Número especial del ‘Bocamoll’, 50 aniversari de l’associació veïnal del barri Segle XX

No Comment
Junta de l’AV

Amb una salutació del president Carles Puigdemont (datada al maig), avui a l’exili, i unes paraules del llavors encara alcalde Jordi Ballart, l’Associació Veïnal del barri Segle XX publica aquest mes de novembre el número 95 de la seva revista BOCAMOLL 95 especial 50 anys web, com a edició especial del 50 aniversari de la fundació de l’entitat.

Un moment, primer, per recollir algunes opinions del veïnat, 19 en total, omplint 4 pàgines de les 24 totals. També, pensant el moment, un llistat de les reivindicacions pendents, entre les que destaquem: equipaments com l’escola bressol i encara 6 carrers pendents d’asfaltar ni més ni menys que des del 1977, i el casal per a la gent gran del Districte 3. Pel que fa a serveis, millora dels transport públic i del servei de neteja. En el punt d’aspectes socials, acabar amb els desnonaments, l’atur i la precarietat.

Un record especial, amb llistat complet, de les persones que han compost la junta de l’entitat durant aquests 50 anys, així com també d’un bon grup de persones que han col·laborat de diverses maneres.

En aquest Bocamoll també la part final d’un recull dels moments clau i més importants del recorregut de l’associació, treball d’en Rafel Comes, llistant el període que va des del 2002 fins a l’actualitat.

Publica, així mateix, un recull d’articles apareguts en números anteriors, tot just abans de 4 pàgines d’imatges que fixen moments dels 50 anys; i una amb fotografies de les activitats de celebració que s’han realitzat durant aquest 2017.

Finalment, alguns espais per a la poesia. Primer, d’en Miquel Martí i Pol, i després, d’en Agustí Bartra, qui fou veí del barri a la seva tornada de l’exili a finals dels 70.

Text íntegre de l’Editorial:

Vàrem plantejar-nos celebrar aquest 50è Aniversari com a estímul per a avaluar i veure la feina feta i recordar les moltes persones que d’una forma o altra han participat, col·laborat, aportat, ajudat, han fet i dedicat una part de la seva vida al Barri i la ciutat.

Ha servit per a retrobar-nos amb els inicis durant la dècada dels anys seixanta quan un grup de veïns/es creava l’Agrupació Segle XX i feien el local vell (avui amb un nou edifici), amb el seu treball voluntari i l’objectiu de tenir un local social per a fer activitats bàsiques, com reunir-se.

Eren temps difícils políticament i socialment, i els barris tenien tot tipus de mancances: sense equipaments, carrers sense urbanitzar, torrents i espais oberts, locals abandonats amb brutícia i rates per tot arreu. Una imatge grisa i trista. Això sí, tenien la força de la gent que s’organitzava I feia les coses amb convenciment de fer-les per a un bé comú i col·lectiu, no esperaven res de les Administracions ni de l’Estat.

El sorgiment de l’Associació de Veïns el novembre de 1977 és la línia de continuïtat d’aquell esperit i voluntat, veïns i veïnes disposats a millorar el barri i la ciutat disposats a donar contingut als nous equipaments i a les millores aconseguides, disposats a fomentar una vida social de relació i convivència basada en els nous valors de llibertat, solidaritat, col·laboració, participació, compromís i justícia.

Aquests cinquanta anys han de servir per veure on estem i on anem, per recordar sobretot les persones, i continuar avançant amb nous veïns i persones compromeses ja que sempre s’hauran d’afrontar nous problemes i noves situacions i caldrà estar fortament organitzats i preparats col·lectivament.

Al marge de millores en equipaments, serveis, espais, zones verdes…, el més important han estat les persones, i, sobretot, les que han fet possible haver-nos conegut, relacionat i treballat junts, des del petit fins al més gran esforç, i per això volem agrair-vos a tots i totes el vostre nivell de participació i col·laboració, que ha fet un barri i una ciutat millors, i també un record especial per a tots aquells que ens han deixat definitivament, que serveixi d’agraïment i homenatge a tots i totes, esperant i desitjant que ho puguem fer durant molts anys més, ja que aquesta és la nostra força com a barri i com a ciutadans i ciutadanes.

Salut i fraternitat,

La Junta

Related Articles

Deixa un comentari

SEGUEIX-NOS A TWITTER