AlterNativa3, una aposta segura d’èxit pel Comerç Just

No Comment

La cooperativa celebra enguany el seu 25è aniversari.


Hom no coneix, al menys no a nivell massiu, que a la ciutat es troba una empresa que produeix cafè i cacau de primera qualitat. A més d’això, estem parlant d’AlterNativa3, una cooperativa egarenca que elabora productes de comerç just, ecològics i de proximitat. Tota una experiència d’èxit dins de l’economia social i solidària a Terrassa, que ara fa vint-i-cinc anys i que encara el futur amb una àmplia projecció, en què fan una aposta decidida pel comerç just i per la sostenibilitat mediambiental i social que aquest implica.

cooperativa AlterNativa3 A la cooperativa AlterNativa3 hi treballen 13 persones, la majoria d’elles dones.

Els inicis de la cooperativa es remunten a Castelló, quan la Rosa i l’Antonio, dos dels seus cofundadors, conegueren l’experiència del comerç just a Alemanya, i començaren a portar i distribuir productes des d’allà. D’aquesta forma, l’any 1992 vingueren a Terrassa i posaren en marxa la cooperativa sense afany de lucre AlterNativa3. Poc després, el 1993, entra en acció l’ONG, «per sensibilitzar sobre com el model de comerç just beneficia el medi ambient, els productors i els consumidors», ens explica la Maria Fernández, responsable del Departament Comercial i de Projectes. Arrel de l’ONG, duen a terme una gran diversitat d’activitats de sensibilització, i també de cooperació internacional: «tenim molt vincle amb Nicaragua, un exemple significatiu és amb la cooperativa de segon grau Cecocafen», la qual agrupa més de 2.000 petits productors.

L’aposta del comerç just se centra en combinar justícia social, sostenibilitat mediambiental i sostenibilitat social. «Treballem amb marges molt ajustats, ja que el nostre objectiu no és fer-nos rics, al contrari de les empreses convencionals, sinó promoure el comerç just i un model de producció i consum més ètic», ens explica la Maria. El fet de reduir intermediaris els hi permet oferir productes de proximitat i de qualitat.

A nivell empresarial, destaquen també el treball en l’àmbit de la igualtat de gènere i la conciliació laboral i familiar. «Entre les 13 treballadores actuals de la cooperativa, la majoria som dones, fem horari de 8 a 16h, però és molt flexible, per exemple el meu company prefereix portar ell els nens a l’escola, els treballadors ens posem els mateixos dies festius que tenen ells, etc”. Un altre dels aspectes que hi prenen cura té a veure amb la gestió dels residus, «amb el packaging sobretot, i amb fer el màxim d’oficina verda».

Cafè, cacau i sucre de proximitat

El salt qualitatiu i que caracteritza aquesta empresa egarenca es produeix l’any 1995, quan comencen a elaborar els seus propis productes: «ens permet fer un producte de molta qualitat, i oferir coses noves a la ciutadania. És tot un repte diari, però la gent valora que som d’aquí, som locals» – explica la Maria, – «mentre que altres iniciatives de comerç just han de demanar els productes fora, per nosaltres això és important».

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEls productes que elabora alterNativa3 són el cafè, el cacau i sucre. «Vam haver d’ampliar la nau, se’ns feia petita. El nostre cacau és molt natural, no li afegim res de sals o farines; micronitzem el producte perquè sigui soluble», afegeix, «és sense lactosa, sense gluten i certificat». A la vegada, disposen altres productes com arròs, quinoa, o xocolata, tots ells sempre a través de col·laboracions amb entitats i empreses afins.

Tots els seus productes es troben en botigues de comerç just, es venen online, i en alguns supermercats de tot l’estat, tot i que el 40% es ven a Catalunya. També exportem a Polònia, Bèlgica, França, Portugal o Rep Txeca, molt poc encara, des de fa uns cinc anys, però any rere any obtenim uns millors resultats», afirma. A diverses botigues de Terrassa és fàcil trobar-hi productes d’AlterNativa3.

Ara estan celebrant 25 anys d’existència, a través d’una campanya anomenada Somriu, «li hem dit així per què és ecològic, és local i està bo!», afirma orgullosa la Maria. Dintre de les celebracions, el 10 de juny hi haurà una jornada de portes obertes, la qual ofereixen anualment, a la mateixa seu de la cooperativa a la carretera de Castellar núm. 526. Serà tot un matí per mostrar les instal·lacions i per conèixer el procés d’elaboració dels seus productes, a banda de poder fer degustació de cafè, cacau i xocolates ecològiques. «És més amè quan veus diferències entre comerç tradicional i comerç just».

“Elaborar els nostres propis productes és tot un repte diari però la gent valora que som d’aquí, som locals”

Entre d’altres accions de celebració, hi ha en marxa un concurs de recopilació de codis de barres dels seus productes per aconseguir un any de comerç just gratis. També escolliran fotos a través d’Instagram, fent servir la campanya Somriu, per elaborar el calendari del 2018. A banda de les degustacions de cafè i cacau que són habituals.

Una cooperativa en creixement constant

L’any passat, AlterNativa3 va créixer un 25% en vendes respecte el 2015. I el seu objectiu és seguir creixent, «ja que la competència és molt dura, i volem situar el comerç just on li correspon». De fet, consideren que encara hi ha marge: «a Espanya el consum anual per càpita de comerç just és de 0,75€, quan a la resta d’Europa són 12 euros. Estem molt per sota, necessitem que les cooperatives creixin, el que passa és que no hi ha prou demanda», ens diu la Maria.

A banda d’aquest creixement, altres accions de futur passen per reactivar l’ONG i els projectes vinculats. «Per això, però, cal tenir finançament», confessa la Maria. “Per exemple, també a Nicaragua estem en un projecte d’empoderament de la dona, de caire més cultural.”

Com a cooperativa ja consolidada, AlterNativa3 està present a la XES, l’Associació del Segell del Comerç Just, la Federació de Cooperatives de Catalunya, i també amb les entitats FETS, Fiare Banca Ètica, OikoCredit. «Cada any fem el balanç social, i tenim pendent realitzar la nostra pròpia política de responsabilitat social, però s’ha de fer bé i amb temps, partint d’un bon diagnòstic».

Amb tot, AlterNativa3 suposa un model consolidat i cooperativista i un exemple d’economia solidària a la ciutat. Una experiència que no s’atura per tal d’aconseguir portar els valors del comerç just arreu.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari

MLRS en PAPER
SEGUEIX-NOS A TWITTER