La sobirania alimentària, motor de la Marxa Mundial de les Dones

No Comment

La Marxa Mundial passarà per Terrassa el proper dissabte dia 26

Amb motiu de la Marxa Mundial de les Dones que s’està realitzant aquest any, i que properament passarà per la nostra ciutat, el Col·lectiu Feminista Casal de la Dona de Terrassa va organitzar una xerrada divendres per parlar de la sobirania alimentària i el paper decisiu de les dones en la producció dels aliments que ingerim.

En aquest debat, que va tenir lloc a la Biblioteca Central, en Roc Padró, del col·lectiu Terra Franca, va fer una definició de la sobirania alimentària com el dret dels pobles a accedir als aliments més saludables i adequats a les condicions dels territoris. Alhora, va plantejar si té sentit parlar de sobirania alimentària en el nostre país, quan s’estan expulsant els pagesos de les seves pròpies finques amb pràctiques especulatives i un sistema pervers promogut per les polítiques de la Unió Europea, la qual subvenciona que no es faci collita dels camps per tal que no hi hagi un excés d’oferta i guanyar la guerra dels preus.

Davant d’un panorama aparentment negatiu de la situació, el ponent proposà alternatives. Per exemple, l’aposta per un canvi cultural en els nostres hàbits alimentaris; “la dieta i el consum que fem no és sostenible”, deia. Cal més consum ecològic i de proximitat, tenint en compte la producció dels agricultors, la distribució, l’adquisició en grups de consum o en parades de plaça, les quals hi són presents a Terrassa, i sobretot, “recuperar el saber de la pagesia, la qual ha estat tradicionalment en mans de les dones”.

sobirania alimentaria bct Oriol Vicente, Ioana Pop, Roc Padró i Rosa del Casal de la Dona, de dreta a esquerra, divendres a la Biblioteca Central

L’Oriol Vicente, com a membre de l’Hort Urbà de Torre-sana, va defensar que hem de tenir el control de les llavors com a font de vida i origen dels aliments que són. Referint-se a la Premi Nobel Alternatiu Vandana Shiva, qui diu que “El que controla les llavors controla l’agricultura, el menjar i l’economia”. I una crítica ferotge als transgènics i a la indústria biotecnològica que tracta d’apropiar-se de la diversitat dels cultius, a través de dotar de grans poders a multinacionals com ara Monsanto. El resultat, segons l’Oriol, és que en els últims 30 anys el món ha perdut el 70% de la biodiversitat alimentària. Aquí es pot llegir la seva intervenció.

El ponent va demanar a les dones presents a col·laborar en algun dels horts urbans que s’escampen per Terrassa; en el cas del de Torre-sana, només hi participen dues dones.

La Ioana Corina Pop, com a representat de l’organització de la Caravana, insistí en la importància de visibilitzar la dona, qui és qui pateix més la manca d’aliments, tot i ser la principal productora. Les dades són prou eloqüents: el 80% de la pobresa en el món recau en les dones i els nens. I és que “és el mateix sistema patriarcal qui invisibilitza el treball de les dones”, deia la Ioana.

D’aquí la caravana feminista que es ve fent cada cinc anys, i que permet l’intercanvi continu entre dones que treballen en territoris diversos (la d’aquest 2015 va començar al Kurdistan i acabarà a Lisboa).

Arribada a Terrassa de la Marxa Mundial el proper dissabte 26

La Caravana passarà per Terrassa el proper dissabte dia 26. Per celebrar-ho, es realitzarà un acte al voltant de la Sobirania Alimentària amb el lliurament de les llavors de mongetes del ganxet a la Caravana. Aquestes llavors són el resultat de la plantada que es va fer el 18 d’abril a l’hort Urbà de Torre-sana.

A les 12 hores, a l’estació Est de Terrassa, hi haurà la rebuda per donar la benvinguda a la Caravana. Des de l’estació s’iniciarà una marxa fins a l’Hort Urbà de Torre-sana, on es farà l’acte simbòlic d’intercanvi de les llavors autòctones. Després hi haurà debat obert i intercanvi d’experiències entre les assistents.

Related Articles

Deixa un comentari