La Síndica alerta d’una ‘pràctica municipal d’acumulació de sancions no regulada’ a la zona blava

No Comment

Recomanació de la Sindica dirigida a l’Ajuntament de regular per Ordenança municipal l’acumulació de sancions a la zona blava, perquè hi ha una pràctica municipal d’acumulació de sancions no regulada per Ordenança.

La defensora de la ciutadania egarenca, Isabel Marquès, ha publicat a principis de març una recomanació a l’Ajuntament demanant que “estudiï la possibilitat d’incloure a l’Ordenança Municipal pertinent el supòsit de l’acumulació de sancions amb la finalitat de què quan s’incoï expedient sancionador i hi hagi una acumulació de sancions per l’estacionament d’un vehicle en una zona d’horari limitat (zona blava) es sancioni en base a allò que està regulat per mitjà d’ordenança municipal ja que d’altra manera s’atempta al principi de seguretat jurídica que és una garantia per als ciutadans i ciutadanes”.

La recomanació fa referència a les queixes presentades en relació a les multes emeses pels vigilants de la zona blava, però concretament deriva de la resolució d’un cas de l’any 2014, “un greuge presentat per una ciutadana que es queixava que havia rebut tres sancions de tres dies consecutius per estar al seu cotxe estacionat a la zona blava havent exhaurit el temps abonat”. La ciutadana, però, no va poder moure el cotxe ni renovar el tiquet per causa major, al ser operada d’urgències i, per aquest motiu, va demanar la intervenció de la Síndica.

En estudiar el cas “detingudament”, la Síndica va constatar que existia una “pràctica municipal d’acumulació de sancions que no estava regulada per Ordenança” i que resulta injusta. En resoldre el greuge, a més va recomanar a l’Ajuntament “estudiar la possibilitat d’incloure en l’Ordenança una regulació sobre l’acumulació de sancions en zones d’estacionament amb horari limitat”.

Tot i el temps transcorregut, la Síndica Isabel Marquès continua “constatant que manca aquesta regulació mitjançant Ordenança”, principalment perquè a l’oficina “continuen venint ciutadans que es queixen per l’acumulació de sancions a la zona blava”.

I afirma la Defensora de la ciutadania que en les ordenances municipals del nostre municipi “no hi ha una regulació especifica que aculli l’acumulació de sancions”, mentre que “sí que existeix en altres municipis”. Cita a mode d’exemple l’art. 75 de l’Ordenança de circulació de vianants i de vehicles del municipi de Barcelona que estableix el següent:

Article 75. Acumulació de sancions.

  1. En el cas que, per aplicació d’aquesta Ordenança, s’incoés expedient sancionador per dues o més infraccions entre les quals existís relació de causa a efecte, s’imposarà una sola sanció, la corresponent a la sanció més elevada.
  1. En la resta de casos, als responsables de dues o més infraccions, se’ls imposaran les sancions corresponents a cadascuna de les infraccions comeses.
  1. Cada dia que un vehicle romangui estacionat en lloc prohibit causa una infracció independent”.

 

Related Articles

Deixa un comentari