[Lluïsa Melgares] “Dones i esport: 4ª cursa de les dones a Terrassa”

No Comment

Enguany la Cursa de les Dones arriba a la seva 4ª edició i les dones i l’esport tornaran a ser protagonistes a Terrassa.

El running femení és un fenomen ja imparable. En els darrers anys, totes les curses populars europees estan experimentant un important creixement de participants motivat essencialment per l’augment constant de les dones que corren. En els últims anys quasi s’ha triplicat el número de persones que han optat per practicar aquest tipus d’esport. En el cas de la Cursa de les dones de Terrassa l’any 2016, en la seva tercera edició, es van fer 1.300 inscripcions i aquest any han augmentat fins 2.000, això suposa un increment quasi del 53,8%.

No obstant això, la nostra societat dista actualment de ser una societat plenament igualitària i això també es deixa notar en l’àmbit esportiu.

Però l’esport és un àmbit més, també en altres camps les dones encara són minoritàries i, tot i que progressivament s’han anat incorporant al mercat de treball remunerat, continuen tenint una major presència en l’àmbit reproductiu, que és aquell en el que es donen les tasques domèstiques i de cura de les persones, és a dir l’àmbit privat. Aquesta presència impedeix també l’accés a la pràctica de l’esport per manca de temps lliure degut a l’excés de responsabilitats.

El motiu d’aquesta dificultat en l’accés al de l’esport té a veure amb la diferent forma de socialització entre homes i dones. En el cas de l’esport, al cos femení se li ha donat un ús social, és a dir, s’ha dirigit aquesta pràctica a ser un atractiu per a la mirada masculina, orientat cap a l’estètica i el manteniment del cos, mentre que en el cas de la pràctica d’esport per part dels homes s’ha vinculat, a la superació, força i èxit.

El running pot ser un recurs i una molt bona eina per al tractament i recuperació de dones que han patit o pateixen violències masclistes.

En aquest cas, sortir a córrer millora l’autoestima i fomenta la interacció entre iguals. A més a més és un esport amb un baix cost econòmic, que es practica a l’aire lliure i és flexible pel que fa a l’horari, de manera que facilita la conciliació entre la vida laboral, familiar i l’oci personal.

La salut no és sols l’absència de malalties, si no també el benestar físic, mental i social dels éssers humans. Per aquest motiu practicar esport reporta beneficis físics i emocionals a molts nivells i, en el cas de les dones que es troben en situació de violència masclista, aquests es multipliquen.

És important sumar esforços i potenciar activitats com la Cursa de les dones de Terrassa que suposen un pas més cap a la igualtat de gènere i contribueixen a visibilitzar la imparable progressió de les dones.

Lluïsa Melgares Aguirre, Regidora de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari