El govern fa marxa enrere i engegarà un nou procés d’elecció del Síndic

No Comment

Les entitats socials celebren la rectificació de l’equip de govern PSC-PDeCAT, alhora que avisen que cal refer el procés amb participació ciutadana i amb plenes garanties democràtiques per escollir el Síndic.


Hi haurà un nou procés d’elecció al Síndic de Greuges de Terrassa. Ho va anunciar ahir el tinent d’alcalde Alfredo Vega durant el plenari del mes d’abril, només 24 hores després de suggerir que l’equip de govern donaria per bo tot el procés i els resultats de la consulta realitzada a finals de l’any passat. Es dóna per tancat així un llarg episodi marcat per dures crítiques a l’equip de govern PSC-PdeCAT, pel descrèdit i l’escàndol d’un procés que no anava enlloc. Ara s’entra en una nova fase, en què s’han de veure els terminis i les regles de joc que s’hi fixin. En aquest sentit, Vega només avançà de manera lacònica que el nou procés s’iniciarà des de zero, que es demanarà la supervisió del Síndic de Catalunya, i que en cas que s’organitzi una consulta, aquesta es realitzarà només amb vots presencials.

No hi ha dubte que el canvi de decisió sobtat del govern ha estat propiciat per les pressions rebudes, tant de les entitats, dels partits de l’oposició, així com de la intervenció del Síndic de Greuges de Catalunya, el qual ja havia fet arribar a l’ajuntament un informe demolidor en què destacava que no s’havien complit les garanties democràtiques més bàsiques amb el procés consultiu dut a terme.

En la carta enviada a l’Ajuntament el 26 d’abril, a la qual Malarrassa ha tingut accés, el Síndic Rafael Ribó reclamava una resposta a les indicacions a l’informe que havia emès el passat 22 de març, i reiterava: «en el procés de consulta ciutadana dut a terme en el marc del procés d’elecció i nomenament del síndic/a municipal de Terrassa no es van seguir els requeriments fixats per l’ordenament jurídic per aquest tipus de processos i que van fallar algunes garanties elementals». En l’escrit, el Sindic de Catalunya considera que «cal corregir les deficiències detectades i refer el procés d’elecció i nomenament del futur síndic/a municipal». De fet, el tinent alcalde Alfredo Vega va manifestar en el plenari d’ahir que es posarien a disposició del Síndic per tal que supervisi el nou procés que ara s’ha d’engegar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA La candidata Isabel Cazorla intervé al plenari davant la mirada d’Alfredo Vega (PSC) i Miquel Sàmper (PDeCAT).

Per la seva part, la que havia estat guanyadora virtual del procés, Isabel Cazorla, gràcies als vots electrònics que precisament han implicat el qüestionament de tot el procediment, intervingué en el plenari d’ahir per carregar contra l’ajuntament i tots els partits representats en el ple, ja que van escollir les bases del procés d’elecció a què els candidats s’hi van acollir: «a l’article 4 deia consulta ciutadana», i que en cap cas que era una consulta referendària que s’havia d’acollir a la llei 10/2014.

Cazorla també demanà que es posés fin al procés, reiterà el dany que s’estava fent a la figura del Sindic, i recordà que «fa més d’un any que no tenim Síndic». Seguidament, Vega reconegué errades comeses durant el procés, i anuncià la nova decisió presa per engegar un nou procés d’elecció.

Nou procés i també amb elecció ciutadana

Sobretot, han tingut protagonisme les reivindicacions de les entitats socials de la ciutat. El Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana, plataforma a què pertanyen diverses de les entitats denunciats, com ara l’OCM, ha celebrat la rectificació de l’equip de govern. L’OCM també adverteix però que el nou procés ha de mantenir la fase de consulta ciutadana, aquesta vegada això sí ben plantejada, com a garant de participació democràtica.

Miquel  Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari