El 62% de l’alumnat universitari ha viscut o coneix casos de violència masclista a l’àmbit acadèmic

No Comment

Aquesta setmana l’agencia SINC s’ha fet ressò d’un estudi1 portat a terme per les universitats de Barcelona, Girona i Rovira i Virgili que revela que el 62% de l’alumnat universitari de l’estat espanyol ha patit en primera persona o ha conegut casos propers de violència masclista.
L’estudi, publicat a la revista Violence Against Women, està basat en dades recollides amb estudiants d’Andalusia, Castella i Lleó, Catalunya, València, Múrcia i Euskadi i ha conclòs que en el 92% dels casos estudiats la víctima era una dona i en el 25% l’agressor havia estat un membre del professorat.

Les investigadores de l’estudi assenyalen les dificultats amb les que s’han trobat a l’hora de portar a terme aquest estudi degut a les pressions rebudes a l’entorn acadèmic on hi ha una “fèrria llei del silenci entorn a les agressions sexistes“. A aquestes pressions s’ha d’afegir la dificultat que suposa identificar la violència de gènere en alguns casos concrets. Per exemple, les persones participants a l’estudi no identifiquen les dinàmiques de control, dominació o humiliació com a violència masclista i en un primer estadi només el 13% d’alumnat va respondre afirmativament quan se’ls va preguntar si havien patit en primera persona o coneixien episodis de violència masclista a l’entorn universitari.
Posteriorment les respostes afirmatives van pujar fins al 62% quan els participants van rebre un llistat amb diferents situacions que incloïen agressions físiques, contactes no consentits o comentaris amb connotacions sexuals humiliants.

Davant d’aquestes xifres Patricia Melgar, una de les autores de l’estudi, emfatitza que les universitats de l’estat espanyol haurien de treballar des de dos eixos fonamentals: la intransigència davant qualsevol tipus de violència masclista i la intervenció, suport i solidaritat amb les víctimes.
Fotografia de Terrassa.upc.es
Fotografia de Terrassa.upc.es

1Breaking the Silence at Spanish Universities
Findings From the First Study of Violence Against Women on Campuses in Spain

Rosa Valls, Lídia Puigvert, Patricia Melgar, Carme Garcia-Yeste

In : Dia a dia

Related Articles

Deixa un comentari