[J. Navajas, CCOO] Contra les retallades a l’educació i la LEC cal enfortir la coordinació de les lluites

No Comment

El curs que ara ha finalitzat expedient va començar amb tancaments preventiu en centres de tota la comarca com a protesta davant l’anunci de tancaments de línies de P3. L’anunci va posar novament en alerta la Coordinadora vallesana en defensa de l’escola pública, que es va manifestar en diverses ocasions davant de Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament de la Generalitat.

A Terrassa, ha estat en el marc de la Comunitat Educativa on s’ha produït la coordinació del conjunt d’actors implicats: sindicats, associacions professionals de mestres, ampes i esplais. El moviment va portar conjuntament al Ple municipal una resolució contra els tancaments en el mes de novembre de 2015, i organitzà una cercavila reivindicativa el diumenge 6 de març passat, que aplegà més de 400 persones que exigiren el manteniment de les línies al temps que abaixar les ràtios.

CCOO del Vallès presentà també mocions a altres 4 ajuntaments de la Vallès en situacions semblants a la de Terrassa (Sant Cugat, Santa Perpètua, Cerdanyola i Rubí). Sabem que hi ha una baixada demogràfica en tot el Vallès, els números demostren que ha estat més gran en la nostra ciutat. Però no creiem que la solució sigui el tancament preventiu de grups; defensem aprofitar la situació per abaixar les ràtios de forma general i així aprofundir en la millora de la qualitat educativa, ja que els recursos són els mateixos que l’any anterior.

Però han optat pel tancament de grups de P3, castigant de pas a l’escola pública, que va obrir preinscripció amb 6 grups menys a la ciutat. Mentre, l’escola concertada, que juga amb altres normes, no pateix a priori aquests tancaments, i poden tenir oberts els grups fins al setembre. Això, òbviament, afavoreix la segregació escolar i social i va en contra de l’equitat social que hauria de garantir una escolarització pública i universal.

De totes formes, s’han recollit signatures entre les treballadores dels 6 centres afectats i en dos més on hi havia neguit davant un possible tancament preventiu, pel manteniment dels llocs de feina i la baixada de ràtios. Cada grup que tanca són 1,5 llocs de feina menys cada curs. Hem recollit 175 signatures entre les treballdores i treballadors, que vàrem passar per registre adreçat a la regidora d’educació de Terrassa i a la directoria de Serveis Territorials també reclamant reunió urgent.

En la reunió amb la directora de Serveis Territorials l’única novetat va ser la resposta de sempre: aprofitar per retallar, deixant clar que el seu model va contra l’escola pública.

En l’àmbit de relacions laborals, fa dos cursos que detectem al Vallès una nova situació de conflictivitat, com a conseqüència del desplegament normatiu de la Llei d’Educació (LEC). Amb aquesta llei les direccions assumeixen funcions de cap de personal als centres, i cada vegada tenen més poder per “escollir” la seva plantilla. Les últimes novetats normatives desenvolupen encara més els llocs de feina “perfilats”, en funció del projecte de direcció i el reconeixement del perfil. Això trenca de facto l’ordenació de la borsa de treball per anys treballats. Gent amb molt poca experiència passa per davant d’altres amb més experiència. A més, els llocs poden ser proposats nominalment, i així el clientelisme als centres està assegurat.

Algunes direccions estan assumint el paper de cap de personal, i es prenen decisions a vegades arbitràries i en contra de professorat crític amb la gestió. Decisions que afecten a la vida de les persones i la gent comença a patir malalties derivades de la pressió laboral i la càrrega mental. Estem fent una feina d’assessorament i d’acompanyament, però moltes vegades quan els problemes ja s’han enquistat.

En aquesta situació, cal una resposta col·lectiva. S’han de crear espais d’interl·locució als centres de treball, amb els treballadors i treballadores, per crear un “contrapoder” que equilibri i garantir la bona governança dels centres. Molts conflictes s’evitarien i s’estalviaria patiment. Això ho hem dit a Serveis Territorials i al Departament.

La coordinació de la lluita entre centres és molt important. Per això participem en les reunions mensuals de Zona (Terrassa, Sabadell, Rubí i Cerdanyola), on els diferents sindicats portem informacions alhora que busquem donar resposta coordinada i unitària davant les retallades i reforçar la campanya de lluita contra els tancaments.

Estem actives a la Junta de Personal docent del Vallès Occidental, on situem temes que detectem als centres, i també al Comitè de Salut Laboral on portem i denunciem situacions de patiment i que afecten a les persones.

Exigim i ens manifestem per la derogació de la LEC i els seus perniciosos decrets. Alhora intentem potenciar l’acció col·lectiva dins dels centres de treball, agrupant i organitzant als treballadors i treballadores per fer front a una nova realitat de relacions laborals on el conflicte ja està situat als centres de treball.

José Navajas Delegat sindical d’Educació CCOO Vallès Occidental

Related Articles

Deixa un comentari