Enquesta Treball 2014, es consoliden la discriminació i desigualtat per gènere

No Comment
Dones en un piquet de protesta en un centre comercial (Foto: ccoo-serveis) Dones en un piquet de protesta en un centre comercial (Foto: ccoo-serveis)

La valoració triomfalista del Govern de Madrid sobre les dades de l’EPA de 2014 no només és inexplicable sinó que resulta inapropiada davant una situació laboral i social dramàtica que no ha fet més que empitjorar sota el seu mandat. Aquesta és la conclusió d’una anàlisi elaborada per CCOO-Serveis del qual hom presenta algunes dades interessants.

Durant el govern del PP s’han destruït més d’un milió de llocs de treball (1.077.225 des de 2011), i en el temps total de la dita crisi més de 3 milions. D’altra banda, l’ocupació creada, que no cobreix ni poc la quantitat de la destruïda, és parcial.

Això permet preveure un impacte de gènere molt negatiu, amb conseqüències discriminatòries que, com a mínim, posen en qüestió el mandat constitucional de la igualtat efectiva.

Pel que fa a l’activitat, només el 53,9% de les dones està incorporada al treball assalariat, mentre que el percentatge en el cas dels homes és de 65,9%. Per entendre’ns, a prop de 2 milions de dones en edat laboral estan fora del dit mercat, el que demostra que hi ha barreres, visibles o invisibles, que obstaculitzen el seu accés.

En relació a l’atur, l’EPA registra al 4rt trimestre del 2014 un nombre de 5,5 milions de persones sense feina, entorn als 2,8 milions homes i de 2,6 milions dones. Percentualment, la taxa de les dones supera la dels homes sigui quin sigui l’indicador escollit: 24,9% en dones, 22,9% en homes. Per grups d’edat, l’atur femení supera el masculí principalment entre els 30 anys i els 54 anys. A més, les dones són majoria entre les persones que demanen el primer treball (55%).

Parlant dels models de contracte, les dones són el 75% dels de temps parcial (d’un total de 2,8 milions de persones ocupades a temps parcial, 2 milions en són dones). Quan es tracta de contracte a temps complet les dones representen el 40%.

Si a aquestes dades sumem altres indicadors que mostren un efecte combinat de crisi, reforma laboral i polítiques de retallades en els serveis públics, ens trobem amb un quadre de segregació laboral, discriminació salarial, temporalitat i temps parcial que es fa fort i consolida. Patim una situació de bretxes de gènere que sembla inamovible, perquè no es prenen les mesures escaients ni es té en compte la perspectiva de gènere quan es prenen.

Related Articles

Deixa un comentari