Continua al CEHT el debat sobre la Revolució Russa i el seu impacte històric

No Comment
cicle CEHT rev russa Moment d’una de les xerrades debat del CEHT, a l’Arxiu Històric Comarcal.

El cicle que culminarà el 18 d’octubre pretén recuperar l’esperit de la Revolució Russa per debatre què van significar per a Catalunya i Terrassa els seus ideals de canvi social.


El Centre d’Estudis Històrics de Terrassa està duent a terme un cicle de xerrades i debats per analitzar els moments de lluita social a Catalunya i a la nostra ciutat al llarg del segle XX i fins l’actualitat.

Aprofitant el 100 aniversari de la Revolució Russa, des del CEHT es proposa un viatge a través de cinc moments històrics: 1917, 1937, 1967, 1977 i 2017, a mode de fil conductor, per avaluar els canvis socials i com, en paraules del president de l’entitat, Manel Màrquez, es fa palès que «el moviment obrer perd força en moments de trencament, i es reforça en els moments d’unió».

La primera sessió ja realitzada, que va comptar amb la presència de Josep Puigsech i Jan Brugeras, va posar l’accent en la base de les idees marxistes que s’implementaren a la Rússia de primers del segle XX.

Màrquez ens explica que en una segona xerrada s’analitzaren els fets de maig de 1937 a Catalunya, i el conflicte que es produeix amb el «xoc de dues visions de la revolució, una provinent del marxisme més clàssic i ortodox, ancorada en el moment vigent, i una altra amb més perspectiva de futur i de pensament llibertari, que ja no considera la revolució russa com a exemple a seguir».

botomalarrassa

Un següent moment a estudiar arriba ja en el tardofranquisme de 1967, on s’estudia «l’aliança» que té lloc a Catalunya i a Terrassa, «un ressorgiment en plena dictadura que torna a posar en connexió a tots els components del moviment obrer per aliar-se contra el franquisme». Martí Marín i Marcel Taló seran els ponents d’aquesta tercera sessió, a celebrar el proper 31 d’octubre.

El fil històric continuarà amb una retrospectiva de l’any 1977, quan es torna a produir una «ruptura inevitable, amb un PSUC amb posicions de pacte en la transició o transacció», i que tindrà té el seu reflex a Terrassa. Al temps, es pretén palesar la ruptura entre PSUC i PCC. La sessió del 10 d’octubre serà guiada per Carme Molinero i Manel Màrquez.

Per últim s’analitzarà el moment actual de 2017, continuació de l’anomenada crisi, amb tots els canvis actuals, la irrupció de Podemos o la CUP, i el moviment sobiranista a Catalunya que estem vivint. Aquest darrer acte comptarà amb l’exposició d’Oscar Monterde. A mode d’epíleg sobre “cap a on anem”, aquesta serà la darrera sessió del cicle, que finalitzarà el 18 d’octubre.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari