Nanopolítiques: el cos com a espai de conflictes i tensions socials

No Comment

nanopolitics 2Propostes en torn a formes de pensar i experimentar les relacions entre cos i política, aquesta era la crida per al dijous 17 d’octubre, a l’Ateneu Candela, on es realitzà una sessió Productividad, ritmos y nanopolítica: darle cuerpo a los conceptos [y viceversa]. En aquesta sessió es va presentar el llibre en un territori de trobada per posar en comú propostes partint del nanopolitics handbook‘. Aquest handbook o llibre-eina, ha estat editat pel col·lectiu nanopolitics de Londres.

“És un manual que reflexiona sobre les experiències del propi cos. Dibuixa el viatge dels cossos a un llibre (el nostre) i cap a altres cossos (els vostres i aquells dels que en formeu part). Per fer això, aquest llibre presenta i proposa el joc, en el camp pràctic i polític, del camp que anomenem Nanopolítica. El podeu anomenar d’una altra manera, sigui com sigui que l’anomeneu; el cos és polític, travessat per tensions socials, un espai de conflictes a vegades. El llibre que teniu entre les mans cartografia alguns d’aquests, i ofereix una caixa d’eines per lluitar (en el millor dels sentits) en les vostres col·lectivitats, relacions i moviments.”

“El Nanopolitics Group va néixer a Londres al 2010. EL problema que proposaven pot semblar simple, però implica unes conseqüències interessants: com pensar la política amb i a través del cos? Si la gran política inverteix i organitza els nostres cossos, com podem activar les potencialitats del nostre cos d’una manera diferent, més recomanable i consistent, tots junts?”

“Hem creat un espai d’experimentació, el grup de nanopolítica. En aquest llibre trobaràs multitud de veus parlant de, cap i a través de l’espai. Aquestes compartiran eines, pensaments i preguntes que sorgeixen de les nostres experiències personals i més enllà.”

“Els texts aquí recollits poden ser entesos, podríem dir, com mapes de dimensió nanopolítica. El que presentem aquí són eines, estratègies i pràctiques per navegar aquesta dimensió com un camp de joc/investigació i un terreny de conflicte. Centrant-nos en la creació de noves maneres de sensibilitat i relació, a través del propi context en el qual vivim els nostres compromisos polítics, laborals i vitals. Fem servir els nostres cossos per investigar la ciutat neo-lliberal i l’espai de treball, les polítiques de crisis i austeritat, les nostres precàries vides i les nostres maneres de col·laborar. Explorant i realitzant el que poden fer els nostres cossos en relació a contexts i problemes específics -amb curiositat, coratge i cura- noves subjectivacions col·lectives seran possibles.” (traducció al català: Pep Tornabell. Més informació: http://nanopolitics.noblogs.org/post/2013/09/10/the-nanopolitics-handbook-descripcion-en-catala-i-espanol/)

A partir de la presentació del llibre, una companya de nanopolitics, en conjunt amb el col·lectiu esquizo-barcelona, proposaren dues línies de reflexió i un exercici-minitaller per explorar el creuament entre producció-productivitat i els ritmes de la ciutat neoliberal. A partir del qüestionament obert que fa el grup esquizo en un text que s’inclou al libre nanopolitics, preguntant: “Producir o no producir ¿es ese el dilema?”. És una invitació a la reflexió sobre els processos de producció de saber, les formes de trobada i organització en el marc de les pràctiques polítiques. ¿Quin tipus de valor produeixen els encontres i els afectes, què produïm en el ser-hi-juntes dels nostres col·lectius, com donem compte i fem comptes d’aquest valor? Com es constitueix i alimenta aquest comú, aquests sabers, valors i territoris de vida produïts col·lectivament? Com saltar de la productivitat a la producció de territoris comuns de vida?

Estirant d’aquest fil, des de la pràctica ens proposen una reflexió sobre els ritmes que estructuren les vides quotidianes, els fluxes i pulsacions corporals, les xarxes socials i les temporalitats del comú, així com les que caracteritzen les pràctiques polítiques. Pensant en el cos, l’espai, així com en el temps, es van experimentar formes de mapejar diferents ritmes i formes de relació a través de ritmes corporals, amb pràctica d’algunes dinàmiques del teatre de l’oprimit.

Nanopolitics handbok (editat amb minor compositions) http://www.minorcompositions.info/?p=590

Related Articles

Deixa un comentari