Esplai Bonaire: «Tots els infants aprenen i viuen que tenen drets. Educació en valors laics i progressistes»

No Comment

Conversa amb Roger Sabán i Arnau Gusart, monitors de l’Esplai Bonaire

El centre esplai Bonaire, pertanyent a Esplais Catalans (Esplac), compta ja quasi 30 anys d’activitat, treballant amb infants i joves del mateix barri del Bonaire, de Can Roca i alguns també del Poble Nou. En Roger Sabán, amb 19 anys d’experiència, i l’Arnau Gusart, 10 anys participant, han parlat amb Malarrassa sobre els objectius, motivacions i funcionament del mateix.

Un equip d’entre 8 i 10 monitores, d’entre 17 i 24 anys (la majoria ha participat abans com a infant), és responsable del funcionament; «això fa que sigui molt fàcil la identificació i cooperació entre nosaltres», explica en Roger. El nombre d’infants i joves sol girar entorn dels 30 i 40. L’esplai funciona els dissabtes, durant el curs, i com a casal d’estiu durant l’estiu.

Hi ha els grups d’edat dintre l’esplai, amb els monitors i programació d’activitats pròpies. «Programacions que fomentin l’autonomia de l’infant», emfasitza en Roger, «donant-los eines per a que ells mateixos puguin programar també». Els grups són: de 3 a 6 anys, de 7 a 11. i de 12 a 16.

Parada i conversa en un dia de piscina. Foto Esplai Bonaire Parada i conversa en un dia de piscina. Foto Esplai Bonaire

L’equip es reuneix setmanalment un parell de vegades, una per valorar l’activitat i l’altra per programar les activitats i tractar altres temes de l’entitat, com els econòmics. És un funcionament «horitzontal», tot i tenir un president, en Roger actualment, «no hi ha ningú que mani els altres, treballem de forma assembleària», declara l’Arnau per la seva banda.

Participen, així mateix, de les reunions mensuals del sector geogràfic del Vallès, amb una agenda com la de l’espai de base, avaluació de la feina feta i programació de futures activitats conjuntes, a més de funcionament i pressupostos compartits.

Cada esplai té un funcionament autònom, a partir d’uns principis generals compartits, i treballem conjuntament amb els altres del territori, en el marc d’Esplac, que és una entitat sense ànim de lucre que funciona amb voluntariat. L’activitat es finança amb les quotes dels infants, subvencions i campanyes econòmiques que el propi esplai organitza.

L’esplai té un prestigi al barri, assegura en Roger, i les famílies porten les criatures perquè els hi agrada les activitats, i «perquè és una eina educativa molt interessant». El treball, afegeix, es basa en uns valors: educació, laïcitat, voluntariat, associacionisme, internacionalisme i amistat; que s’exposen a les famílies interessades.

L’equip convoca una festa d’inici oberta a tot el públic, algunes famílies ho saben via escola, però funciona molt el boca-orella; i els casals d’estiu, de l’escola Pere Viver, són un moment important, perquè que «ens coneixen, veuen com treballem i, després, s’enganxen a l’esplai dels dissabtes durant la resta de l’any». Les activitats principals són jocs, manualitats, tallers, dinàmiques de grup, excursions.

Es treballen qüestions com el racisme, el masclisme, la violència, els refugiats, la sexualitat, «posem diverses situacions i opinions i es pot debatre, perquè els infants puguin fer la seva reflexió»

La formació de les monitores és una de les tasques més importants d’Esplac. A més de garantir el carnet de monitor de lleure i, després, de director, es fa formació en altres àmbits i noves eines per facilitar la comunicació amb els infants, diu l’Arnau. «Se’ns donen instruments per poder entendre contextos i situacions, així com eventuals problemàtiques».

El fet de ser treball voluntari, que seria un fet diferencial amb altres esplais, assegura en Roger, no implica cap dificultat, «jo no ho veig com a problemàtic», subratlla l’Arnau, «perquè si realment ho estàs fent és perquè t’agrada, dones el millor de tu».

A més, hi ha l’element d’identificació com a Esplac, que sempre dóna més força i moral; la coordinació sectorial Vallès és un gran suport, i facilita molt les coses, també en l’àmbit econòmic, logístic, de formació, a més de conèixer la tasca en altres llocs, altres experiències.

El que més valora en Roger d’aquesta experiència, en conjunt, és veure com «els infants creixen i agafen el paper que tenies tu a la seva edat». D’altra banda, emfasitza el fet que les activitats i el joc «no és només per a que s’ho passin bé, sinó que també és una exploració de camins que poden agafar, i això et fa sentir bé com a monitor i com adult». L’Arnau destaca que «no és un procés d’educació uniformitzador, però tampoc campi qui pugui. Proposem valors i models en una relació de diàleg i construcció conjunta». Diu que tracten amb diferents valors, però que és el propi infant qui ha de fer la seva visió pròpia. Tot sabent que «nosaltres som en un moment de la seva vida, que hi ha altres àmbits més importants en l’educació, com la família i l’escola», matisa en Roger.

botomalarrassa

A l’espai es treballen qüestions com el racisme, el masclisme, la violència, els refugiats, la sexualitat, «posem diverses situacions i opinions i es pot debatre, perquè els infants puguin fer la seva reflexió». Molt concret, per exemple, «tots els infants del nostre esplai sabem que tenen drets, això ho treballem molt». Cada any commemoren el Dia Universal dels Drets dels Infants, «és un dia que ja identifiquen com a seu».

Parlant de problemes o moments problemàtics, l’Arnau identifica el canvi de monitors, «perquè et pots quedar una mica penjat». En Roger matisa que «el relleu generacional s’ha de saber plantejar en el seu moment, perquè hi ha noves demandes, la manera de pensar canvia».

Tos dos coincideixen en què la burocràcia, prestacions de comptes, presentar projectes… és un altre problema que els treu temps i esforços que caldrien pel treball amb els infants.

La seu de l’esplai és una caseta del col·legi Pere Viver, amb pocs recursos i no adaptat per a persones amb discapacitat. Esperen resposta de l’Ajuntament per un local en condicions. Al temps mantenen relacions amb l’associació veïnal i altres entitats del barri, i entenen que és necessari fer xarxa.

Pel que fa a la relació amb altres moviments d’esplai, en Roger insisteix en el caràcter de voluntariat d’Esplac, el laïcisme i el progressisme, que els diferencien d’alguns que són confessionals, generalment catòlics, o que són negoci. En tot cas, reconeixen que amb el moviment d’escoltes i el Moviment d’Esplais del Vallès no hi massa diferències, «som com cosins germans», confessa en Roger.

Natura, amistat Foto Esplai Bonaire Natura, amistat Foto Esplai Bonaire


106 Esplais Catalans actius al país

El Esplais Catalans (Esplac) es defineixen com una associació d’esplais laica i progressista que treballen des del voluntariat per a la «transformació social en base els drets dels infants, mitjançant l’educació popular».

Desenvolupen les propostes en base els valors: educació, laïcitat, voluntariat, associacionisme, internacionalisme i amistat. Volen que l’esplai esdevingui una «escola de ciutadania per a infants, joves, famílies, monitors i monitores», fent «promoció de la igualtat, la llibertat, la participació associativa, l’educació ambiental i els drets dels infants, així com el respecte i l’enfortiment de la cultura catalana».

En el curs 2016-17 hi ha 106 esplais a 67 poblacions del país, que agrupen 7.000 infants i 1.600 monitores.
El Sector Vallès es va fundar com a sector geogràfic l’any 1989. Engloba 17 esplais a 11 municipis de les comarques del Vallès Oriental i del Vallès Occidental. Actualment té la seu a Terrassa, a la Casa Baumann. Esplac Vallès és un dels sectors més antics d’Esplac i la llarga trajectòria fa que sigui un dels sectors amb més volum de participants i activitats, més de 1.000 infants i joves i 300 monitores.

La vida dels esplais d’Esplac es concreta en els sectors geogràfics, que sumen un total de 10 a Catalunya. Hi ha també comissions per projectes concrets, com internacional o gènere; a més de Grups de treball. L’associació té un espai global de decisió, que és l’Assemblea general, el plenari de l’associació, que es realitza una vegada a l’any.

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari