Un govern sense nord al que li costa arribar a acords

No Comment
L’equip de govern torna a quedar-se sol en algunes de les seves propostes principals. El darrer ple va posar de manifest la poca afinitat entre l’oposició d’esquerres i el PSC, i la manca d’orientació i de projecte per a la ciutat.

Per ara no es compraran els autobusos nous. En el passat ple municipal, l’equip de govern presentà una proposta per adquirir 15 unitats noves els propers dos anys. S’unirien així a la flota de 64 busos que té TMESA, que es troba en molts casos bastant deteriorada. Fins i tot 2 busos van incendiar-se els darrers mesos.

En concret, es proposava substituir les unitats més antigues (disset anys d’antiguitat, quasi deu anys per sobre del desitjable) per 4 articulats llargs, un microbús i 10 unitats de 12 metres, d’aquests 6 híbrids i la resta dièsel, per un preu total de 4,4 milions d’euros. Aquí va haver la controvèrsia. Els partits d’esquerra volien comprar més vehicles híbrids, Ciutadans i PP, reduir la despesa.

Terrassa en Comú presentà una esmena per adquirir 14 busos híbrids. El portaveu Xavi Matilla al·legà qüestions mediambientals i de salut: els híbrids són menys contaminants, redueixen el consum, els sorolls i suavitzen la conducció, en la línia que recomanava l’informe encarregat a una consultora pel mateix ajuntament. La compra hagués incrementat la despesa en 800 mil euros. Per contra, Ciutadans presentà una esmena en sentit oposat, per reduir el preu en 400 mil euros comprant només dos híbrids, esgrimint que aquesta tecnologia no està prou contrastada en vehicles grans, i que el manteniment d’aquest tipus de motor és incert; «l’ajuntament no està per experiments», segons Javier González.

Un cop desestimades ambdues esmenes, TeC, ERC, CUP i Ciutadans es van oposar a la proposta de l’equip de govern, mentre el PP es va abstenir. I enmig es va quedar el govern PSC-CiU, que no va obtenir el suport necessari per tirar endavant la compra. Són els problemes de la feblesa d’un govern sense majoria i que necessita contínuament de l’aritmètica i de mirar a esquerra i dreta per sumar-hi acords i tirar endavant propostes.

Sindica Ple Gener 2016 Isabel Marquès, llegint la memòria anual de la Síndica de Greuges. Foto: PV

Posteriorment, retrets entre els grups per no arribar a un acord per comprar nous busos. El regidor de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, al·legà que la proposta del govern era equilibrada, i que ara potser la compra s’ha de posposar uns mesos per la feina que comporta elaborar una nova proposta.

Jornades sobre model policial i Pla de Seguretat

Un altre plat fort del darrer ple va ser el model policial, sempre amb el rerefons del conflicte de les darreres setmanes amb la denúncia a la regidoria de la CUP Maria Sirvent per part de policies locals. A proposta de CUP i ERC, es van aprovar un seguit de propostes per «generar un procés participatiu que reformuli el model de seguretat». En concret, es realitzarà una diagnosi de la situació de la seguretat a Terrassa en un termini de tres mesos, una convocatòria del Consell Municipal de Seguretat oberta a la ciutadania, i unes jornades ciutadanes sobre model de seguretat i policial.

El govern PSC-CiU, no va ser capaç d’obtenir el suport necessari per comprar nous autobusos

TeC també va donar suport a la proposta, a l’igual que PSC, CiU i C’s, que en canvi no van veure amb bons ulls que les conclusions de les jornades s’utilitzin per desenvolupar cap pla o reglamentació sobre seguretat ciutadana.

Precisament, moltes crítiques de l’oposició a l‘esborrany del Pla Director de la Policia presentat recentment per la regidora de Seguretat, Maruja Rambla, «fet a corre-cuita, i amb ocurrències per part de l’alcalde Ballart», segons Matilla (TeC), referint-se a la idea de col·locar càmeres als uniformes dels agents. I on no es menciona la dissolució del GIE, «no apareix, quan sortia al programa electoral del PSC».

Seguidament, s’aprovà una resolució presentada per PSC i CiU i recolzada per C’s i PP, en defensa de la Policia Municipal. La CUP rebutjà la proposta ja que «pretén ser un rentat de cara de l’equip de govern per una situació concreta, no afronta problemes de la ciutat, no ens hi trobareu en ambigüitats», afirmà Maria Sirvent. La regidora remarcà que «no posem en dubte la tasca de la Policia Municipal, només demanem la dissolució d’un grup concret, el GIE». Quant a la denúncia rebuda, Sirvent mencionà el suport que diverses entitats i persones de la ciutat li han donat. De fet, en aquell mateix moment tenia lloc al Raval una concentració de suport a la regidora i pel trencament dels models policials repressius.

Els grups d’esquerra defensaren un concepte de seguretat més ampli, no restringit al cos policial, si no amb aspectes relacionats amb la «manca d’un habitatge digne, l’exclusió social, la manca d’oportunitat i l’absentisme escolar». En paraules de Carles Caballero (ERC): «el problema és d’indefinició del govern, l’alcalde és principal responsable del cos de policia municipal», remarcà.

El ple del gener va ser l’últim per al Gabriel Turmo, regidor del PP al llarg de, ni més ni menys, 21 anys. Turmo ha avançat la seva retirada de la política per problemes de salut. El substituirà l’Àlex Rodríguez, que ja va ser regidor tota la passada legislatura.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari