La Taula de l’Aigua demana crear un ens públic per municipalizar l’aigua

No Comment

Més pressió ciutadana

La Taula de l’Aigua continua la seva campanya a favor de la municipalització del servei de l’aigua, quan s’acabi la concessió a l’empresa Mina a finals del 2016. Aquesta plataforma ciutadana ha enviat un comunicat amb el seu parer i posicionament davant de la marxa del procés de la futura gestió de l’aigua a la ciutat.

En una roda de premsa celebrada en el Casal Cívic del Segle XX el passat dimarts dia 24, s’ha presentat la Carta de l’Aigua, un document que pretén marcar un full de ruta de cara la fi de la concessió a l’empresa privada Mina, a finals de 2016, i que preveu la creació d’un ens municipal que se’n faria càrrec de la gestió pública del servei.

La Taula assenyala que el tècnic contractat per l’Ajuntament, Joan Gaya, va informar recentment que durant 60 anys, des de l’any 1941 fins el 2001, Mina no havia rendit cap compte a l’ajuntament, i que això vol dir que “el Consistori va donar un xec en blanc per fer i desfer: ni s’aplicaven els acords signats, ni hi havia cap tipus de control, ni es qüestionaven els plantejaments” que feia l’empresa.

L’any 2001, es va signar un nou conveni amb Mina per realitzar, amb 15 anys d’antelació, una liquidació ordenada de la fi del contracte, a més d’establir una comissió per delimitar els béns reversibles de Mina. Doncs ni així es va produir un millor traspàs d’informació per part de l’empresa concessionària, segons la Taula de l’Aigua. Aquesta denuncia que Mina no va presentar de manera trimestral ni tal sols el seu estat de comptes.

La Taula de l’Aigua també es fa ressò de les paraules del comissionat Joan Gaya, i d’Itziar Gonzalez, encarregada d’organitzar la consulta ciutadana, quan afirmaren que “és molt difícil que es pugui realitzat la liquidació de la concessió per a aquestes dates, amb la garantia que es tingui tota la informació reclamada i que s’hagi pogut realitzar un procés informatiu i deliberatiu amb tots els coneixements necessaris per part de la ciutadania perquè puguin decidir amb plenes garanties democràtiques.”

En aquest punt, Santi Aragonès ha apuntat en la roda de premsa que si a la darrera comissió informativa “no hagués aparegut la Taula de l’Aigua, no ens haguéssim assabentat i potser no hagués transcendit la informació proporcionada pels tècnics”. A la roda de premsa, el portaveu de la Taula de l’Aigua, César Guía, també ha reblat que no pot ser que l’alcalde accepti ser “patró d’honor de l’empresa Mina d’Aigües de Terrassa”.

La Taula de l’Aigua defensa un model públic, amb control ciutadà, i que garanteixi l’accés de tothom a l’aigua com a dret, “no concebim una factura social perquè en cap cas l’aigua pot ser una mercaderia”, apuntava César Guía.

Una comissió tècnica oberta, transparent i ciutadana

D’aquesta manera, han reblat els representants de la Taula de l’Aigua, no es pot assegurar que hi hagi un procés net vers la ciutadania, i hores d’ara no se sap si la consulta anunciada per l’alcalde serà vinculant, tal com la plataforma defensa, o no ho serà. En aquest sentit, la Taula demana la creació d’una comissió tècnica “que no es limiti a fer reports a l’equip de govern, com ha de fer el Comissionat, sinó que la informació arribi a la ciutadania sense cap mena d’opacitat”. I que estigui formada “per tots els partits polítics, les entitats ciutadanes interessades, associacions veïnals i el comitè d’empresa dels treballadors de Mina”. A banda, reclamen reunir-se amb l’alcalde, Jordi Ballart, que no ha contestat a cap de les seves demandes per veure’s les cares i parlar del tema.

Miquel Gordillo

taula aigua 25.11 Santi Aragonès, César Guía i Paco González, de la Taula de l’Aigua (foto: MG)

Related Articles

Deixa un comentari