Escoles del Vallès tenen instal·lacions de fibrociment, esquerdat en alguns casos, denuncia CCOO

No Comment

El sindicat comarcal CCOO Educació va denunciar recentment l’existència d’instal·lacions amb fibrociment i amiant a centres d’ensenyament que posen en perill la salut del conjunt de la comunitat educativa i, especialment, dels infants. El Departament d’Ensenyament justifica la seva paràlisi al respecte amb la manca de pressupost.

Escola Calvet d'Estrella, de Sabadell. Foto: CCOO-Educ Escola Calvet d’Estrella, de Sabadell. Foto: CCOO-Educ

Fa un mes i mig, en una consulta amb un professor de l’escola Juan Ramón Jiménez, de Sabadell, una delegada de CCOO del Vallès Occidental s’interessà per la quantitat de plaques de fibrociment, un producte fabricat amb amiant i més conegut per la seva fatídica marca, Uralita, que hi havia en el centre.

En confirmar el perill que aquest producte implica per a la salut, les delegades de prevenció de riscos laborals de CCOO decidiren contactar amb tots els centres de la comarca per informar del cas i demanar si en les respectives escoles hi havia també plaques o alguns altres elements fabricats amb aquest fibrociment. Respongueren un total de 18 centres confirmant tenir instal·lacions, 4 d’aquestes a Terrassa. La delegada de prevenció de riscos laborals del sindicat a la comarca els visità tots i elaborà un informe detallant la situació, amb fotos incloses. En alguns centres hi ha plaques trencades des de fa temps, per tant en situació més perillosa encara.

Amb la documentació recollida, CCOO envià un escrit, el passat 25 de novembre, a Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, sol·licitant una anàlisi de la situació en el conjunt dels centres a la comarca i l’elaboració d’un pla d’actuació per resoldre aquest greu problema.

Escola La Roureda, Sabadell. Foto: CCOO_Educ Escola La Roureda, Sabadell. Foto: CCOO_Educ

En la reunió del Comitè de Seguretat comarcal (format per representants de treballadores i del Departament) es va tractar del tema. En tot cas, sense cap alarma aparent per part d’Ensenyament, ans al contrari. Davant del cas, hom argumentà que en el pla d’obres previst pel 2016 només hi ha pressupost per una intervenció a l’Escola Industrial de Sabadell. Hom al·legà també que per motius econòmics no es possible canviar el pla. Finalment -l’única resposta afirmativa-, Serveis Territorials es compromet a fer una avaluació de la situació dels centres de la llista proporcionada perl Sindicat.

CCOO, per la seva part, ha decidit continuar recopilant documentació sobre els casos ja fet públics i altres que poden aparèixer. Al mateix temps, el sindicat anuncia que es prepara per actuar en cas que Ensenyament no faci res, advertint que el primer pas seria portar el problema a Inspecció de Treball per al compliment de les normes i responsabilitats corresponents en cas d’infracció i/o incompliment per part del Departament.

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari