Manifest del 1r aniversari del col·lectiu feminista egarenc Quart Creixent

No Comment

El passat 28 de maig, el jove col·lectiu feminista Quart Creixent celebrava el seu primer aniversari al parc de Sant Jordi. Una gran jornada de debats, música i confraternització per compartir amb persones i altres col·lectius de la ciutat i comarca. Compartir reflexions i propostes per continuar camí.

Quart Creixent publicà amb aquest motiu un “Manifest del 1r aniversari”:

– Les ties sou unes ràncies que no voleu follar! (rància). – “Va i li baixo les calces i em trobo amb el felpudo allà, vaia marron” (marrana)

– La tia salta i em diu que no me la vol xupar. (estreta). – Les ties sou tope complicades, en serio. (complicada)

– és una guarra, cada nit de festa es lia amb un o dos de diferents.I a sobre, tant nois com noies. (guarra)

– Bé doncs, em podria dir quan va començar la seva sexualitat? Si és clar, em refereixo al sexe amb penetració, a què sinó? (has de follar!)

– Perquè plores, tens la regla? (dèbil/ inestable). – Vaia culazoo!!! (culazo)

– Ah i no et poses tampax? llavors com fas esport tia? (superwoman)

– Has de ser polida, per favor, un altre cop m’has tacat els llençols!! Quin fàstic… (marrana). – Però aviam, tu tens cony o tens polla? (home o dona?)

– Em deixaràs així??!! (estreta). – Ja estàs de mal humor… segur que tens la regla! (pesada). – Tranqui, que jo controlo. (exagerada)

I així, poc a poc i amb el pes de cada dia, es va configurant una closca que no ens deixa ser, que no ens deixa veure-hi més enllà d’aquesta. Una closca que ens apreta, que fa mal, que costa de trencar, que ens condiciona, i que no ens deixa l’espai que necessitem per ser com volem ser, per ser qui volem ser.

I soles no tenim, a vegades, la valentia i el coratge per enfrontar-nos a trencar-la, però juntes, la lluita per trencar-la pren sentit.

És per això que ara fa un any i mig ens trobàvem en una terrasseta del vapor ventalló, entre birretes, somriures i una mica de nervis per veure què naixeria d’aquell inicial fil de correus electrònics. Les cares d’emoció i aquell neguit de dúiem totes, ja ens avisava de que allò començava a prendre forma d’una manera o altra.

botomalarrassa

I així ha sigut com a través de les inquietuds d’unes i altres ens hem organitzat col·lectivament per debatre, reflexionar i treballar per tal de plantar cara a l’estructura heteropatriarcal que pretén mantenir-nos silenciades, invisibilitzades i obedients, que ens imposa models i rols de com ser home o dona, sense permetre altres opcions. Ens aixequem contra tota forma de violència que vivim les dones en el nostre dia a dia, des de les actituds masclistes més quotidianes als feminicidis. Ens aixequem també contra el capitalisme, per ser un sistema d’explotació lligat al patriarcat; ambdós, causants de la divisió sexual del treball i la desvalorització del treball reproductiu i de cures.

Creiem en la importància de les cures com a eix de la nostra praxis feminista, posant per davant la vida i no la productivitat. Perquè volem pensar-nos des dels afectes, des de la potència dels sabers més ancestrals, des d’aquelles petites coses que esdevenen simples i revolucionaries alhora. Descobrir(nos), i cuidar(nos) des d’altres punts de fuga… Per esdevenir dinamita que exploti sobre tot allò que ens violenta o genera opressió sobre altres dones. Juntes serem trinxera.

I juntes, de forma col·lectiva, des de la nostra assemblea, hem pogut viure i veure altres maneres de viure la sexualitat. Hem abandonat el pacte de silenci entre moltes dones sobre les seves sexualitats i hem començat a trencar la closca tot fent-nos propietàries del nostre desig, fent-nos sàvies de nosaltres mateixes, coneixent els nostres cossos, coneixent els nostres conys, i fent de les experiències individuals de cadascuna, vivències col·lectives i polítiques que ens han donat la força necessària per prendre partit i per apoderar-nos.

I en aquest procés i partint de la nostra experiència subjectiva i col·lectiva, articulem un conjunt de demandes que exigim com a imprescindibles per a revertir la situació actual i per poder viure una sexualitat lliure.

Volem que l’educació sexo-afeciva prengui importància a les aules, a l’àmbit de la salut, a les polítiques i als carrers. Cal facilitar espais per qüestionar, investigar i resignificar l’experiència del cicle menstrual perquè les nenes i les dones la visquin des de l’autoconeixement i des de la col·lectivitat. Perquè és imprescindible abandonar la desconeixença que les dones tenim sobre les nostres vulves i vagines, o qualsevol altres formes de genitals no estandaritzats. No volem seguir cedint exclusivament el coneixement dels nostres cossos a la comunitat científica; volem responsabilitzar-nos d’entendre’ls i disfrutar-los per dins i per fora, per fer així el primer pas per posar fi a l’odi cap a nosaltres mateixes i començar a estimar-nos, respectar-nos i disfrutar-nos.

Volem trencar amb violències com la pressió estètica i la mercantilització dels nostres cossos; no som objectes sexuals cossificats al servei dels interessos dels homes ni del capital, som subjectes que tenim desitjos i cossos diferents i plurals. Volem construir-nos com a persones lliures i defensem el reconeixement de totes aquelles construccions de gènere que trenquin amb el binarisme home-dona i les diverses opcions sexuals. Defensem i reivindiquem la diversitat afectiva i de sexualitats. Estimem com volem, a qui volem i quan volem. Lluny de normes heteronormatives, treballem i exigim que es treballi per destruir aquells etsigmes contra formes dissidents d’amor i de sexe que trenquen amb els cànons heteropatriarcals.

Per últim, les dones i els nostres cossos no som reproductores de vides humanes al servei del capital. Volem posar per davant la vida i poder viure-la com decidim que ho volem fer. Per això exigim també la fi de la violència ginecològica i obstètrica i defensem l’avortament lliure i gratuït, lligat a una educació sexoafectiva saludable i apoderadora. Perquè els nostres cossos, són les nostres decisions. Volem poder decidir com parim, més enllà de la nostra classe social o la nostra ètnia. Defensem l’integrament dels parts naturals dins del sistema sanitari públic, així com el dret a l’avort com un servei lliure, gratuït i accessible a totes les dones que el vulguin pràctiar en el moment en que ho vulguin fer.

Terrassa encara està lluny de ser una ciutat feminista, i per això volem remarcar i donar importància al treball fet en comú amb els altres col·lectius de la ciutat. Juntes tenim més força per generar canvis en la nostra realitat propera. Donem les gràcies i expressem la nostra voluntat de seguir treballant amb Rudes Rebels, FemKalle, el Casal de la Dona, Biterna, la Guerrilla dels cossos, Arran-Terrassa, Lgtbiq Terrassa, que són referents i companyes de lluita per nosaltres.

Avui i aquí, celebrem aquest any i mig de lluita i els anys que vindran amb totes vosaltres i estem contentes de poder fer-ho així! Gràcies per haver vingut i haver-nos acompanyat en aquesta celebració i en aquest camí!! Donem també les gràcies a les entitats i col·lectius que han col·laborat i ens han donat suport en el dia d’avui!

Perquè, juntes som més fortes! Visca la lluita feminista!!!

Related Articles

Deixa un comentari