El nou procés per escollir el Síndic serà amb recollida de vots presencials únicament

No Comment

El nou reglament indicarà que sigui un procés participatiu i no una consulta ciutadana, per evitar que no es compleixi la llei de consultes. S’habilitaran durant un dia urnes físiques on es podrà votar per una candidatura, i es descarta que es puguin recollir suports telemàticament.


El tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Alfredo Vega, ha anunciat com serà el nou procés que portarà a designar qui serà Síndic de Greuges de Terrassa, després del fallit procés que s’havia fet amb anterioritat, amb queixes i denúncies de mancances jurídiques provinents tant d’entitats ciutadanes, dels mateixos candidats participants, i del Síndic de Catalunya, qui va emetre en el seu moment un informe demolidor sobre com s’havia dessenvolupat el procés i les mancances democràtiques que aquest presentava. I que ara el propi equip de govern admet els seus errors, en boca del màxim responsable del procés, Alfredo Vega.

Això sí, no esperem que hi hagi nou Síndic a la ciutat fins com a mínim el mes de desembre, quan un cop finalitzat el procés participatiu, el Ple aprovi el nom de la persona que l’alcalde proposi, amb valoració prèvia de la Junta de Portaveus. En un primer moment, serà necessària una majoria qualificada de 17 regidors que votin a favor del nom proposat, o bé després amb una majoria simple de 14, seguint les mateixes regles de joc de l’anterior procés.

170623 RP procés síndic El tinent d’alcalde Alfredo Vega en la seva compareixença avui per anunciar com serà el nou procés d’elecció a Síndic/a. Ajuntament de Terrassa

Abans que tot això arribi, es posarà en marxa una nova fase, a primers d’octubre, en què es podran presentar candidatures en els mateixos termes que en l’anterior procés engegat: podran fer-ho persones majors de 18 anys empadronats i entitats de Terrassa qui elaborin una proposta per ser Síndic de Greuges. En aquesta ocasió, s’amplia el termini per presentar-ne candidatura, que passa de 15 a 30 dies, de cara a adequar-lo més a la normativa, tal com indicà el Síndic de Catalunya en les seves recomanacions. L’inici de presentacions de candidatures podria allargar-se dues o tres setmanes més, en cas de qui hi hagués al·legacions al reglament aprovat, després de la pertinent exposició pública.

Sense Síndic fins el nou any

D’aquesta forma, durant el ple municipal de juny, a celebrar la propera setmana, s’ha de ratificar aquest nou reglament. Vega ha donat per fet que aquest comptarà amb el suport necessari per part dels grups, malgrat reconèixer les diferències de criteris que s’han manifestat i la dificultat d’un consens total, també pel que fa a com es pot votar.

Es dóna per fet doncs, segons aquest calendari, que com a mínim fins a inicis de 2018 la ciutat no tindrà una figura de Síndic de Greuges. En aquest sentit, el govern ha desestimat la proposta efecutada per entitats socials que demanaven que l’anterior Síndica, Isabel Marquès, ocupés la plaça fins que hi hagués nou Síndic: “S’hauria de refer el reglament per incorporar-la de nou i resultaria més dificultós”, ha argumentat Vega, a més d’afegir que ja es proposar en el seu moment a l’ex-Síndica Marquès que continués en el càrrec i va rebutjar l’oferiment”. Des de l’Espai Drets es denuncià dies enrere tot aquest temps en què la ciutat no compti amb una figura com la de Síndic per vetllar per la defensa pels drets de les persones. Ara s’hi han d’afegir segur sis mesos més.

El mes de juliol es preveu conformar una Comissió Ciutadana de Seguiment del procés, que establirà la metodologia i el calendari concret. Aquesta comissió estarà formada pel mateix tinent d’alcalde Alfredo Vega, la regidora de Qualitat Democràtica, representants de cada grup municipal, de cada consell sectorial i de Districte, un representant de les entitats ciutadanes, del fòrum de Síndics i de la Comissió Tècnica.

El vot presencial, l’únic que garanteix autenticitat i seguretat jurídica

La intenció de l’equip de govern és que s’esculli un dia per ubicar entre 10 i 14 urnes, repartides en diferents espais estratègics de tot el municipi, per qui tothom que ho desitgi pugui anar a donar suport a una candidatura. “El vot presencial és a hores d’ara l’únic que pot garantir la identitat de la persona qui vota”, ha reconegut el regidor, tot afegint que “ens hagués agradat mantenir l’opció de vot telemàtic, però volem garantir una seguretat jurídica per preservar l’autencititat del vot”, en clara referència al conflicte principal sorgir arran del fallit procés anterior. Aquest ha estat el to conciliador emprat pel regidor durant la roda de premsa realitzada:”Volem que aquest cop surti bé!”, mentre reconeixia els errors comesos. Per tant, hi haurà un dia per votar, amb un horari ampli durant tota la jornada, i amb garanties per part del consistori que permetin fer l’escrutini de forma immediata.

També ha remarcat el regidor una altra mancança manifestada en el procés anterior i que es vol arreglar en aquesta ocasió, que és una campanya informativa més adequada sobre la sindicatura i debats ciutadans amb les diferents candidatures que es presentin, promogues des del mateix Ajuntament. “Volem intensificar els debats entre la ciutadania”, sense especificar els termes i com es materialitzarà tot plegat. Aquesta tasca d’informació i difusió recaurà en la Comissió Tècnica que s’estableixi.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari