[Xavi Martínez] Inexplicable que Terrassa es despengi de la lluita contra la pobresa energètica

No Comment

Dijous passat 30 de novembre l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) va convocar a una reunió als 13 Ajuntaments més grans de Catalunya, a les entitats municipalistes i entitats socials per analitzar la Llei 24/2015: els seus èxits aconseguits i les dificultats en la seva aplicació.

Aquesta Llei es va aprovar en el Parlament gràcies als centenars de milers de signatures que van recollir al carrer la PAH, l’ APE i altres organitzacions de la societat civil. L’ APEpretenia convocar, ara que arriba l’hivern, un període especialment crític pel que fa a la pobresa energètica, al món municipal per assegurar que totes les famílies en situació de vulnerabilitat estiguin protegides contra els talls de subministraments d’aigua, llum i gas.

No hauríem d’oblidar les taxes de mortalitat addicional d’hivern registrades en països occidentals, la de l’Estat Español (21%), és juntament amb la de Portugal i Irlanda, una de les més elevades d’Europa. Assumint que només un percentatge d’aquestes morts són conseqüència de viure en un habitatge amb temperatures inadequades, la pobresa energètica podria estar darrere d’entre 2.300 i 9.300 morts a l’any, una xifra, en qualsevol dels casos, superior a la de les morts per accidents de trànsit.

Segons explica la pròpia APE al seu web, en la reunió han participat representants dels municipis de Sant Boi de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Reus, Sabadell, Tarragona i Hospitalet, així com representants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social i Ecoserveis. Aquí la primera sorpresa i estupefacció: On estava l’Ajuntament de Terrassa? Ens consta que també estava convocat i que, per motius que desconeixem, no van assistir a una reunió en la qual van participar els principals Ajuntaments de Catalunya i que tenia per objectiu un tema tan fonamental en aquests moments que arriba el fred i que afecta a un número molt important de famílies i persones de la nostra ciutat. Una reunió per crear un front comú en la defensa de la Llei 24/2015, una norma totalment vigent en temes de pobresa energètica, que protegeix a les famílies vulnerables i evita els corts.

En aquesta reunió l’ APE va plantejar unes demandes molt concretes als municipis: 1) Crear un front comú en defensa de la Llei 24/2015 com una eina que ha aconseguit parar més de 30.000 talls de subministraments a Catalunya, 2) Denunciar els talls il·legals que encara avui dia es produeixen, denunciant i sancionant a les empreses subministradores i 3) Exigir la signatura dels convenis amb les empreses subministradores per llevar els deutes de les famílies i deixar de pagar amb fons públics les factures impagades per falta de recursos. 

Ara que arriba l’hivern, com gairebé sempre, la societat civil organitzada (en aquest cas l’ APE) s’avança a les administracions i llança un missatge clar a la ciutadania i a les empreses subministradores: que la llei protegeix a les famílies vulnerables, que no es pot realitzar cap tall de subministraments per impagament d’aquestes famílies i que no volem més morts per pobresa energètica.

Com ja hem repetit en diverses ocasions és inacceptable que la crisi de govern per la qual travessa la nostra ciutat, com a conseqüència de la ruptura del pacte entre PSC i PDeCAT i la posterior implosió del PSC amb la dimissió de l’alcalde i 5 regidors/es, acabi pagant-la la ciutadania, i, encara més greu, que ho acabin pagant les famílies més vulnerables per inoperància i incapacitat del govern de la nostra ciutat, actualment format únicament pel PSC. Torna a quedar clar que la ciutat està patint un important empitjorament per culpa del PSC, i que quan diem que el govern de la nostra ciutat, Terrassa, no funciona ens referim a coses com aquesta.

És molt greu que per problemes interns del PSC, la ciutat estigui desapareguda de fòrums tan importants com aquest. Tal vegada el problema de fons és que –alguns- en el PSC confonen el partit amb la ciutat. Si els nous regidors d’àrea estan situant-se, haurien d’haver assistit els tècnics, que a més saben bé de què parlen i cada dia s’esforcen per protegir a les famílies més vulnerables. 

Arriba l’hivern i una de les prioritats de la ciutat és combatre la pobresa energètica, no resoldre el desori intern del PSC.

Esperem doncs algun tipus d’explicació de l’alcalde Alfredo Vega i el seu equip de Govern.

Xavi Martínez, Regidor de Terrasa en Comú

Related Articles

Deixa un comentari