consciència profunda de col·lectivitat.

Amb format multidiscplinari, Neus Català, un cel de plom és un discurs teatral amb fort compromís político-social. Els seus records són autèntiques lliçons de vida convertides en una llarga història. L’obra és un exercici de memòria per recordar a totes les veus que ho neguen que l’holocaust i els camps d’extermini van existir.

Rafel Duran, director de l’obra, remarca: “Aquest projecte pretén ser un discurs teatral de fort compromís político-social en un espectacle de format multidisciplinari amb l’intent d’aportar una reflexió seriosa enmig d’un mar d’emocions”.

Us deixem un tastet:

Related Articles

Deixa un comentari