El cooperativisme egarenc exhibeix el seu potencial a la Fira de l’Economia Social

No Comment

Centenars de persones s’aproparen a la plaça Vella el passat dissabte per conèixer i per donar suport a les més de 30 iniciatives i empreses cooperatives i solidàries presents a la Fira, organitzada per l’Ajuntament i entitats del moviment cooperativista local.


Èxit de la Fira d’Economia Social i Solidària, la segona, celebrada el passat dissabte 11 de novembre a la plaça Vella. Durant tot el matí, hi participaren una trentena d’entitats, amb 26 parades que mostraren els seus serveis que ofereixen i el seu potencial.Des de l’organització del Servei d’Emprenedoria i Economia Social de l’Ajuntament i de la XES i entitats adherides, es considerà que fou tot un èxit de participació, molt per sobre de l’edició anterior, ara fa un any per aquestes dates. Una mostra més de l’interès pujant per les formes alternatives d’economia, que estan aquí per arrelar, tot i el camí que encara queda per recórrer per tal que el cooperativisme arribi a ser més massiu.

Així doncs, la participació per part de la ciutadania egarenca esdevingué molt positiva i l’assistència durant el matí fou considerable. Malgrat el fred penetrant, s’hi respirava escalfor, tot i que sense dubte, els més petits no sentiren el fred amb el castell inflable de la cooperativa l’Eina i els espectacles de ball i dansa oferits a la tarima de l’Associació Gimnàstic. 

L’aspecte visual de la Fira resultà d’allò més engrescador, amb els esmentats inflable i la tarima, i les decoracions que diverses parades exhibiren. Destacà també l’arbre dels valors de l’ESS que mostrà la XES de Terrassa. D’entre els productes, destacà el consum d’horta ecològica, responsable, i de comerç just, representats per entitats diverses com ara la Xarxa d’Horts Urbans de Terrassa, l’Heura, La Revolta, Alternativa3 i la nova ecobotiga l’Egarenca. 

Galeria d’imatges

Malarrassa també vam tenir una parada on oferíem els darrers periòdics publicats i informació als nostres associats. Durant la fira també ens acompanyaren la llibreria Synusia, La Tija, el node de l’Economia del Bé Comú. O una mostra de roba dissenyada i confeccionada per persones i productores locals, la qual es podia adquirir a la parada de Mandarina Market. Al seu torn, el FabLab informà dels seus productes fabricats digitalment i de la impressió en 3D. El ventall de serveis es completaren també amb el tractament de trastorns infantils, que duen a terme les cooperatives Magroc i Sapspai, igualment presents en aquesta edició de la Fira.

Els socis de Som Energia, cooperativa cada cop més consolidada, mostraren el seu repertori de serveis a qui s’atansà interessat en fer un consum energètic més sostenible i deslligat de les grans multinacionals. O per estalviar diners i fer finances més ètiques a les tradicionals, a través de Fiare Banca Ètica. També oferiren els seus productes l’Associació l’Oka, Fupar, Edumusic, i Càritas. L’últim tram del matí va ser amenitzat per actuacions musicals protagonitzades pels alumnes de Cultura Pràctica, Escola Tecnos i l’Escola El Cim, actuacions que despertaren totes elles molt d’interès. Tot plegat, va ser abans de l’emissió en directe del programa de la ràdio municipal El Submarí, en el qual hi hagué entrevistes a cooperativistes presents a la Fira.

El cooperativisme i la cultura a debat

Durant la fira del passat novembre, tingué lloc un debat al voltant del lligam entre cooperativisme i producció cultural, on participaren algunes entitats locals representatives de la vida cultural de base de la ciutat. Van dir la seva membres de la llibreria Synusia, Edicions La Tija, la productora l’Embarral i el col·lectiu d’artistes d’El Corralito, que acaba d’iniciar també la seva activitat. Entre d’altres qüestions abordades i que són comunes, aspectes com la gestió dels béns comuns, el coneixement compartit i el fet de cooperativitzar els recursos.

Des de L’Embarral, una productora que crea espectacles, gestiona programacions culturals, i en fa formació, consideren «clau el fet d’unir esforços amb altres entitats del municipi», explicà Anna Brullet. «Intentem professionalitzat els projectes cooperativistes que fem, i també amb el repte d’inventar nous models al voltant del treball i també de la vida», deia l’Alcira Padín, membre de Synusia. Una llibreria que compagina militància i treball, i aposta pel tracte de proximitat, allunyat de les grans superfícies. Pel que fa a la sostenibilitat i afrontar millor la crisi, un altre tema que es va tocar en del debat, per a Synusia, la figura del soci és clau, ja que «a més del suport econòmic, el soci dóna abric a les activitats que fem des de l’associació. És aquesta comunitat la que ha permès repensar el projecte en cada una de les seves fases».

Professionalitzar els projectes artístics, un objectiu clau

Pel que fa a l’autoria i drets del creador, des de la Tija Edicions tenen clar que volen «posar èmfasi en el procés creatiu de l’autora, i que participi també en la mateixa edició del seu llibre», tal com explicà l’Helena. A la Tija van sufragar el seu primer llibre que han editat a través d’un crowdfunding, el qual «sí facilita el finançament col·lectiu», tot i reconèixer que «al final qui ha participat és l’entorn més proper i familiar». En tot cas, defensen i practiquen una cultura ètica, de pensament crític i no de masses, a través de fer «xarxa de proximitat i d’afinitat», apuntà l’Helena.

També intervingué l’Esther, de la fàbrica de creació artística El Corralito, qui anuncià que des d’aquest grup d’artistes de diverses disciplines i format per 10 persones, pretén «professionalitzar i donar a conèixer els seus projectes artístics i col·lectius». A la vegada, totes les iniciatives presents coincidiren en la importància que suposa la part comunicativa a l’hora de saber transmetre a la ciutadania els projectes que es duen a terme: «és fonamental mesurar constantment els canals per on comuniquem les activitats que realitzem», apuntà l’Alcira, qui pensa que «intentar sostenir espais com aquests a Terrassa és una forma d’aportar riquesa social a la ciutat».

Tot el mes de novembre amb Terrassa Cooperativa

Les activitats de Terrassa Cooperativa continuen des d’avui i el que resta del mes de novembre, amb debats i tallers oberts a la ciutadania, documentals i visites a espais de cooperatives. Tota la programació es pot consultar a www.terrassa.cat/terrassacooperativa

Related Articles

Deixa un comentari