TeC sorprèn amb una proposta de nou govern que inclouria el PSC

No Comment
Xavi Matilla, amb el grup al complet de TeC, presentà la nova proposta de govern per Terrassa. Foto PV

Terrassa en Comú sorprèn tothom amb una proposta de govern que vol incorporar el PSC.

Els socis d’oposició ERC-MES i CUP rebutgen de ple qualsevol acord de futur que inclogui PSC.

L’alternativa pel canvi que TeC i ERC-MES van proposar el 2015, incorporant els suports de CUP i PDECat és de moment l’única proposta concreta.

Xavi Matilla, portaveu de TeC, es va proposar ahir com a candidat a alcalde de Terrassa, liderant un «govern de ciutat i de consens per construir un nou futur» per a la ciutat. Això no podia sorprendre ningú. És el que van plantejar al 2015, d’acord amb ERC-MES, com alternativa a la continuïtat del PSC. La sorpresa ara és que la proposta inclou aquest mateix partit que llavors volien fer fora, fins i tot considerant que «aquests 2 anys i mig de mandat amb un equip de govern format pel PSC i el PdeCAT ha estat un absolut fracàs».

La crisi política i buit de govern provocades per la sortida de Jordi Ballart i els altres cinc membres del govern i del grup municipal del PSC, just després del trencament de l’aliança amb el PDECat, ha obert, certament, el camí i el temps per a un canvi molt important en l’ajuntament de la ciutat.

Un canvi quasi que obligat. Els números canten: l’aliança possible i que té majoria avui sense forçar les costures, al menys no massa, és l’aliança pel canvi proposada per TeC i ERC-MES al 2015, amb suport directe o indirecte de CUP i PdeCat.

Ahir, però, el grup municipal dels comuns, va sorprendre tothom amb una proposta que vol incloure el PSC, tot i l’oposició frontal dels seus socis més importants, al menys fins ara. Amb la proposta, com assenyalà el portaveu d’ERC-MES poques hores després de fer-se pública la notícia, TeC trencaria amb tot un discurs d’acord amb el qual no hi hauria possibilitat de cap canvi a la ciutat amb el PSC. Aniria, fins i tot, subratllà l’Isaac Albert en roda de premsa, en sentit contrari al que argumentava el dimissionari Ballart en el seu discurs de comiat de l’alcaldia tot explicant perquè deixava el PSC.

Matilla, però, va justificar la proposta considerant que vivim un «moment excepcional, complex i exigent» en el qual «cal posar al centre la ciutat i la seva gent». Per això, informà, estan tenint converses amb els partits però també amb entitats i organitzacions socials, del món de la cultura, l’economia, l’esport i altres, tot buscant «ampliar el consens».

Isaac Albert i el grup d’ERC-MES van respondre la mateixa tarda a la proposta de TeC. Foto PV

Amb els números i opinions avui a l’abast, sembla difícil que aquesta proposta pugui avançar. Però els comuns aprofiten el fet que els seus 6 regidors són claus per qualsevol acord i que el seu portaveu és el candidat per alcalde millor col·locat, sinó l’únic. Des d’aquesta posició és que es pot entendre l’aprofitament d’aquests dies de reunions i debat per imaginar més opcions.

Els representants del PSC, de totes formes, no s’han pronunciat fins al moment, de fet el cop sofert els ha deixat descol·locats i encara pot tenir més i pitjors conseqüències per al partit. Mentre, el període de converses té alguns dies, fins el 16 de novembre, per poder produir conclusions. Però les opcions no són tantes. A hores d’ara, o l’aliança pel canvi citada o un acord TeC-PSC que, certament, es fa difícil d’imaginar. Però parlant de pactes, com tothom sap, no hi ha res impossible.

Pep Valenzuela

Deixa un comentari

SEGUEIX-NOS A TWITTER