La PAH de Terrassa explica la nova llei contra l’emergència habitacional

No Comment

La PAH de Terrassa ha emès una carta oberta en què explica i es referma en l’aplicació de la nova llei contra l’emergència habitacional, aprovada recentment pel Parlament de Catalunya, gràcies a la ILP pel dret a l’habitatge que el col·lectiu va promoure. Alhora, la PAH insta a l’Ajuntament de Terrassa a que vetlli pel compliment de la llei i elabori un protocol intern de com s’ha d’aplicar.

Aquesta és la carta completa de la PAH Terrassa:

Una oportunitat única per aconseguir una ciutat amb dret a l’habitatge: la nova llei contra l’emergència habitacional de Catalunya

 

Aquest 23 de Juliol el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la nostra Iniciativa Legislativa Popular pel dret a l’habitatge. Va ser una victòria col·lectiva gegant per la qual hem lluitat més de 6 anys. El millor de la PAH és la seva solidaritat: lluitem junts per guanyar tots, amb la dignitat que alguns es creien que ens havien arrabassat i amb el suport d’una societat que ha dit prou.

Encara amb l’orgull per la feina ben feta, hem reprès la nostra activitat de cada dimarts al centre cívic de Sant Pere Nord, on ens organitzem per defensar els nostres drets.

La “Llei 24/2015, del 29 de juliol, de Mesures urgents per a afrontar l’emergència a l’Àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica”, posa damunt la taula mesures per aturar els desnonaments d’hipoteca i de lloguer, els talls de subministraments, per acabar amb els deutes de per vida que no arribem a pagar, i per mobilitzar els habitatges buits de bancs que incompleixen la seva funció social.

La llei que vam aconseguir aprovar és molt clara i estableix que cal protegir les persones en situació d’exclusió residencial. És a dir, les famílies que ingressin menys de 1600 euros (aproximadament, segons els membres de la família i la zona on es visqui), i que s’enfrontin a deutes o desnonaments d’hipoteca, desnonament de lloguer, o talls de subministraments en el seu habitatge habitual. Les que, tot i superar aquests ingressos, tinguin un informe social que acrediti exclusió residencial, també hauran de ser protegides.

Per resoldre el sobre-endeutament s’habilitaran mecanismes de segona oportunitat que poden acabar en cancel·lació del deute. Aquests es desenvoluparan en els propers mesos perquè sigui d’aplicació.

En cas de desnonament, com ens protegeix la llei? Obligant els grans tenidors d’habitatges (bancs i les seves immobiliàries, fons d’inversió i propietaris amb més de 17 habitatges) a oferir un lloguer social (entre 50 i 140 euros, segons ingressos) per evitar el desnonament, sigui d’hipoteca o de lloguer. En desnonaments de lloguer en què el propietari sigui un particular, s’estableixen ajudes per evitar-ho i en qualsevol cas, reallotjament per la família.

Per garantir els subministraments bàsics d’aigua, llum i gas, la llei determina que les companyies no podran fer talls sense un informe de serveis socials que indiqui que no hi ha exclusió residencial. En cas que així sigui, cal garantir els subministraments bàsics amb ajudes o descomptes, mentre aquesta duri.

Com veuen, estem parlant d’una llei ambiciosa. A més sabem que aprovar una llei no ho canvia tot en un dia: cal aplicar-la i aconseguir que no es guardi en un calaix.

Per aquest motiu fem una crida perquè s’apliqui la nostra ILP, que avui és una llei de tots que defensa a qualsevol persona amb dificultats. Des de la PAH hem publicat a la nostra web els documents jurídics per aturar desnonaments que ja estem presentant als jutjats. Convidem a tots els afectats i als seus lletrats a usar-los.

Però perquè es compleixi la llei és imprescindible que totes les administracions assumeixin la seva responsabilitat.

En primer lloc, la Generalitat i els ajuntaments han de garantir que tothom conegui els seus drets i tingui a l’abast les eines per defensar-se.

En segon lloc, hem de saber clarament quina és la magnitud del problema i a qui s’haurà de protegir. Pel que tots els ajuntaments han d’identificar totes les persones en el seu municipi que estan en exclusió residencial.

Però sobretot és important saber que els municipis tenen un paper central en l’aplicació d’aquesta llei. No només informant a la ciutadania que acudeixi a les seves oficines, ja siguin d’habitatge o de serveis socials, sinó elaborant un protocol intern de com s’ha d’aplicar.

En concret, la llei obliga els ajuntaments a elaborar d’informes d’exclusió residencial per certificar la necessitat de paralitzar un desnonament o un tall i garantir lloguer social. A controlar que en casos de desnonament de gran forquilla, aquest faci una oferta de lloguer social dins dels paràmetres que la llei estableix, i de no ser així, sancionar amb fins a 90.000 euros per infracció.

A més, els ajuntaments i la Generalitat queden obligats a reallotjar les famílies que s’enfrontin a desnonaments de petit propietari, sempre que els ajuts econòmics no siguin suficients.

Serà imprescindible doncs mobilitzar nombrosos habitatges socials. La nova llei aporta per a això una nova eina que serà clau, per ser més eficient que les multes: la possibilitat d’obligar directament als bancs a cedir habitatge buit per a lloguer social.

La Generalitat haurà d’aportar recursos, tant pressupostaris com d’habitatge, i assessorar els Ajuntaments en aquesta tasca.

Queda clar que aquesta “Terrassa del dret a l’habitatge i lliure de desnonaments”, no és una cosa que s’aconseguirà només proclamant-ho a la premsa o amb un tuit.

Des de la PAH portem 6 anys lluitant per això dia a dia i amb humilitat. Ens haureu vist als carrers, però sobretot hem treballat com formigues, donant-nos suport els uns als altres.

Per això ara exigim menys paraules i més resultats. Que ningú tracti d’apropiar-se del que anem aconseguint. No ens interessen les competicions d’alcaldes. Lluitem perquè tots els Ajuntaments defensin el dret a l’habitatge, com vam fer amb les multes als habitatges buits dels bancs.

Hem aconseguit milers de petites victòries col·lectives que al final han fet possible que es canviïn les lleis a Catalunya.

Defenseu ara des dels ajuntaments i la Generalitat els drets de la gent, és la seva obligació.

Poseu-vos a treballar i feu complir la llei. I escolteu-nos, que de dret a l’habitatge… alguna cosa sabem. Exigim ser partícips del disseny d’implementació de la llei a nivell municipal.

Posem-nos tots a treballar-hi. Que falta fa.

Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH) de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari