Ateneu Cooperatiu de Terrassa: «Volem enfortir l’economia social i crear treball de qualitat»

No Comment

Acaba d’iniciar-se el programa Ateneus Cooperatius, un ambiciós projecte que comprèn tot un seguit de mesures per a a l’enfortiment de l’economia social. Al voltant dels Ateneus Cooperatius i les Xarxes d’Economia Solidària pot permetre la creació de llocs de treball i cooperatives que donin importància a aquesta nova economia que neix de les persones que treballen per la comunitat i arrelada al territori. A Terrassa, la XES hi juga un rol important, representada per una cooperativa de llarg recorregut com és l’Eina.

Conversem amb el Javier Domínguez, tècnic de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès de la zona de Terrassa, qui exercirà la seva tasca als municipis de Castellbisbal, Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses, Viladecavalls, i la mateixa Terrassa. Ens explica amb més detall les propostes d’aquest programa, encetat des de la Generalitat i que compta amb el suport dels ajuntaments de Terrassa, Sabadell i Sant Cugat i del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Quina és la intenció d’aquesta programa dels Ateneus Cooperatius?
Volem ser un punt de referència per enfortir de l’economia social i solidària, i avançar a una societat més justa i cohesionada. Els camps de l’actuació del programa són variats però tots conflueixen en aquest enfortiment que ha de permetre la creació de llocs de treball estables i de qualitat. No podem oblidar que les cooperatives es regeixen per uns principis que venen definits des de la seva constitució: poder ser membre de forma oberta i voluntària, el control democràtic, la participació econòmica, autònoma i independent, l’educació, la cooperació entre cooperatives i el compromís amb la comunitat.

Tenim interès en potenciar les cooperatives d’habitatge (també anomenat cohousing)

O sigui, l’Ateneu Cooperatiu del Vallès està pensat com un servei i espai d’atenció a les persones per al foment de la creació de cooperatives. L’atenció es farà a les nostres seus, en el cas de Terrassa a l’Ateneu Terrassenc, tots els dilluns i dimarts de 17 a 21h i el divendres de 17 a 20h, així com també a les seus de les cooperatives, associacions o entitats.

Alguns parlen de que hi ha una moda amb les cooperatives, o és que van en augment?
El que és cert és que han resistit molt millor la crisi que les empreses tradicionals i fomenten la intercooperació, tot permetent la generació de nous llocs de treball en el mercat de proximitat.

Quina tasca doncs es farà des de l’Ateneu?
Un primer camp d’actuació consistirà en contactar amb cooperatives ja constituïdes, per analitzar les seves necessitats, visualitzar la seva actuació i difondre les seves bones pràctiques. En aquest sentit, des de l’Ateneu del Vallès a Terrassa, cada dilluns farem una xerrada que anomenem «Els Dilluns de l’Economia Social i Solidària», que són converses amb entitats on ens expliquin com ho fan per què una activitat moltes vegades feta des de l’economia convencional amb afany de lucre i amb caràcter competitiu, es pot fer amb la cooperació. Creiem que això pot estimular i donar exemple a nous emprenedors per crear projectes cooperatius, i a la societat en general a descobrir que amb el nostre consum i els nostres diners podem canviar una mica la societat sent més responsables amb l’entorn i a través de propostes més pròximes i ètiques.

Aquest mes començarem amb Fiare Banca Ètica, Arç Assegurances i Som Energia, i continuarem durant tot l’any amb propostes diferents que visualitzin que moltes de les nostres necessitats es poden omplir des del món cooperatiu.

els dilluns ESS

Amb quines persones i grups es vol contactar o de quina mena són?
Ho farem amb associacions en què es puguin trobar tant emprenedors com persones a les quals el mercat laboral tradicional els posa moltes dificultats per poder tenir una sortida laboral. Als emprenedors individuals els atendrem en els nostres punts d’informació i escoltarem els seus projectes, els acompanyarem i els posarem en una borsa de treball que intenti reflectir les ofertes i demandes de treball en el món cooperatiu. A les persones que es troben en associacions d’ajuda mútua les escoltarem i intentarem donar suport als seus projectes de sortida al mercat laboral.

Teniu en ment algunes experiències?
Ens hem posat en contacte amb el Colectivo Sin Vivienda, la PAH, la Xarxa de Solidaritat Popular, la Xarxa d’Horts Urbans i d’altres que treballen amb persones moltes d’elles en situació d’atur. Ara ens hem reunit amb el Col·lectiu d’Aturats de més de 50 anys, i hem vist que a banda de fer una gran tasca social, tot donant un sentit de vida a molta gent que se sent desplaçada del món laboral, tenen en ment projectes molt interessants d’emprenedoria. Per exemple veuen molt interessant la possibilitat que ofereix el periurbà de Terrassa, i més concretament els terrenys de l’Anella Verda, per desenvolupar-hi projectes relacionats amb l’entorn. Aquest serà un dels nostres camps d’actuació, així com els projectes relacionats amb el suport d’iniciatives de consum agroecològic, tot posant en connexió cooperatives de consum amb productors.

Al seu torn, tenim interès en potenciar les cooperatives d’habitatge o cohabitatge (també anomenat cohousing). Sabem que hi ha el desig de gent gran que vol cobrir la seva etapa de maduresa amb altres que tenen les mateixes inquietuds, en comptes d’anar a una residència, que a més de resultar molt cara per a molta gent, no els garanteix una vida plena.

Un altre col·lectiu que pensem que podria optar a aquesta possibilitat d’habitatge cooperatiu són part de les gairebé 3.000 persones que actualment viuen en habitatges ocupats a la ciutat, però que volen estar integrades a la societat.

botomalarrassa

Finalment, hi ha molts joves que no poden accedir a un habitatge propi o de lloguer, però que sí podrien fer-ho a habitatges en règim de masoveria urbana o en cessió d´ús.

Donarem suport a tots aquests projectes, alguns ja començats i els acompanyarem per què puguin dur-se a terme, però també tots aquells que ens proposin les associacions i que estudiarem conjuntament amb elles la seva viabilitat.
Per això, cal que iniciatives com la dels Ateneus cooperatius, però també els serveis d’emprenedoria social dels ajuntaments com el de Terrassa puguin tenir continuïtat. També ajudarà que es puguin desenvolupar iniciatives de finançament des de l’administració i des de les finances ètiques.

Una necessitat que haurem d’ajudar a desenvolupar és la creació d’espais vivers d’empreses de l’economia social, on les petites iniciatives cooperatives que comencin a caminar tinguin un lloc on dur a terme la seva activitat fins que siguin capaces de generar un mercat propi.

O sigui que hi ha marge encara per crear més empreses cooperatives, es diu que al Vallès Occidental n’hi ha 423.
Nosaltres pensem que, tenint en compte que gairebé un 20% del mercat es genera des de les administracions, la millor manera de retornar aquests diners al propi ciutadà és afavorir aquestes iniciatives d’economia social. a més, una vegada consolidades, les cooperatives podran optar a concursos públics si es tenen en compte les clàusules socials en la contractació pública.

Un altre dels camps d’actuació de l’Ateneu Cooperatiu és afavorir que empreses a punt de tancar es puguin constituir com a cooperatives pels propis treballadors. Per això, ens posarem en contacte amb els actors implicats, tant patronals com sindicats, per oferir-los aquesta sortida. També amb els treballadors, amb l’ajut d’experts en la matèria per estudiar aquesta sortida. D’igual forma, ens adreçarem a aquells comerços o activitats a punt de tancar per jubilació per tal que es pugui garantir la seva continuïtat de manera cooperativa.

Per últim, des del programa Aracoop es té en comte que l’educació és fonamental per al coneixement de la via cooperativa. Ja fa temps que s’està treballant a través d’altres programes, per exemple en el foment de les cooperatives d’alumnes a les escoles. En el cas dels Ateneus Cooperatius, ens adreçarem a professors i alumnes de cicles formatius de grau superior i universitaris per preparar programes formatius de cooperatives. Es tracta de que es conegui i difongui aquest model d’empresa.

Una mancança observada que treballarem és la informació que tenen els anomenats prescriptors (assessors i gestors) d’empreses per afavorir la creació de cooperatives quan un emprenedor es dirigeix a aquest per formar una empresa. Per això, explicarem i donarem informació a aquests per què puguin afavorir que noves empreses creades siguin sota la fórmula cooperativa.

Els camps d’actuació són molt variats, però sobretot volem contribuir a que es donin les condicions per a la creació d’una economia circular que provoqui que el treball fet per les persones revertieixi en la pròpia comunitat.

Ateneu Cooperatiu del Vallès – Terrassa

Ateneu Terrassenc
Passeig del Vapor Gran 39, Passatge B
Javier Domínguez – ateneuvalles@einacooperativa.coop

 

Related Articles

Deixa un comentari