Pam a Pam: un mapa per ubicar iniciatives d’economia solidària

No Comment

Les trobades dels divendres organitzades per la XES (Xarxa d’Economia Social) estan servint per què les diferents entitats que hi treballen en l’àmbit aprofundeixin el coneixement entre elles.

En l’edició del passat divendres, es va conèixer més de prop en què consisteix el mapa Pam a Pam, una web que recopila iniciatives vinculades a l’economia solidària d’arreu de Catalunya. Iniciatives que comprenen el comerç just, l’habitatge, l’educació, les finances ètiques, l’alimentació, el vestir, les cures, la logística… Tot el ventall de productes i serveis que formen part de la filosofia de l’economia social.

La intenció de Pam a Pam, tal com explicava l’Anna Fernández de la XES, “és obtenir coneixement col·lectiu”. La iniciativa va sorgir fa 3 anys des de SETEM. El mapa està elaborat pels mateixos usuaris, que apliquen el qüestionari dels criteris Pam a Pam: proximitat, participació en xarxes, forquilla salarial, comerç just, finances ètiques, desenvolupament personal i professional, transparència, criteris ecològics i sostenibilitat, equitat de gènere, integració social, gestió de residus, democràcia interna, intercooperació, eficiència energètica i programari lliure. Per què una iniciativa pugui formar part de Pam a Pam, n’hi ha prou amb complir 8 dels 15 criteris. Un cop elaborat, els editors del mapa posicionen l’entitat, associació, grup o cooperativa dins del mapa virtual.

pam a pam xes trs Membres de la XES miren Pam a Pam, divendres passat a la seu de l’Ateneu Terrassenc.

La web de Pam a Pam compta amb unes cinc mil visites mensuals. Actualment, hi ha 10 punts Pam a Pam ubicats a Terrassa, encara que les iniciatives locals en són moltes més. La tasca del nucli local de la XES està permetent que mica en mica totes aquestes iniciatives s’ubiquin al mapa.

Dintre dels actes organitzats per la XES, dijous d’aquesta setmana es debatrà sobre la inclusió de clàusules socials en les contractacions públiques. Des de la XES  es pretén fer “propostes transformadores als diferents actors polítics i a les institucions per a què aquest gir cap a una societat més justa esdevingui una realitat present fins i tot a les nostres lleis i normatives municipals i estatals”. L’acte tindrà lloc a les 19h al Casal Cívic del Vapor Gran, amb la participació d’Amanda Ortega, membre de la comissió de balanç social de la XES, i Domènec Martínez, exdirector de l’àrea de serveis a les persones, cohesió i benestar de l’Ajuntament de Terrassa.

Redacció

Deixa un comentari