La Marea Blanca aplega milers de persones a Barcelona en defensa de la sanitat pública

No Comment

La Marea Blanca de la Salut de Catalunya va nàixer el 28 de febrer en el Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, amb l’impuls del Parlament Ciutadà, la Plataforma pel Dret a la Salut (PDS) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), acompanyades per més de 70 entitats, usuaris i professionals, la Marea Blanca de la Salut de Catalunya. Va presidir l’acte el lema de “Pel Dret a Decidir, també, sobre la Salut”.

El dissabte 9 de maig es va presentar públicament en una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona conjuntament amb d’altres col·lectius en lluita. Aquesta concentració està precedida per les ocupacions de les seus de CiU i de Departament de la Generalitat a Barcelona i Girona, el divendres 8 de maig.MareaBlanca plaçaSantJaume9Maig amb pilar casteller

La Marea Blanca i altres col·lectius denunciaren la venda de dades mèdiques a empreses privades (VISC +), els Consorcis sanitaris de Lleida, de l’Hospital Clínic i de Tarragona. Aquests Consorcis sanitaris que trenquen el sistema públic sanitari i obren la porta a una major privatització de la sanitat.

Entre 1500 i 2000 persones es van concentrat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per a denunciar el Govern català per desobeir els acords aprovats pel Parlament i per exigir un model sanitari 100% públic.

Publiquen dos ponències sobre la Marea, presentades en l’acte fet a la Universitat:

Marea Blanca o de Salut de Catalunya

Toni Barbarà

Antecedents:

Plegats, disposem d’una ampla experiència d’austericidis en salut, de retallades, de mercantilització, d’agressions frontals contra la sanitat i salut publiques. Però també de lluites en defensa del caràcter públic, del manteniment dels serveis, dels llocs de treball, de la dignitat i qualitat assistencial.

Disposem també d’uns valors de base amb el document: Programa per un Servei Nacional de Salut a Catalunya. Un sistema al que aspirem, de caràcter públic, universal, equitatiu, integral, finançat de forma pública i suficient, democràtic, participatiu i de qualitat

Tenim ja unes marees blanques funcionant i actives a Lleida, a Mataró-Mareme, al Baix Vallès, al Baix Llobregat, a Hospitalet-Bellvitge, Badalona, Sabadell, Terrassa, Girona, Tarragona   i altres

Objectius

  • Dotar-nos d’una eina comuna I transversal de mobilització. Amb una estructuració territorial i sectorial. Nomenar una comissió de coordinació i manteniment
  • Promoure una Convenció o Congrés Constituent Ciutadà on definir la salut i la sanitat a que tenim dret i per la que lluitem. Visualitzar la confluència en una potent Marea Blanca Catalana en un acte públic multitudinari abans de l’estiu.

Destinataris i caràcter d’ Organització

  • Extensió –crida a territoris, organitzacions, entitats, col·lectius, persones i sectors. (Marea Oberta i inclusiva)
  • Empoderament ciutadà: la ciutadania és la titular del sistema públic (Marea participativa i partícip a amb co-lideratge social)
  • Sumant associacions professionals, moviments veïnals, Sindicats de treballadores/es, Plataformes d’afectats per patologies concretes i familiars, organitzacions cíviques en defensa de la salut i la sanitat públiques i entitats polítiques… (Multidisciplinària, multisectorial)
  • Necessitat explícita de confluir, juntes i no segmentades, persones en tant que veïnes, ciutadanes, treballadores, professionals, amb discapacitats i necessitats especials o no, gents gran, moviment feminista, pacients exclosos i discriminats, col·lectius de immigrants, … i gent jove a qui volem i necessitem incorporar avui a la lluita col·lectiva per un futur que serà el seu !!! (Transgeneracional)
  • Amb independència de credo, ètnia, confessió, partit, o sindicat… subscrivint la defensa del S.N.S. (Ideològica per la salut pública, no partidista)
  • Crida explícita a persones i organitzacions que treballes altres marees, lila, roja, groga, verda, taronja… (Policromàtica, marea de marees)
  • Sumant reivindicacions, plataformes i organitzacions que tenen a veure amb el “determinants socials de la salut”: Treball, habitatge, medi ambient, educació, alimentació, urbanisme, cultura, (Social i sumadora de reivindicacions i drets)

Propostes

1.Demanar Adhesions al manifest del programa per un Servei nacional de salut a Catalunya

2.Constitució d’una comissió de coordinació i treball que proposi criteris organitzatius de la Marea i accions conjuntes a tot el territori

3.En concret i per abans de les municipals: accions simultànies de CAPs i/o hospitals del territori reivindicant els 6 punts plantejats al punt primer de la reunió. I una nova acció a principis de setembre

Balanç de quatre anys de govern del Departament de Salut.

Pep Martí

En sanitat a Catalunya hem anat molt enrere i encara podem anar a pitjor

Hem anat molt enrere

A finals del 2010 es constitueix l’actual govern de CiU que amb el suport parlamentari del grup d’ERC ha governat aquets darrers quatre anys,  amb una estratègia molt pensada de fa temps per la patronal de la sanitat, el Sr Mas- Colell, el Sr Boi Ruiz i el Sr Padrosa s’han dedicat a retallar recursos del Sistema Públic de Salut, fent-li perdre qualitat, accessibilitat i equitat, tot com a quartada per anar enfortint la privatització de la salut.

A finals del 2010 tots els sindicats de la sanitat ja van avisar, “han posat al cap de la patronal com a conseller de sanitat”, “han posat al llop a guardar el ramat”

I així ha estat.

Al  2011 comencen les retallades fortes, al CatSalut es retallen els pressupostos en un 10% aquell any, tot dient el Conseller: “feu-se d’una mútua que desgravarem a hisenda”, “Els treballadors de la sanitat han de treballar més (eficiència) per compensar les retallades”, “La salut es una qüestió individual”, “Els metges pensen més en la seva butxaca que en la sanitat pública”. “hem de treure greix del Sistema, no múscul”

Com era de preveure, amb les retallades es disparen les llistes d’espera de tot tipus, els treballadors del sistema veuen disminuir els seus ingressos i son acomiadats eventuals i substituts, es perd qualitat i accessibilitat amb tancaments de plantes d’hospitalització, quiròfans, CAPs, serveis d’urgències i col·lapses dels mateixos, arribant darrerament a constatar els pitjors resultats en salut (amb augment de mortalitat, dolor i pèrdua de qualitat de vida)

Només en els primers sis mesos de retallades del 2011 les llistes d’espera quirúrgiques dels 14 procediments de garantia pugen de 56.600 pacients a 70.000 (augment del 23%) i durant el 11 primers mesos d’aquest any es fan 21.500 intervencions menys (-6,5%) que vol dir 100 intervencions menys cada dia en el sistema públic. La preocupació ciutadana per aquesta política sanitària a Catalunya passa, en les enquestes, al tercer lloc, desprès de l’atur i la situació econòmica. A la primavera del 2012 l’augment de les llistes d’espera ja era del 43%.

Per altre banda, gracies a l’excel·lent feina dels companys de Café amb Llet, el Pais, SICOM i les denuncies de la CUP a Reus, coneixem els casos de corrupció que s’han donat a la sanitat catalana en aquests anys de governs soci- convergents: Bagó, expresident del CSC i conseller de l’empresa SERHS amb contractes irregulars a la sanitat pública del Maresme – La Selva per 4,6 milions d’euros. J. Prats, president de l’ICS, vicepresident de l’empresa USP hospitals i president de Innova de Reus de la que cobrava 280.000 euros l’any. C. Manté que cobrava per treballs inexistents del mateix Prats. Crespo, alcalde de Lloret i cobrant irregularment del consorci sanitari de Maresme la Selva (afer denunciat i després tapat pel tribunal de contes). R. Gutierrez, cobrant de Sant Pau irregularment durant anys. Tots aquests casos de corrupcions, imputats i pendents de judici, s’han donat precisament, no al ICS (de propietat publica sotmès a intervencions i controls parlamentaris), si no als Consorcis i Fundacions amb una manca de transparència i control del diner públic.

Durant aquests anys, per intentar fer front a aquesta situació, han anat apareixent diverses formes de lluita ciutadana, plataformes i entitats, que al carrer, a les xarxes i de vegades a les institucions, s’han indignat, manifestat, ocupat, protestat i fet pressió per parar les retallades i defensar els drets a la salut: 15M, “prou retallades”, “Jo si sanitat universal”, PARS, Dempeus, CAPS, ADSP, SICOM, la PDS, Associacions de veïns d’arreu de Catalunya, sindicats i alguns partits polítics, plataformes i marees territorials de defensa de la sanitat pública, darrerament per la hemo dinàmica a Tarragona i Girona. Pel tractament de la Hepatitis C,  i tants d’altres, que han anat confluint i passant de la protesta a la proposta, com les 43 entitats que s’han adherit ja al document “Volem decidir sobre la salut i el sistema sanitari. Programa per un Servei nacional de Salut a Catalunya”.

(http://www.caps.cat/images/stories/JORNADA_DOCUMENT_FINAL_30-1-15.pdf)

En aquests quatre anys de destrucció, el Sistema Sanitari Públic de Catalunya ha perdut 1.500 milions d’euros de pressupost (un 16% respecte al 2010) ha perdut 5.000 llocs de treball, s’han perdut 2.000 llits hospitalaris d’aguts, s’han augmentat les llistes d’espera i darrerament s’ha perdut, per decisió del Boi Ruiz,  el dret a reclamar i denunciar legalment les esperes de  més de sis mesos de 11 procediments quirúrgics, passant tots a una espera “recomanada” d’un any (anem enrere). A més, només aquest darrer any 2014 s’han derivat des d’hospitals públics a centres concertats 17.000 pacients per operar, dels quals el 50%% han estat derivats a centres amb afany de lucre, que fan negoci amb la nostra salut.

Encara podem anar a pitjor

Per que a aquest govern, ERC l’hi ha donat sis mesos més de marge per continuar la seva política de destrucció de lo públic, ara tenen pressa per que veuen que se’ls hi acaba el temps de fer mal, encara tenen pendents iniciatives

de privatització ja declarada. Front aquestes iniciatives haurem de seguir denunciant i lluitant per que no es duguin a terme. Haurem de fer:

1-Demanar ja la dimissió i les responsabilitats dels danys a la salut del Conseller Boi Ruiz i del director de CatSalut JM- Padrosa.

2-Que ens tornin els 1.500 milions d’euros que ens han pres. Així podrem donar a l’Atenció Primària més i millor capacitat. Tornarem el poder adquisitiu i la estabilitat als treballadors de la sanitat. Tornarem a obrir els recursos tancats a la sanitat pública. I millorarem les llistes d’espera i la qualitat, evitant derivacions de pacients a la privada.

3-Que paguin els corruptes amb penes de presó i que tornin els diners

4-Cal parar els Consorcis de Lleida (volem consulta ciutadana), Tarragona i Girona, la fragmentació de l’ICS, el consorci del Hospital Clínic ressuscitat darrerament i les privatitzacions de serveis. Ni un euro més per fer negoci amb la salut.

5-Diem no al projecte de venda de les nostres dades clíniques (VISC+)

6-No acceptarem cap tipus d’exclusió ni manca d’equitat en sanitat

https://peldretalasalut.wordpress.com/documents-del-naixement-de-la-marea-blanca/

Related Articles

Deixa un comentari