El Parlament aprova retirada d’amiant de 38 escoles del Vallès que CCOO exigia des de 2015

No Comment

Ha estat notícia aquest passat cap de setmana que la Comissió d’Ensenyament del Parlament aprová una proposta que demana retirar durant el curs 2017-18 l’amiant instal·lat fa anys i dècades a 38 escoles i centres educatius catalans, entre els quals 4 de Terrassa.

La denúncia de l’existència d’aquestes instal·lacions i el perill que això implica va ser tot iniciativa i treball de CCOO Educació Vallès Occidental. L’aprovació de la proposta al Parlament la va promoure el grup del PSC, però sense participació ni coneixement de les sindicalistes vallesanes, que de totes formes es «congratulen» d’aquesta aprovació, afirma CCOO en un comunicat fet públic avui 14 de març.

Plaques de fibrociment a l'escola Salvador Vinyals. Foto CCOO Educ Plaques de fibrociment a l’escola Salvador Vinyals. Foto CCOO Educ

Òbviament, des del sindicat no s’estan de «recordar que vam ser nosaltres, concretament al Vallès Occidental, els que vam engegar tota una campanya de denúncia de presència de fibrociment a moltes escoles i instituts del Vallès Occidental». CCOO Educació Vallès Occidental recorda els fets:
1. Setembre/octubre 2015: Avaluació i detecció de centres educatius afectats amb plaques de fibrociment. Visita de la delegada de prevenció de
riscos laborals de CCOO i recull de material fotogràfic (en especial de plaques trencades i/o malmeses).

2. El 25 de Novembre 2015, entrad a Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament del Vallès Occidental (a Sabadell) del llistat de centres identificats demanant al Servei de Prevenció analitzar la situació, revisar les plaques i estudiar la problemàtica; al temps que instant la direcció dels Serveis a «prendre les mesures oportunes per substituir les plaques donant especial prioritat a aquells centres amb plaques trencades».

botomalarrassa

3. El 27 de novembre 2015 al Comitè de Salut Laboral: en no rebre resposta per part del Departament, demanen la informació de la que disposen aquests SSTT respecte de l’estat de les cobertes de fibrociment dels centres aportats i la previsió de substitució. CCOO demana que es faci un inventari de tots els centres afectats al Vallès Occidental i que es planifiqui la seva substitució.

4. El 7 de novembre de 2016, el Ple Municipal de Cerdanyola, a instància de CCOO Vallès Occidental-Catalunya Central, acorda demanar a la Generalitat la retirada del fibrociment als centres públics del Vallès.

5. El 29 de gener 2016 al Comitè de Seguretat i Salut Laboral demanen l’estat de la revisió de centres amb fibrociment que havien presentat al novembre. La resposta va ser que encara estaven fent la revisió als centres.

6. El 4 de març 2016 al Comitè de Seguretat i Salut Laboral recordatori al Departament que del llistat de centres encara no hi ha resposta sobre diversos centres greument afectats, els quals presenten plaques trencades. S’afegeixen també centres nous al llistat.

7. El 13 de maig 2016 al Comitè de Seguretat i Salut Laboral: per fi el Servei de Prevenció presenta l’inventari que exigit. En concret és un llistat de 30 escoles, 7 instituts i una EOI (a Terrassa) que hores d’ara encara tenen fibrociment a les seves instal·lacions.

Paral·lelament a la feina feta en el si del Comitè de Seguretat i Salut Laboral, CCOO va estendre la campanya als mitjans locals, «tot buscant el ressò mediàtic que aquest tema enteníem que havia de tenir». La feina feta al Vallès va servir també per col·laborar en el reportatge (520 colegios tóxicos y subiendo…) que sobre l’amiant a l’Estat Espanyol va fer la revista Interviú (núm.2109):
http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/982506-ccoo-alerta-que-30-escoles-tenen-amiant-al-valles.html?cca=1
http://malarrassa.cat/2016/06/28/fibrociment-a-38-centres-educatius-del-valles-ensenyament-diu-que-no-hi-ha-pressupost-per-retirar-lo-denuncia-ccoo/
http://www.isabadell.cat/sabadell/societat/sabadell-encara-te-18-escoles-i-4-instituts-amb-plaques-de-fibrociment/

El sindicat d’Educació de CCOO acaba «celebrant» l’admissió de la proposta al Parlament, anunciant que, de totes formes, «continuarem exigint la retirada del fibrociment a totes les escoles i instituts de Catalunya», tot entenent com a mesura necessària que «s’ha d’aprovar un pla calendaritzat i dotat pressupostàriament, tal i com tenen ja aprovat altres CCAA com ara Euskadi, Balears o Andalusia».

Related Articles

Deixa un comentari