[Novetat Editorial] “Vidas a la intemperie” de Marc Badal

No Comment

[…] A los campesinos les era imposible concebir un espacio «natural» segregado de lo humano. El conjunto del territorio formaba parte del hogar. Ellos no se sentían parte de la naturaleza. Vivían en un mundo sin naturaleza, […] tan íntimo y familiar como la cocina o el desván. […]

“Vidas a la intemperie” ens parla de la pèrdua d’un món, el camperol, compost per molts petits mons que, com Marc Badal adverteix, s’han anat allunyant de les nostres latituds en silenci, víctimes d’un «etnocidi amb cara amable». El text defensa la necessitat de recuperar les «ruïnes que expliquen el nostre temps», qüestionant la mirada sobre el món rural que es produeix des dels grups normatius, aquells que poden generar normes i representacions col·lectives amb més eficàcia. Es proposa ampliar la perspectiva «urbana des de la qual s’ha escrit la història» i que ha definit «el rellevant i el memorable». En aquest sentit, ens convida a un viatge al passat que ens permet comprendre un present en què ens hem quedat orfes.
Mitjançant un recull de cites i històries, l’autor va teixint acuradament multitud de veus que ens ajuden a entendre els diversos mons camperols, fent-nos transitar durant la lectura entre els «prejuicios y las buenas intenciones», entre barros y edenes. […] (Del pròleg d’Irene García Roces).

 

Des de fa més de quinze anys, Marc Badal Pijoan (Barcelona, ​​1976) compagina la investigació i la dinamització en l’àmbit de l’agroecologia i el desenvolupament rural amb les tasques quotidianes en diversos projectes de recuperació de nuclis de muntanya abandonats.
En els seus textos aborda diferents aspectes vinculats a la cultura rural, la industrialització de les activitats agràries i les experiències agroecològiques.

Ha publicat Cuadernos de viaje. Fragmentos y pasajes históricos sobre semillas (Fundación Cristina Enea, 2016); Mundo clausurado. Monocultivo y artificialización (autoeditado, 2016); Vidas a la intemperie. Notas preliminares sobre el campesinado (Campo Adentro, 2014); Fe de erratas. La agitación rural frente a sus límites (autoeditado, 2011) y Los pies en la tierra. Reflexiones y experiencias hacia un movimiento agroecológico [coord.] (Virus, 2006);  a més d’articles en les revistes Resquicios, Raíces, Cul de Sac, Ekintza Zuzena i Archipiélago.
Actualment viu en un mas amagat al vessant nord del Pirineu navarrès, on ha posat en marxa kanpoko bulegoa ( “oficina exterior”), un obrador artesanal de pensament aplicat al voltant de la cultura rural i el territori.

Fitxa:

Marc Badal

“Vidas a la intemperie”

Logronyo, novembre  2017

Primera edició

Editorial Pepitas de Calabaza & Cambalache

ISBN 978-84-15862-98-7

Idioma: Castellà

 

Related Articles

Deixa un comentari

SEGUEIX-NOS A TWITTER