Alfredo Vega, nou alcalde de Terrassa, davant la incapacitat de l’oposició

No Comment
Ple municipal del 16 de novembre que elegí Vega nou alcalde. Foto Rafel Casanova BCF

 

Davant la incapacitat de l’oposició per donar suport a un candidat únic, Alfredo Vega, candidat de la llista més votada a les eleccions municipals de 2015, PSC-CP, que fa pocs dies ha perdut dos terços dels seus membres, fins i tot de l’alcalde Ballart, ha estat elegit alcalde pel Ple municipal.

Alfredo Vega va ser investit alcalde de Terrassa durant el Ple Extraordinari celebrat la tarda del dijous 16 de novembre a l’Ajuntament. Un resultat que va ser incògnita quasi fins l’últim moment abans de començar el Ple, car els grups municipals de Terrassa en Comú, ERC-MES, CUP i PDCat van negociar intensament un acord per investir el portaveu de TeC, Xavi Matilla.

Un acord que finalment no va ser possible perquè el grup de l’extinent d’alcalde Sàmper no acceptà posar els seus tres vots (dels 14 necessaris per investir Matilla) a disposició sense alguna regidoria a canvi en el nou govern. Un punt del qual els comuns van fer línia vermella, mentre que ERC-MES i CUP, per la seva banda, tot i que amb certa incomoditat, consideraren que valia la pena acceptar per a poder impulsar un govern de canvi.

Sense majoria absoluta (14 vots) de cap candidat, Vega fou nomenat alcalde com a candidat de la llista més votada a les darreres eleccions municipals de l’any 2015 (PSC-CP), després que a la votació cap de les altres tres presentades obtingué la ja dita majoria absoluta. Una altra sorpresa del dia, davant l’estupefacció i indignació de les regidores de l’oposició i bona part del públic, va ser que Alfredo Vega rebé la vara d’alcalde i la venera de Terrassa de mans del segon tinent d’alcalde, Noel Duque, un dels 5 regidors que va dimitir solidàriament amb en Jordi Ballart.

Com és de protocol, el nou alcalde de Terrassa declarà tot allò que correspon: que assumeix el seu nomenament com a alcalde de Terrassa com un «acte de servei i de compromís amb la ciutat i la ciutadania», que es compromet a «impulsar i liderar un projecte i un programa polític de progrés, obert al diàleg, a l’entesa i al pacte amb tothom qui vulgui posar per davant els interessos de la ciutat”; que Terrassa es mereix un «govern responsable, que estigui compromès a complir amb tots els seus compromisos, que treballi amb transparència i rigor, que sigui, com fins ara, un exemple d’honestedat i que representi la ciutat amb dignitat».

De totes formes, en Vega encara no té govern. De fet, tot sembla indicar que el PSC fins i tot està tenint problemes per substituir les vacants que deixen els sis dimissionaris. Tant és així, que anuncià que la porta estarà oberta per buscar vies de diàleg amb els diferents grups. De fet, ja hi ha qui anuncia, per després de les eleccions autonòmiques, un eventual retorn del PDeCAT al govern.

Entendre el procediment d’elecció

El procediment d’elecció d’alcalde s’ha realitzat d’acord amb el que determina l’article 196 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General. S’han presentat tres candidats: Alfredo Vega (PSC-CP), Xavier Matilla (TeC) i Miquel Sàmper (PDeCAT).

Després dels parlaments d’aquests, així com dels portaveus de la resta de grups municipals, els membres del Consistori han votat pel sistema de vot nominal.

El recompte de vots ha estat el següent:

Alfredo Vega: 9 vots

Xavier Matilla: 11 vots

Miquel Sàmper: 3 vots

Abstencions: 4

Segons la Llei Orgànica de Règim Electoral General, l’elecció de l’alcalde requereix majoria absoluta (14 vots en el cas dels ajuntaments formats per 27 regidors, com el de Terrassa). La mateixa llei estableix que, en cas de no haver-hi majoria absoluta, l’alcaldia correspondrà a la llista més votada. Per aquest motiu, en no obtenir cap candidat la majoria absoluta, la presidència ha proclamat alcalde Alfredo Vega com a candidat de la llista que va obtenir més vots a les eleccions municipals de 2015.

Qui és Alfredo Vega?

Alfredo Vega López va néixer a Motos (Guadalajara) el 1957. És llicenciat en Geografia i Història i professor. Actualment exercia d’alcalde en funcions (des de la renúncia, a primers de novembre, de Jordi Ballart com a alcalde de Terrassa) i la primera tinència d’alcaldia de Serveis Generals i Govern Obert, amb les regidories d’Organització i Recursos Humans; Serveis Econòmics i Gestió Tributària; Serveis Jurídics; Tecnologia, Transparència i Qualitat; Contractació i Patrimoni; Sistemes d’Informació i Atenció Ciutadana; Serveis Funeraris i Cementiri; Aigua; i Transparència. També ha estat membre de la Junta de Govern i portaveu del Grup Polític Municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya – Candidatura de Progrés (PSC-CP) a la Junta de Portaveus, a més de primer secretari de l’Agrupació Local de Terrassa del PSC.

Javier García, l’únic nou regidor, de moment

Durant el Ple extraordinari celebrat aquesta tarda, Javier García ha pres possessió de la seva credencial com a regidor de l’Ajuntament de Terrassa, en substitució, per renúncia, de Jordi Ballart. García forma part de la llista de candidats presentada pel PSC-CP a les eleccions del 2015.

Javier García Romero, nascut a Terrassa el 1993, és graduat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Advocacia. Actualment és secretari d’Organització del PSC Terrassa des de l’any 2017, i primer secretari de la JSC. En els darrers temps s’ha fet famós per la seva activitat com a tuitaire i activistes de les xarxes socials, especialment degut al to bastant polèmic, «agressiu» fins i tot, que utilitzaria, d’acord amb l’opinió de no poques persones d’altres partits i també moviments i organitzacions socials de la ciutat.

Redacció/agències

Related Articles

Deixa un comentari