El parc de la República, després de 17 anys de lluita, ja té data i pressupost

No Comment
Assemblea informativa sobre el projecte del parc de la República, el passat 19 d’octubre al CC Francesc Macià. Foto AV SPN

 

El projecte inclou equipaments esportius i d’esbarjo, a més de la residència per a gent gran i habitatges tutelats

El parc de la República, un projecte de zona verda i d’equipaments socials, d’esbarjo i esportius que s’havia de construir al barri de Sant Pere Nord, al costat del centre cívic Francesc Macià, després de 17 anys, ara sí, ja té data i pressupost. Un compromís que finalment l’Ajuntament assumeix i que va rubricar davant el veïnatge en una assemblea, en aquest centre cívic, el passat divendres 20 d’octubre, amb la presència del regidor responsable Marc Armengol i les tècniques Eva Candela, Anna Busquet i Salvador Navarro, com demanava i volia la junta de l’AV, de manera que fos el propi Ajuntament qui donés la cara i es comprometés públicament.

L’associació veïnal es mostra, per fi, satisfeta amb l’anunci del calendari per a la licitació d’obres. La importància de l’espai, subratlla el president de l’AV, en Jaume Àvalos, és molt gran, perquè «no és només espai verd, sinó que és un espai d’equipaments socials»: 34.000 metres quadrats de parc i 42.000 d’equipaments. Aquesta característica de zona mixta, apunta en Pepe Sànchez, secretari, és la marca diferenciadora.

En la primera fase, s’ha d’ampliar l’actual camp de futbol, amb la construcció de les graderies i el vestuari, a més d’un camp més petit per entrenament. Hi haurà també un espai per petanca reglamentari (els equips que l’utilitzaran estan federats), amb 16 pistes, i un poliesportiu obert. Això tot plegat en la part nord de la zona. Aquest poliesportiu, tot i formar part del projecte, no té encara pressupost i, considera en Pepe, caldrà conversar i buscar suports.

Encara no garantida, però també part del complex, perquè el finançament depèn de la Generalitat, hi ha també la residència per a gent gran, una vella reivindicació també del moviment veïnal al barri i a la ciutat, en torn a la qual es va constituir fa pocs mesos una comissió amb diverses associacions veïnals, la Favt i entitats de gent gran.

Amb un casal infanto-juvenil, anfiteatre, zona d’aigua, espai de bar-restaurant, habitatges tutelats (també sense pressupost) i el monument a la República es completarà el projecte.

La data prevista per a l’adjudicació del projecte i la redacció és l’any 2018. La licitació d’obres hauria de produir-se al 2019, amb l’inici de la primera fase de les 5 totals que hom preveu per a l’execució completa, que hauria de finalitzar-se al 2022. Els processos de licitació comptaran amb el control i vigilància de l’AV de Sant Pere Nord i de la federació d’associacions veïnals de Terrassa.

«Portem molts anys discutint, ara hem agafat totes les idees i propostes durant aquests anys per licitar un projecte total», explica en Jaume, «amb coherència de funcionament entre totes les parts». Fins ara s’havien fet projectes parcials, fins i tot aprovats pel Ple municipal, però que es van quedar parats pels problemes derivats de la crisi. Ara, tot està en un únic projecte.

Es parla d’un pressupost de 195.000 euros durant el 2018. El 2019 es licitarien obres i començaria la primera fase. En total 3.780.000 euros. Al 2022 hauria d’estar tot acabat, sense comptar la residència ni els habitatges tutelades ni el poliesportiu. Es crearà un jurat amb participació veïnal, representació de l’AV i de la FAVT, tres arquitectes del col·legi, els tècnics municipals i el regidor Armengol.

Com que això ultrapassarà el mandat, l’associació veïnal ha demanat que l’Alcalde, com a responsable màxim, signi un document de compromís perquè això tingui continuïtat i no es pugui quedar penjat, vingui qui vingui. Tothom està d’acord amb l’exigència, també els partits. De fet, aquest és un projecte que ja estava al POUM, és una reivindicació històrica, subratllen des de l’AV, i tots els partits han mostrat suport.

Tot i ser un projecte a 5 anys vista, destaca el president de la junta veïnal, «ara ja sí que hi ha una proposta concreta, seriosa i compromisos a sobre la taula, un projecte total que dona solució al conjunt de reivindicacions». Allò més difícil i més car (en referència al pagament dels terrenys) ja està solucionat. Recorda en Jaume que en aquests anys de lluita es va forçar a tirar enrere una requalificació dels terrenys feta l’any 2000, i era un acord unànime del Ple, però que es va rectificar també de forma unànime.

«Estava molt encallat i va costar molt», afegeix en Pepe, «ara no baixarem la guàrdia, i això ha d’anar i va endavant».

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari

SEGUEIX-NOS A TWITTER