ERC-MES sobre la modificació del cadastre: “una decisió populista i clientelar”

No Comment
Isaac Albert durant una roda de premsa davant el Mercat de la Independència. Foto PV Isaac Albert durant una roda de premsa davant el Mercat de la Independència.

Una decisió «populista i clientelar», aquesta és l’avaluació que fa el grup municipal d’ERC-MES de la proposta de revisió cadastral feta pel govern local i aprovada amb els vots de PSC, PDCAT i Terrassa en Comú en el darrer Ple especial del dimecres 10 de maig.

Populista, argumenten, perquè «per evitar el cost polític que té aquesta actualització» ha optat per crear uns límits d’increment temporals, i no han explicat, afirmà el portaveu del grup republicà Isaac Albert, «que només es poden aplicar durant tres anys». En tot cas, afegeix, «fins passades les eleccions» i, suposadament evitats, els costos en pèrdua de vots que la responsabilitat d’aquesta mesura podria comportar pel partit al govern i aliats. Després, però, serà el «moment en què la ciutadania es trobarà amb l’impacte real en la contribució que volen dissimular ara».

botomalarrassa

Per tant, amb aquesta decisió, el govern «no aconsegueix emmascarar l’augment del rebut»; sinó que només, en el millor dels casos, generaria una justificació, però «perd una magnífica oportunitat de fer partícip a la ciutadania del que vol dir l’Impost de Béns Immobles, la revisió cadastral i justificar de forma adulta i valenta l’augment dels rebuts que pujaran de mitja 8€».

Des del grup municipal d’ERC-MES han votat a favor d’una actualització que consideren que era «necessari abordar», però en contra del plantejament que ha fet el govern de la seva aplicació modificant l’ordenança actual.

Isaac Albert explicà que els nous valors cadastrals, sorgits d’aquesta nova ponència, s’apliquen per llei de forma esglaonada durant els 10 anys vinents. Matisant o aclarint que «l’IBI en realitat no puja, no pugem el tipus de gravamen, però, evidentment, després de 21 anys i l’evolució de la mateixa ciutat, molts habitatges han vist augmentat el seu valor», i seria per tant això el que repercuteix en el valor final del rebut. O sigui, «augmenten els valors dels béns immobles, no del tipus que apliquem».

Critiquen també des d’ERC-MES el caràcter lineal de les modificacions en l’IBI perquè «beneficiaran també a grans tenidors de pisos o a gent amb una situació econòmica sanejada». L’Isaac Albert afirmà: “De fet, hi ha molts ciutadans que no paguen IBI en aquesta ciutat, perquè no tenen propietat, els quals veuen condicionats els seus serveis públics injustament, ja que es podria oferir nous serveis si el govern fos valent i cobres la contribució real pel valor del seu pis a aquells qui ho poden pagar”.

Pel que fa als propietaris amb situacions més desafavorides, ERC-MES defensa: “Si hi ha ciutadans que tenen problemes per pagar creem una línia de subvencions per solucionar-ho, però no bonifiquin a cegues”.

Fent resum del Ple, el portaveu d’ERC-MES afirmava allò que cada vegada més gent veu clar a la ciutat: “Aquest govern en comptes de solucionar els reptes de la ciutat, torna a generar problemes que ens acabaran afectant”.

Related Articles

Deixa un comentari