ICV aposta per una transició energètica amb el protagonisme de dels municipis

No Comment
Emiliano Martínez, Domènec Martínez i Xavier Pallarès. Foto ICV Emiliano Martínez, Domènec Martínez i Xavier Pallarès. Foto ICV

ICV de Terrassa ha tancat, aquest dilluns, el cicle de debats d’aquest curs amb un intens debat sobre el model energètic actual (absolutament insostenible), la necessitat d’actuar, des de la societat i els governs locals, per avançar cap a un escenari 100% renovables, i garantint els drets de totes i tots el ciutadans a un subministrament energètic suficient, eradicant la pobresa energètica.

Emiliano Martínez, regidor de TeC ha denunciat la irresponsabilitat del President Trump, trencant amb els acords de Paris per actuar contra el canvi climàtic, i ha enunciat els diferents projectes d’iniciativa municipal que contribueixen a un canvi en la bona direcció.

Domènec Martínez, sociòleg, membre de Som Energia i de la Fundación Renovables, ha denunciat el model vigent (insostenible ambientalment, econòmicament i socialment), caracteritzat per un oligopoli que imposa uns preus abusius, que genera pràctiques fraudulentes i corruptes, i que provoca pobresa energètica i exclusió social. Denunciant les portes giratòries que han afavorit la complicitat dels diferents Governs i majories parlamentàries (PP, PSOE, CiU, PNB) amb una política energètica nefasta (en termes de preus i transparència, salut, contaminació i dependència exterior).

També ha reivindicat, l’energia, com un vector de canvi per a una nova societat, mitjançant la democratització i empoderament per part dels municipis i d’una ciutadania activa i responsable. En aquest sentit ha destacat la importància de l’Informe 2017 sobre la situació mundial de les energies renovables, on es constata com les energies renovables, particularment la fotovoltaica i la eòlica creixen de manera exponencial (de manera descentralitzada, fomentant l’autosuficiència connectada i les comunitats d’energia), i com s’han convertit en una opció més barata que els combustibles fòssils. Una tendència global, on Espanya apareix com un cas insòlit: aturada i retrocés en aquest camp, perdent grans oportunitats de desenvolupar una industria pròpia, amb petites i mitjanes empreses, més ocupació i professionalització. Una política governamental absolutament presonera de l’oligopoli dominant.

Xavier Pallarès, enginyer, portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, ha exposat la realitat de la pobresa energètica: un 17 % de la població que té dificultats per pagar la llum, el gas i l’aigua. Denunciant com l’oligopoli energètic (Endesa, Gas Natural-Fenosa, Iberdrola) augmenta els seus beneficis, incrementa tarifes i es mostra insensible i implacable en el tall de subministrament a les famílies vulnerables. Denunciant el cinisme i propaganda enganyosa de les companyies per salvar la seva responsabilitat en les morts provocades pels talls i traslladant la responsabilitat a les administracions. L’APE, treballa per garantir que cap llar, considerat, vulnerable, pugui ser objecte de tallaments de subministraments, d’acord amb la Llei 24/2015, aprovada al Parlament de Catalunya.

Related Articles

Deixa un comentari

Anna Murià Preinscripcions juny 2018
MLRS en PAPER
SEGUEIX-NOS A TWITTER