La persecució judicial per l’ocupació del Rectorat de la UAB el 2013 entra en una nova fase

No Comment

Som 27 i més’, grup de persones encausades per l’ocupació del Rectorat de la UAB l’any 2013 ha tingut constància de l’obertura del judici oral, a més amb una «nova càrrega», la petició d’una fiança per la quantitat de 511.835,05 euros que s’ha de sumar a la petició d’anys de presó, altres d’allunyament de la universitat i responsabilitat civil per valor d’altres 387.000 euros. Entre les persones encausades hi ha el secretari general de CGT Catalunya i veí de Terrassa, Ermengol Gassiot.

En un comunicat fet públic, ahir 22 de maig, ‘Som 27 i més’ informa haver tingut constància, la setmana passada, de l’obertura del judici oral dins del cas, «confirmant la continuïtat d’un procés judicial repressiu en què 25 estudiants, 1 membre del professorat i 1 del pas estan sent perseguits pel fet d’haver-se atrevit a reclamar a l’equip de govern de la UAB que complís amb els compromisos aprovats al claustre i que suposaven aturar una pujada de taxes que allunya encara més la universitat de les classes populars i dels principis i valors que haurien de regir les institucions públiques».

botomalarrassa

Tot i el temps transcorregut, les declaracions de solidaritat sol·licitant l’arxivament del cas, fins i tot del claustre de la pròpia UAB demanant d’absolució, el passat mes de desembre, no ha parat la màquina repressiva, i no només dóna continuïtat al procés, sinó lluny d’alleujar les càrregues, en aquesta nova fase que ara s’obre afegeix una nova càrrega contra les persones imputades: la petició d’una fiança per la quantitat de 511.835,05 euros, que seran embargats a les acusades per tal d’assegurar que es cobreix la responsabilitat civil. «Aquesta quantitat desorbitada de diners», afirma el comunicat, «no es sustenta en cap justificació, sinó que contradiu absolutament les afirmacions de la UAB, que va xifrar els possibles danys en poc més de 10.000 euros».

L’obertura del judici oral, continua, «no només significa la confirmació del fet que el procés avança a la recerca de castigar penalment a aquelles persones dissidents. Amb la demanda d’una responsabilitat civil que pot ser directament embargada, es vol asfixiar i portar a les persones encausades a una situació límit, en la que veiem com no podem sobreviure ni mantenir una vida digna, doncs un procés judicial ens ofega fins al punt d’impedir que ens desenvolupem en l’àmbit personal i professional de manera natural i dificultant la nostra militància política mitjançant la doctrina de la por».

Així mateix, les persones imputades de ‘Som 27 i més’ consideren que la continuïtat d’aquest procés i la petició d’un embargament preventiu de més de mig milió d’euros suposa per les persones encausades «una condemna encoberta que no respecta la presumpció d’innocència i que atempta greument contra el dret fonamental de dissidència i protesta».

Aquesta nova fase del procés, que confirma i agreuja la persecució, està sent emprada pel ministeri fiscal , considera el grup, com «un procés exemplificant, que vol frenar qualsevol possible dissidència sorgida des de les classes popular fent ús de les amenaces i la repressió penal i econòmica».

Davant d’aquesta situació, el grup de suport a ‘27 i més’, demana un cop més a l’Equip de Govern de la UAB que exigeixi públicament el sobreseïment del cas i que renunciï a la responsabilitat civil inflada per l’anterior Equip de Govern. A la vegada, demana que es posicioni en contra de les peticions de la fiscalia, que «xoquen frontalment amb els principis que haurien de regir una societat democràtica on la llibertat d’expressió sigui una realitat i no només un ideal».

(Durant la primavera del 2013, les protestes contra l’acomiadament de centenars de professor (més de 400, per la via de la no renovació de contractes) i contra l’augment de les matrícules en un 66% acabà en l’ocupació del Rectorat de la UAB, tot demanant que s’havien de complir els punts d’una resolució acordada pel Claustre universitari sobre aquestes qüestions. L’Ermengol participà amb altres persones en una roda de premsa davant l’edifici ocupat en suport a les reivindicacions. Davant la manca de resposta del Rectorat es bloquejà l’accés a l’edifici durant alguns dies i a la quarta setmana finalitzà l’ocupació.)

Related Articles

Deixa un comentari

MLRS en PAPER
SEGUEIX-NOS A TWITTER