[Xavi Martínez] Clàusules sòl, llei hipotecària i dret a l’habitatge

No Comment

En el passat Ple de l’Ajuntament de Terrassa, des de Terrassa en Comú vam presentar una proposta de resolució per a la defensa dels drets de les persones afectades per les clàusules sòl, l’IRPH, les despeses en la formalització de les hipoteques i la clàusula de venciment anticipat, per al seu acompanyament i assessorament en el procés de reclamació de les quantitats “estafades” pels bancs.

Recordem que ja van 8 sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en les quals ens diu que la Llei hipotecària espanyola és anòmala, injusta i il·legal. Malgrat això, el govern del PP s’ha negat sistemàticament a complir aquestes sentències i, el més greu, aquesta última, amb el suport del PSOE i Ciutadans, aprovant un Reial decret-Llei que no dóna compliment al que estableix el TJUE, atès que no estableix cap mecanisme general de devolucions automàtiques de les quantitats defraudades pels bancs.

No hauríem d’oblidar que les clàusules abusives són una expressió de la vulneració sistemàtica del dret a l’habitatge i dels abusos i fraus perpetrats durant anys pels bancs, amb la connivència o la indiferència dels diferents governs del PSOE i del PP. Les clàusules sòl han estat determinants perquè milers de famílies fossin desnonades i perdessin les seves cases. Gens d’això hauria estat possible sense la denúncia permanent, la lluita i la pressió al carrer de la PAH.

Considerem molt greu que el PP, al costat del PSOE i Ciutadans (La Gran Aliança) hagin aprovat un Decret que vol tornar a encobrir les responsabilitats de la banca. Igual que les clàusules sòl, aquest decret és una clara política de protecció dels interessos de la banca i en contra dels interessos dels milers de famílies enganyades, a Terrassa podríem estar parlant d’entre 10.000 i 15.000 famílies.

No podem acceptar la lògica imposada pel Ministre d’Economia, Luis de Guindos, no podem esperar que sigui la justícia, cas a cas, la que resolgui un problema que neix de les males pràctiques de les entitats bancàries. És imprescindible articular els mecanismes i normatives necessaris que permetin reparar el dany causat, no podem oblidar que totes aquestes clàusules abusives han estat un element fonamental de la crisi social de l’habitatge.

És per tot això que instem al govern del PP, i al PSOE i Ciutadans, a aprovar una llei que permeti una solució universal, amb les màximes garanties i rapidesa per donar complimenta la sentència.

Al mateix temps, creiem que els Ajuntaments també poden actuar defensant els drets dels seus ciutadans i la proposta de resolució de Terrassa en Comú, que es va aprovar en el ple de gener, així ho demanava. A partir d’aquesta proposta totes aquelles persones de la nostra ciutat afectades per les clàusules abusives podran rebre serveis gratuïts de primer acolliment (informació i assessorament) que garanteixin una informació objectiva i equitativa en defensa dels seus drets.

També s’haurà de proposar al Il.lustre Col·legi d’Advocats de Terrassa la signatura d’un acord de col·laboració que garanteixi l’acompanyament davant les propostes de devolució que podran fer els bancs. I es convocarà, a través del Servei Muncipal de Consum (OMIC) als/les directors/es de bancs de la nostra ciutat per instar-los a fer totes les accions possibles per realitzar una atenció correcta a totes les persones afectades i facilitar-los el procés per poder dur a terme el seu dret a la devolució dels diners defraudats en reconeixement de la sentència del TJUE.

Finalment, l’Ajuntament haurà de realitzar sessions informatives sobre el procés per recuperar els diners d’aquestes clàusules abusives en tots els districtes de la nostra ciutat, que tota la informació estigui disponible a la web municipal i que es realitzi una campanya comunicativa que informi dels seus drets a tota la ciutadania.

En definitiva ens trobem davant una nova mesura aprovada pel PP, amb el suport del PSOE i Ciutadans, que beneficia als bancs al, d’una banda, exonerar-los de pagar les costes judicials que es derivarien de tots els litigis en els quals perdessin (que serien gairebé tots) i, per una altra, deixar a les seves mans la determinació, extrajudicial, de si ha existit o no un cobrament abusiu i indegut.

En definitiva, estem parlant de l’enèsima ajuda a la banca per part de l’Estat, ja que l’objectiu ocult és aconseguir que els bancs assumeixin menors costos en termes de devolució de diners cobrats de més i de pagament de costes judicials.

Des de Terrassa en Comú seguirem defensant els drets de les afectades, i intentarem que la banca no torni a guanyar.

Xavi Martínez. Regidor TeC

Related Articles

Deixa un comentari