L’acord sobre la Renda Garantida de Ciutadania, un nou dret social

No Comment
Durant la presentació de l'acord, para en Diosdado Toledano, en nom de la comissió impulsora de la ILP (camisa blanca). Durant la presentació de l’acord, para en Diosdado Toledano, en nom de la comissió impulsora de la ILP (camisa blanca).

Aquesta setmana s’ha signat un acord que crea la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Amb totes les mancances, ja apuntades per diverses entitats de la Comissió Promotora de la Iniciativa Legislativa Popular que va empènyer la campanya de mobilització social, recollida de signatures i, en definitiva, de creació i difusió de consciència al respecte, la creació d’aquest dret marca una fita molt important en la democràcia al nostre país.

Primer, perquè crea un dret social, de ciutadania, que no és assistència social ni caritat. Segon, perquè el protagonisme principal, la clau de volta que ha permès arribar en aquest punt, ha estat la mobilització popular, aprofitant instruments legals i mostrant que la democràcia, per ser-ho, ha d’anar molt més enllà del vot per escollir representants. O sigui, que el famós “sí es pot” és més que una consigna, quan camina amb les tantes cames o el motor de l’organització de base i l’agitació i l’activisme.

botomalarrassa

Diu en Tomeu Ferrer, del Diari del Treball, que hi ha consens en considerar que aquesta nova RGC «és un canvi copernicà en relació amb el que hi havia fins ara», la frase es va sentit diverses vegades en l’acte formal de firma de l’acord, tant en boca de representants de la comissió impulsora de la Iniciativa Legislativa (ILP), que va iniciar la lluita el 2003 en favor del nou dret, com de membres del Govern. Aquest nou dret, d’acomplir-se amb el contingut de l’acord, hauria d’afectar unes 36.000 llars en breu, i podria assolir la xifra de quasi 62.000 cap a l’any 2020.

Tot i la satisfacció declarada de les parts, la negociació, reconeix tothom, ha estat dura i ha deixat algunes inconcrecions. Però, de totes formes, allò clau, com es deia al principi, és l’aspecte qualitatiu d’aquesta prestació, car deixa enrere un sistema, el de la Renda Mínima d’Inserció (RMI), basat en barems de necessitat, i estableix la Renga Garantida de Ciutadania basada en un dret subjectiu al qual poden accedir totes les persones que compleixin les condicions pactades.

La Generalitat calcula que el cost total del pla en aquest moment rondarà entre els 500 i els 600 milions d’euros. Des de la conselleria responsable, dirigida per Dolors Bassa, es veu la Renda també com una «inversió», car aquests diners que rebran les persones (a diferència dels que, per exemple, reben els bancs per ser salvats o per poder oferir préstecs amb els que fan grans negocis però tenen, en el millor dels casos, impacte a mig o llarg termini) resolen de seguida problemes i ho fan entrant en el circuit de l’economia via consum.

Segons la consellera Bassa, i a falta que abans del 15 de setembre l’acord esdevingui llei amb el vot majoritari del Parlament, que ja ha mostrat el seu suport, el proper setembre es començaria a fer efectiva la percepció dels diners de la RGC per part dels actuals 29.000 beneficiaris de la RMI, als quals cal sumar 7.000 famílies monoparentals que tenen feina a temps parcial però cobren un salari inferior al qual s’ha posat com a objectiu, que és de 664 euros. La referència per establir la quantitat és l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), tot i estar congelat des del 2010.

La quantitat a percebre amb la RGC variarà entre els 664 euros, quan només hi hagi una persona en el nucli familiar, i els 1.208 en cas que hi depenguin fins a tres fills. L’acord, com s’ha apuntat, estableix la compatibilitat entre rebre la Renda i tenir treball a temps parcial que no arribi al mínim; però en aquest cas només començaran a percebre la quantitat complementària, el proper 15 de setembre, els nuclis monoparentals, iniciant-se així un procés cap a la generalització de la compatibilitat amb totes les rendes del treball derivades de contractes a temps parcial.

Redacció/Agències

Related Articles

Deixa un comentari