Poesia a Terrassa? Poesia al Candela!

No Comment

Fa uns quants anys, la lectura de la poesia era en general una activitat íntima, solitària, que poques vegades recuperava l’espai de l’oralitat.  A la Terrassa de la postguerra, al començament dels seixanta, les Sessions de Poesia Segle XX i la festa de la Poesia, promogudes per Francisco Lucio i Enric Gall (sota el patrocini obligat del Movimiento Nacional), van ser les úniques activitats públiques amb periodicitat, acompanyades per algunes esporàdiques lectures dramatitzades dels grups de teatre que s’aixoplugaven als Amics de les Arts, amb la presència de Feliu Formosa i les obligades per la presentació d’alguna novetat editorial, com les d’Agustí Bartra.

La normalització va arribar amb les lectures que de manera periòdica encara ofereixen l’Associació de Poetes Terrassencs i el Grup de Literatura d’Amics de les Arts des del final dels vuitanta i dels noranta respectivament, però des que fa dos anys a aquestes propostes veteranes s’hi han afegit iniciatives noves com les promogudes per Elixir, Bauhouse i l’Ateneu Candela, la situació ha passat a ser esplèndida.

Aquest primer trimestre de 2015, l’Ateneu Candela, per exemple, ofereix nou activitats que, sota el títol genèric Poesia al Candela, presenten característiques diferents, però sempre amb un preu d’entrada del tipus taquilla inversa.

Gómez

El col·lectiu “Deus ex Machina”, integrat en l’entitat, organitza tots els tercers divendres de mes un petit recital a càrrec dels seus quatre membres, a vegades amb la col·laboració d’algun músic com Ricard Latorre o Núria Jaouen, i tot seguit ofereix un espai de micro obert a qualsevol assistent que vulgui donar a conèixer les seves creacions poètiques.

Oriol Gómez —grafista, il·lustrador, dissenyador, poeta ell mateix—, un dels seus membres, ens comenta l’origen del grup i els seus objectius:

—Cadascun de nosaltres, el Joan, el Jonás… anàvem fent recitals pel nostre compte i coincidíem ara aquí, ara allà, fins que un dia vam decidir treballar com a col·lectiu i estructurar uns recitals conjunts i fer-ho amb regularitat des de l’Ateneu Candela on estem integrats, però on actuem de manera autònoma. Essencialment volem passar-nos-ho bé, però alhora ens proposem apropar la poesia als estrats més populars i no només com a espectadors, sinó també com a creadors.

D’altra banda, aquestes no són les úniques activitats poètiques que s’ofereixen a l’Ateneu Candela, hi ha dues altres línees que organitza pròpiament com a centre social, i per conèixer-les una mica, parlem amb Pau Gómez i Elena Blanco.

Pau Gómez —actorPoesia 1, amb estudis al Col·legi de Teatre de Barcelona, i ajudant de producció al Festival Elixir—, que forma part amb Arnau Villach i Emilce Mira del projecte Cafè Candela, que alhora ofereix el servei de bar i programa teatre per a adults, teatre per a infants, concerts musicals, projeccions de cinema i espectacles de poesia, ens explica:

—Volem apropar la poesia a la gent, trencar estereotips, allunyar-nos de tants i tants autors que s’ensenyen a l’escola i que no són adequats per a la gent jove…

Les seves propostes d’espectacles de poesia cerquen presentar autors nous i fer-ho de forma dramatitzada i a partir de la veu activa dels mateixos autors. Així, el 8 de gener es va oferir “Matèria Fosca”, una proposta multidisciplinar del poeta Joan Duran i el cantautor Pere Vilanova, en què s’entrellaçaven poemes, cançons, audiovisuals i videoclips. El 31 de gener s’oferirà “Com elles”, amb dramatúrgia de Sebastà Portell i lectures de Mireia Vidal-Conte, Odile Arqué i Marc Romera de textos de les millors poetes internacionals des de començament del segle XX. Per acabar el trimestre, el 12 de març, la Companyia de Teatre Cos de Lletra, formada per Salva Artesero i Ruth Vilar, oferirà una estrena sorpresa.

Elena Blanco —mestra, terapeuta ocupacional i ara llibretera— és la responsable de la programació de poesia per a infants dins el conjunt d’activitats que organitza la llibreria Synusia a l’Ateneu Candela: presentacions de llibres, tallers, debats, xerrades…

—És molt important que a la gent no li faci por la poesia, que no li importi si no l’entén del tot perquè transmet emocions —diu l’Elena—. Cal allunyar-se dels guardians de la poesia, tal com diu Josep Pedrals, que la desllueixen, que la maten de tan protegida.

La proposta de poesia per a infants, però adreçada a tots els públics, es començarà a concretar el 31 de gener amb “Poemes amb petites historietes”, de la Rosa Fité, que amb l’ajuda de la mímica i la imatge guarneix els poemes d’Olga Xirinacs, Miquel Martí i Pol o Pere Quart fins a fer-los més propers, més familiars. El 28 de febrer Pep Molist oferirà “El petó de Lili Marleen”, dedicat a la poesia que ens transmeten les imatges. Tancarà el trimestre un recital de poemes de Miquel Desclot amb els seus textos, que són pura música, i amb la seva veu, rica d’inflexions i matisos.

La voluntat de tots tres activistes poètics i dels col·lectius que representen és anar enriquint el teixit poètic terrassenc des de l’Ateneu Candela, però comptant amb les altres iniciatives, treballant en xarxa, sumant esforços. Els desitgem tot l’èxit del món en aquest objectiu!

 

 

 

 

In : Cultura

Related Articles

Deixa un comentari