Banca, telecomunicacions i energia ètiques són les grans protagonistes de la VI Fira d’Economia Solidària de Catalunya

No Comment
Espai tecnologies i de Som Connexió, cooperativa de telecomunicacions, telefonia mòbil i internet. Foto PV

 

Milers de persones visiten la VI Fira d’Economia Solidària de Catalunya

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya, tanca la seva sisena edició amb un gran èxit d’assistència. Entre divendres i diumenge milers de persones han visitat la FESC per conèixer propostes i iniciatives alternatives al model econòmic capitalista, gràcies a les més de 190 organitzacions expositores i d’un programa format per una cinquantena de xerrades. En aquesta edició, sota el lema «Ni teu, ni meu. Nostre! Fem comunitat», ha destacat la forta presència d’experiències internacionals, com ara les terres comunals de Portugal, l’habitatge cooperatiu d’Alemanya, l’economia feminista de Xile o les propostes d’economia social al nord del Marroc. En total, un total de 15 països d’arreu del món han participat a la fira com a expositors o ponents.

En la part d’organitzacions expositores, les alternatives de banca ètica, com Fiare, OikoCredit i Coop 47; les telecomunicacions, com Som Connexió; o l’energia, com Som Energia, han sigut les grans protagonistes d’enguany. El moment polític actual fa que cada cop més, els i les ciutadanes busquin alternatives ètiques, sostenibles i arrelades al territori que, al contrari de les grans empreses i multinacionals, no busquen maximitzar beneficis sinó millorar la vida de les persones. Les iniciatives de l’economia solidària representen un model de negoci vinculat al seu entorn més proper i estan donant resposta a les inquietuds d’una ciutadania cada cop més conscient que el model de producció i consum ha de ser més just i sostenible. En aquest sentit, més de 60 persones han participat durant el cap de setmana en una assemblea per reflexionar entorn al paper de l’economia social i solidària en el marc d’un procés constituent.

Galeria d’imatges de la VI FESC 2017

La Fira d’Economia Solidària d’enguany ha modificat el seu horari com a mostra de suport als presidents de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, empresonats aquesta setmana. La FESC ha tancat les portes entre les 16.30h i les 19.30h de dissabte per facilitar la participació a la mobilització convocada per la Taula per la Democràcia.

Resultats de l’informe de Mercat Social 2016

La fira ha estat l’escenari de presentació de l’Informe de Mercat Social 2016, una radiografia de l’estat de l’economia social i solidària a Catalunya. El document conclou que la Xarxa d’Economia Solidària i les més de 200 entitats que en formen part segueixen demostrant que l’ESS creix a Catalunya i es consolida, cada cop més, com una alternativa al model capitalista. Al 2016, les entitats sòcies de la XES van donar feina a gairebé 4.200 persones, davant de les 3700 de 2015, i van facturar 150 milions d’euros. L’impacte social que genera la seva activitat, a més, implica a 150.000 persones.

Les dades recollides – i gràcies també als registres històrics, des de 2012 – ens permeten saber que una organització de l’ESS té, de mitjana, 20 persons treballadores i factura 750.000€.

Per sisè any consecutiu, les monedes socials han estat única forma de pagament al recinte, vàlida per a totes les transaccions durant la fira. En total, han circulat 29.000 ecosols, dels quals 3.000 han estat intercanviats directament en altres monedes social. A la moneda oficial de la XES, l’ecosol, enguany s’hi han sumat altres monedes socials del territori: la turuta, l’eco, la coop, l’hora, el trok i la gota.

L’èxit de la fira ha estat possible gràcies al suport de 80 persones voluntàries. La FESC també s’ha fet notar a les xarxes socials. A Twitter, el hashtag oficial de la fira #fesc2107 ha estat piulat per gairebé 5.000 persones usuàries que han generat al voltant de 8.000 piulades.

Anna Sánchez Ribas, comunicacio XES

Related Articles

Deixa un comentari