La Síndica de Greuges fa balanç de l’any 2015

No Comment
La major part d’actuacions són per problemes amb la grua i multes de trànsit.

Recentment s’ha presentat la memòria anual d’actuacions per part de la Síndica Municipal de Greuges. La Isabel Marquès, que ocupa el càrrec de Síndica des de fa cinc anys, va exposar en el darrer ple municipal les dades d’aquesta memòria. La Síndica ha atès en total 592 consultes i assessoraments al llarg de l‘any. D’entre aquestes, ha emès 146 expedients per queixes, la major part per actuacions de la grua i per multes de trànsit. Més de la meitat de les queixes shan derivat al Síndic de Greuges de Catalunya.

A la vegada, des de la Sindicatura s’han elaborat 8 actuacions d’ofici, en les quals la Síndica observa que l’administració pública perjudica i vulnera els drets de les persones. Aquestes actuacions d’ofici adreçades a l’ajuntament han tractat temes com els drets del col·lectiu LGTB, els drets dels infants, sol·licitar la creació d’un codi de bones pràctiques per als funcionaris municipals, o qüestions d’accessibilitat per a discapacitats a la via pública.

La Síndica també destaca de l’any anterior l’acte de celebració del Dia internacional dels Drets Humans, amb la participació de 600 alumnes.

La funció de la Síndica és la defensa dels drets fonamentals i les llibertats dels ciutadans davant de l’Ajuntament i de les societats municipals. Es tracta d’una figura a qui les persones poden acudir quan no estan d’acord amb alguna pràctica de l’administració que els afecta. D’aquesta forma, la Sindica informa i orienta a qui considera que ha patit un greuge per alguna actuació dels serveis municipals, i emet recomanacions o suggeriments a l’ajuntament.

L’actual Síndica va manifestar a Malarrassa que la major part de consultes que atén vénen de persones que defineix com a «més vulnerables», i que acudeixen a la seva oficina sense saber què han de fer davant casos d’assetjament relacionats amb habitatge, amb companyies energètiques, o amb el mateix ajuntament. La Síndica també va subratllar que no compta amb prou recursos, sense els quals «no es pot fer tot el que s’hauria de fer, i és l’Ajuntament qui hauria de posar-los”. A banda d’això, es tracta d’un càrrec sense remuneració.

Marquès porta en el càrrec 5 anys, comptant aquest darrer any en què li van demanar que continués. Marquès deixarà la sindicatura quan l’Ajuntament trobi una altra persona, en un termini de 3 mesos, i mentre s’elabora el nou reglament d’aquest servei, tal com es va aprovar en el ple del passat desembre.

Miquel Gordillo

Deixa un comentari