Terrassa tindrà Consell d’Economia Social i Solidària, aprovat per unanimitat al Ple de juliol

No Comment

El Ple de juliol de l’Ajuntament de Terrassa aprovà, amb el vot favorable de tots els grups polítics, el reglament d’un Consell Municipal d’Economia Social i Solidària. El reglament del nou organisme ha d’establir un marc de col·laboració i participació d’agents, entitats, empreses, projectes i ciutadania perquè es pugui donar veu, proposar, compartir i treballar les accions, els programes i les estratègies que han de servir per impulsar l’economia social a la ciutat.

Representants de cooperatives locals a les jornades organitzades organitzades pel servei municipal el novembre de 2015. Foto PV Representants de cooperatives locals a les jornades organitzades pel servei municipal el novembre de 2015. Foto PV

Des de l’equip de govern local destaquen el fet que l’organisme és el primer d’aquestes característiques a Catalunya. En tot cas, amb més poder executiu i dotació pressupostària, a altres ciutats, com és el cas ja emblemàtic de Barcelona, i també Sabadell, els governs que ara fa poc més d’un any es van constituir ja van crear de bon inici les respectives regidories específiques per treballar en aquest àmbit.

Mentre el tinent d’alcalde de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació, Miquel Sàmper, manifestava que “amb aquesta aprovació es constata la voluntat de l’Ajuntament d’apostar per altres fórmules o models de desenvolupament econòmic, que prioritzen el bé comú de la societat i posen al centre de l’activitat econòmica les necessitats de les persones”, membres d’algunes entitats cooperatives, tot felicitant-se per la decisió, expressaven no poca desconfiança. Consideren que aquest ajuntament, fins ara, no ha fet res massa consistent en relació amb l’economia social i solidària; i temen que no sigui una declaració més de bones intencions però cap compromís real i concret.

Sense anar més lluny, en cap sentit s’ha prioritzat i ni tan sols considerat la contractació d’empreses cooperatives o de l’economia social per a la gestió i realització de serveis municipals. Vegis, per exemple, el cas de la concessió del contracte de menjadors d’escoles a la gran corporació SERHS (1r grup turístic de Catalunya), a més amb una proposta que fou denunciada per temerària, quan s’hi presentaven a la licitació empreses cooperatives, del Tercer Sector i, en algun cas, fins i tot locals, o sigui radicades al territori.

Des del Col·lectiu d’Aturats +50, d’altra banda, fa molt temps que plantegen al govern local, com a perspectiva general, considerar de forma clara, decidida i prioritària les solucions cooperatives per enfrontar l’atur a la ciutat, i concretament han plantejat suport per a una cooperativa de serveis, creada pel mateix col·lectiu.

Amb totes les prevencions, el suport del conjunt dels grups polítics amb presència a l’Ajuntament dóna ara, com a mínim, una perspectiva de major força al compromís institucional. Així, doncs, d’acord amb el text aprovat, el Consell ha de “fomentar, impulsar i enfortir les experiències econòmiques basades en l’autoorganització de la ciutadania que no persegueixin el lucre, sinó satisfer les necessitats bàsiques, i que s’organitzin des del suport mutu, el compromís amb la comunitat, la igualtat i la democràcia”. És a dir, el conjunt d’empreses i entitats que compleixin els requisits de “propietat col·lectiva, gestió democràtica i responsabilitat social dins de l’àmbit de l’economia social i solidària, amb la finalitat de promoure un model econòmic just, democràtic i sostenible”.

Les tècniques de l’àrea, que avui treballen al Servei d’Emprenedoria i l’Oficina d’Atenció a l’Empresa, informen que a la ciutat hi ha més d’un centenar d’entitats que seran les destinatàries de part de les accions que es promoguin i que prendran protagonisme en aquest òrgan de participació.

Segons l’acord del Ple, es promourà i fomentarà leconomia social en tots els àmbits municipals de manera transversal i des del punt de vista de la concertació pública, cooperativa i comunitària. Es farà amb la participació d’agents, institucions, serveis municipals, empreses, associacions i persones relacionades amb aquest entorn. El Consell es proposa com a facilitador del treball transversal de tots aquests agents.

Finalment, el Govern recorda que amb la constitució d’aquest òrgan es dóna compliment al compromís número 14 establert al Pla de Mandat “Terrassa 2015-2019” i es fa un pas endavant en una línia ja encetada en el mandat anterior. L’any 2014, l’Ajuntament de Terrassa es va adherir al programa Municipi Cooperatiu impulsat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i al novembre de 2015 va integrar-se a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària, on participa del Grup impulsor i de la comissió promotora. També va ser cofundador, l’any 2014, de la Xarxa d’Innovació social del Vallès i participa de les accions del programa Aracoop de la Generalitat de Catalunya.

Redacció

Related Articles

Deixa un comentari