[Dolores Lledó] FAVT i l’associacionisme veïnal: nous temps, noves idees

1 Comment

Molt podem debatre sobre quines són les causes de la menor implicació de les dones i joves en les associacions de veïns i, com a vas comunicant, en la FAVT. Segurament, si ho mirem amb lupa, podríem fer un llistat llarg i ampli amb molts tipus de raons, ja siguin personals, laborals, ideològiques… La diagnosi és clara, les solucions, més complicades d’implementar, realment.

Com dic, tot allò que succeeix en les associacions veïnals té el seu reflex en la Federació. Fa uns dies, vam celebrar la nostra preceptiva assemblea general ordinària, per donar comptes de la gestió portada a terme al llarg de l’any 2016, així com el Pla de Treball per a aquest 2017. L’any 2016 va ser un any llarg i complicat i ple de canvis, tant a nivell de gestió com de junta, amb noves incorporacions en els càrrecs.

botomalarrassa

En aquest sentit, crec que és el moment de ressaltar que, després d’uns anys de predomini masculí en els càrrecs executius (presidència, vicepresidència, secretaria i tresoreria), vam començar a girar aquesta tendència incloent, primer, una dona com a secretaria; i l’any passat, canviant aquesta secretaria per vicepresidència 1ª.

Aquesta és la segona part a la què fa referencia el títol, nous temps, noves persones, noves idees. Sí, això ha de ser la base del canvi que hem d’entomar, i fins i tot liderar des de la FAVT, perquè només amb l’exemple farem que la resta d’associacions veïnals creguin en el canvi, que tot s’ha de dir, serà dur i costós.

El canvi ja està venint, en ple segle XXI. Hem de canviar estructures que, fins ara, han fet molt bé la seva feina, reforçant el paper de l’associacionisme com a eina ciutadana per reivindicar millores en la nostra ciutat, els nostres barris i el nostre dia a dia, però que a dia d’avui, en una societat cada vegada més tecnològica i més canviant, precisa d’una nova forma de veure i de fer.

Nova forma de veure i de fer amb noves persones, dones i gent jove que revitalitzin aquestes estructures i aportin força i altres visions, noves idees amb empenta, també des del feminisme. Les dones han de portar els propers canvis, hem de reivindicar el nostre lloc en aquesta societat tan marcadament patriarcal, estimem-nos i valorem-nos i potenciem el nostre paper en cada una de les nostres associacions (com ja s’està fent en moltes d’elles, inclosa la meva, l’AV Les Carbonelles), així com en la FAVT.

Personalment, sempre he defensat el paper de la dona en les institucions, sense menystenir la labor feta pels nostres companys. Però hem de fer pas cap al futur i més visualització a les dones i als joves, fer una Federació més oberta i col·laborativa, transparent, diversa i, perquè no, transversal, perquè segur que si obrim les portes als nous temps, a noves persones i noves idees, des de la diversitat d’idees, de gènere, de pensament i d’acció, veurem créixer de nou les nostres associacions. I aquesta és, crec jo, la nostra feina de futur.

Lluitem perquè la propera generació de l’associacionisme tingui una participació molt més important de dones i joves, si volem trencar amb el passat. Jo estic en aquesta lluita, i tu?

Dolores Lledó, Vicepresidenta 1ª de la FAVT

Related Articles

1 Comment

  1. antonicazorla

    te doi toda la razon pero el tema es mas complejo de tu analisis ? ” baldria la pena tener un encuentro ” para buscar otras formas que las aavv tengan de nuebo el papel que les corresponden.

Deixa un comentari

Anna Murià Preinscripcions juny 2018
MLRS en PAPER
SEGUEIX-NOS A TWITTER