La IV Fira d’Economia Solidària torna aquest octubre amb força

No Comment

Aquest mes torna la gran fira de l’economia social solidària catalana. El cap de setmana del 23, 24 i 25 d’octubre, se celebra aquesta fita anual que aplega diverses iniciatives de l’economia social que practiquen i conviden a un nou model de societat i de consum.

Aquest serà el quart any de celebració de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES). La quarta edició de la FESC tindrà lloc al complex fabril Fabra i Coats (Carrer Sant Adrià, 20, de Sant Andreu de Palomar), a Barcelona. Alguns dels objectius de la Fira són donar a conèixer què és l‘economia solidària, divulgar les alternatives que aporta l’economia solidària a la crisi. També es pretén donar visibilitat al teixit comercial i empresarial de l’economia social i solidària.

Amb el lema ‘Reapropiem-nos la vida’, la FESC comptarà enguany amb 192 empreses i cooperatives expositores. Les entitats inscrites són majoritàriament cooperatives, tot i que també s’hi poden trobar associacions, fundacions, grups de consum o empreses d’inserció, entre d’altres. Aquestes iniciatives es distribueixen en 38 municipis de tot Catalunya. Es triplica també el número d’expositors procedents de la resta de l’Estat Espanyol respecte l’any passat, i comptarà amb la presència d’empreses de Bilbao, Almeria, Madrid, Pamplona, Palma de Mallorca i València. El 30% de les empreses inscrites participaran a la Fira per primer cop.

Kurdistan, nació convidada

Aquest any es comptarà amb la presència de Kurdistan, com a nació convidada. La regió ha estat escollida pel seu inspirador model d’economia cooperativa i pels seus principis comunitaris, ecològics i igualitaris; a més, destaca pel paper fonamental que les dones estan exercint en els processos econòmics, fet únic a l’Orient Mitjà.

FESC 2013

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya és un aparador de tots els productes i serveis necessaris per cobrir les necessitats de la vida quotidiana de les persones: habitatge, alimentació, oci, coneixement, cooperativisme, comercialització justa, serveis a persones i empreses, finances i assegurances ètiques, inserció laboral, emprenedoria social, energies renovables, formació i educació, etc. L’economia social i solidària acull totes les pràctiques econòmiques orientades a satisfer les necessitats humanes, gestionades de forma participativa i democràtica, i social i ecològicament responsables.

Diverses activitats i debats temàtics

En aquesta edició, el programa d’activitats recull 40 propostes que volen contribuir a reflexionar sobre el model d’economia social i solidària, amb tallers, conferències, projeccions audiovisuals, etc. Les activitats s’estructuren en 4 eixos, que inclouen el desenvolupament comunitari i el mercat social; el consum responsable i la sobirania alimentària, les economies feministes i el lligam entre els drets fonamentals i l’economia social i solidària. Totes les activitats es poden consultar al programa complet.

Com a novetat, enguany hi haurà disponible una app per a mòbils per tal que les persones assistents a la fira tinguin tota la informació sobre l’esdeveniment i vegin el directori de les entitats expositores. La FESC també comptarà amb un espai d’activitats lúdiques com ara circ, teatre, servei de ludoteca, cercapoble, taller de maquillatge, recital de poesia i música.

Durant la celebració de la Fira, l’única moneda vàlida per adquirir qualsevol producte és l’ecosol. Aquesta moneda (un ecosol equival a un euro), es va crear per la necessitat de recuperar el control sobre els diners i per fugir d’un sistema econòmic pervers, que fomenta l’acumulació de capital i l’especulació per part d’una minoria, mentre la majoria de la societat es va empobrint dia a dia. Els euros es podran canviar per ecosols a l’entrada i durant tota la fira.

En l’edició de 2014, van passar per la FESC uns 17.000 visitants, van participar 184 entitats, i es van dur a terme fins a 70 xerrades. Totes aquestes xifres s’esperen superar en aquesta nova edició, donat el creixement que experimenta l’economia social any rere any.

Consulta el programa complet de la Fira: http://www.firaesc.org/programa

Presència d’entitats de Terrassa

A la Fira també hi participaran diverses empreses cooperatives de Terrassa. Entre elles, Alternativa3, que elabora productes ecològics de comerç just; l’Eina, per a la inserció de les persones en risc d’exclusió social; o bé Teixidors, cooperativa també d’inserció social i que comercialitza amb teixits fets amb telers manuals. També hi seran presents entitats i empreses d’àmbit nacional que actuen a la ciutat, com ara la llibreria Abacus, la xarxa d’intercanvis del Banc del Temps, o la cooperativa de producció d’energia renovable Som Energia.

La XES es consolida

La Xarxa d’Economia Solidària es gesta en un procés iniciat a mitjans dels anys 90 entre cooperatives catalanes i brasileres. Aquest llarg procés de debat i reflexió continua a la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i ha tingut diverses cites remarcables, especialment la constitució de la Xarxa Global de Socioeconomia Solidària al 1r Fòrum Social Mundial de Porto Alegre al gener del 2001. Amb la creació de la Xarxa Global de Socioeconomia Solidaria i amb l’impuls de la Comissió d’Intercooperació solidària de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, s’inicia un procés que va culminar amb el Manifest (novembre 2002) de la XES i la posterior Assemblea Plenària de Constitució (febrer 2003) a la seu de la Federació.

Des d’aquelles primeres passes fins a avui, la XES ha anat creixent sobre una base sòlida d’organitzacions que no ha parat d’augmentar. Així, a abril de 2015 la XES comptava amb més de 162 entitats de diferents tipus associades, i unes 100 persones individuals. La major part de la base social la conformen cooperatives de diferents tipus, associacions i fundacions. Extrapolant les dades obtingudes a través del Balanç Social durant el 2013, entre totes les entitats facturen uns 120 milions d’euros i donen feina a 4.500 persones.

Related Articles

Deixa un comentari