12 Desembre-Dia internacional contra la islamofòbia (manifest d’entitats)

No Comment

El 12 de desembre és el dia internacional contra la islamofòbia. La celebració d’aquesta diada es fa més important en aquest context en què l’islam i les comunitats musulmanes apareixen regularment als mitjans de comunicació. Malauradament quan les primeres pàgines dels diaris o els primers minuts dels informatius dediquen un espai a parlar d’aquests temes ho fan amb arguments que tenen poc a veure amb la realitat de la majoria de persones musulmanes.

Des de fa molts anys les entitats de persones d’origen estranger i les entitats de persones musulmanes (que algunes són coincident però no totes) estem treballant per millorar la que considerem la nostra ciutat: Terrassa. Com a associacions i entitats aboquem les nostres energies i esforços per drets com l’educació, l’habitatge, la cultura, l’oci, etc, a la vegada que volem transmetre els nostres orígens culturals.

Enmig de les dificultats i les exigències d’una societat que ens demana integració, moltes de nosaltres patim un tipus de discriminació cada vegada més punyent: la islamofòbia. “Stop islamisme” o “Ramadà al Marroc” són alguns dels lemes que hem vist penjats als nostres carrers. Aquests escrits puntuals però potents amaguen una realitat molt més complexa i dura que és l’existència de discursos i actituds discriminatòries que cada vegada són més freqüents cap a persones que són musulmanes o que ho semblen. Aquestes discriminacions es materialitzen en dificultats per accedir a llocs de feina, en mirades de desconfiança i en molts altres exemples que compliquen la convivència i la igualtat.

La islamofòbia, com a odi a l’islam i a les persones musulmanes atempta contra molts drets, com per exemple, el dret a la llibertat religiosa. En les societats laiques, la llei empara que totes les religions puguin ser expressades amb facilitats, i això significa normalitzar la diversitat de religions que hi ha a la ciutat.

Però la islamofòbia va més enllà del fet religiós, perquè també suposa un odi a les persones que semblen musulmanes o “de fora”. La religió no té a veure amb la nacionalitat ni l’origen i prova d’això és que hi ha persones de diferents nacionalitats i procedències -incloent-hi persones d’origen català- que professen la religió islàmica. Tampoc tots els musulmans i musulmanes som immigrants, molts sí que hem experimentat un procés migratori recent o no tant recent, ja que hi ha persones que fa més de vint anys que vivim aquí. En qualsevol cas, sovint també es relaciona la immigració amb “problema” obviant totes les contribucions que les persones d’altres origen podem aportar i de fet, estem aportant a aquesta ciutat i les ganes de continuar compartint.

En definitiva, volem aprofitar que avui és el dia internacional contra la islamofòbia per reivindicar una ciutat que tingui en compte les diversitats i la pluralitat, les reconegui i les inclogui en els espais ciutadans. A més, fem una crida a les administracions públiques perquè desenvolupin lleis i protocols eficaços per donar resposta als delictes d’odi i a les discriminacions racistes, xenòfobes i islamòfobes. Aprofitem que estem en època electoral per exigir als partits polítics que no facin servir arguments islamòfobs per treure benefici polític, ja que posen en perill la convivència i a més criminalitzen una part de la ciutadania a la que també han de representar. També volem fer una crida als nostres veïns i veïnes a obrir-nos, entre tots i totes, a un coneixement mutu que parteixi de la confiança i la creença que tots i totes podem aportar i millorar aquesta ciutat. Finalment, interpel·lem als mitjans de comunicació perquè siguin conscients de la seva responsabilitat quan parlen d’islam, d’immigració, etc. amb fórmules simplistes o esbiaixades. Els animem a fer un ús més responsable del poder de la paraula. Nosaltres, com a entitats, ens posem a la disposició d’administracions, veïnat, entitats i mitjans per poder col·laborar en la lluita contra la islamofòbia i la resta de discriminacions.

En definitiva, continuarem treballant, com fins ara, per una Terrassa més justa i de tots i totes.

Entitats que signen l’article:

Asociación Española Solidaridad Senegalesa

Asociación Maghreb Tanmia

Asociación Socio-Cultural Mediterránea

Associació “Amal” sociocultural per la dignitat i la igualtat (ASDI)

Associació Catalana de Residents Senegalesos Vallès Occidental (Terrassa- Sabadell)

Associació Catalana per l’Amistat i el Futur

Associació Cultural La Maurina

Associació Espai democràtic Intercultural (AEDI)

Centro Islámico Albalsam

Comunitat Islàmica Can Parellada

Comunitat Islàmica de Catalunya

Comunitat Musulmana de Terrassa

Deixa un comentari