Campanya contra el ‘manspreading’ en el transport públic, proposa la CUP

No Comment
Ander Zurimendi i Sara Moya durant la roda de premsa de presentació de les prospostes. Foto CUP Ander Zurimendi i Sara Moya durant la roda de premsa de presentació de les prospostes. Foto CUP

 

Manspreading és la mala pràctica d’alguns homes de seure amb les cames obertes, de forma expansiva i envaint l’espai vital dels costats. Habitualment ho pateixen les dones, a les que incomoden amb aquest abús

La lluita feminista va posar sobre la taula de l’agenda política institucional, al segle XX, la necessitat de treballar des de les administracions per a dur a terme polítiques encarades a assolir la igualtat de gènere. Però com han explicat aquest matí en roda de premsa Sara Moya i Ander Zurimendi, «avui dia cal incorporar la necessitat que els homes també assumeixin activament aquests principis com a responsabilitat individual i col·lectiva, sense la qual serà impossible desenvolupar una verdadera perspectiva integral de gènere».

botomalarrassa

Un dels exemples que posa en evidència la necessitat d’afavorir masculinitats alternatives i igualitàries el trobem en el transport públic, del qual alguns homes fan un ús abús i expansiu, expliquen les representants de la CUP . Es tracta de la pràctica coneguda com “manspreading”, entesa com la posició i formes en les que alguns homes seuen al busos, trens i metros: Amb les cames obertes, totalment espatarrats i prenent més d’un seient. Moya explica: «Per tant, envaeixen l’espai vital de les altres persones (habitualment dones) en una mostra de masclisme i micro-agressió que pot incomodar a qui ho ha de patir».

Per això, la CUP proposa realitzar una campanya a les marquesines del transport públic de Terrassa, per visualitzar i sensibilitzar contra el “manspreading”. Afectaria la xarxa de busos, FGC i Renfe (s’exclou Metro, donat que no existeix a la ciutat; però és una dels espais predilectes d’aquesta pràctica).

manspreading quotidià, el masclisme de cada dia Foto CUP manspreading quotidià, el masclisme de cada dia Foto CUP

També aposta per a un canvi en la simbologia gràfica dels lavabos d’edificis públics i altres espais, per tal que deixin de reproduir rols sexistes (dones amb faldilla i homes amb pantalons). Per això, la CUP també planteja oferir material gràfic no sexista de forma gratuïta, als comerços i entitats de la ciutat per tal de facilitar-los també el canvi.

Així mateix, la proposta de Noves Masculinitats també proposa realitzar una campanya de sensibilització sobre la masculinitat hegemònica. Per fer-ho, plantegen, es poden tocar diferents aspectes: corresponsabilitat en el treball domèstic i de cures per part dels homes, la paternitat activa, referents de masculinitats alternatives…

Vaga a Emergia

Per una altra banda, Zurimendi ha explicat que la CUP defensarà demà una moció en suport a les treballadores d’Emergia, articulades en torn del sindicat COS. La proposta defensa que l’Ajuntament de Terrassa s’impliqui en la resolució del seu conflicte laboral. A més a més, la plantilla protestarà demà davant l’Ajuntament, des de les 17 hores de la tarda, tot coincidint amb el Ple. També ha explicat l’acord de Junta de Portaveus denunciant la situació del col·lectiu LGTBi a Txetxènia, que serà a proposta de la CUP serà aprovat.

Related Articles

Deixa un comentari