La confederació veïnal de Catalunya celebra la 31 assemblea. Un membre de la Favt en la nova junta

No Comment

La 31 Assemblea de les AV de Catalunya dóna llum verda a un programa veïnal compartit per encarar el futur.

Juntanova Oriol Vicente, primer per l’esquerra, membre de la junta de la federació de Terrassa, amb la nova junta de la Confavc. Jordi Giró (tercer per l’esquerra) reelegit president. Foto Confavc

La defensa de la dignitat de les persones, la lluita contra la desigualtat, la defensa de la qualitat ambiental i d’un consum de recursos sostenible; i l’enfortiment de la democràcia per a millorar les polítiques, teixir xarxes de solidaritat i exigir a les administracions una gestió pública eficaç i eficient. Aquests sis eixos vertebren el document que les AV han aprovat en el marc de la 31 Assemblea de les Associacions Veïnals (AV) de Catalunya i que hauran d’anar implementant i treballant durant el 2016 com a «full de ruta» del moviment veïnal a mig i llarg termini.

L’assemblea anual s’ha celebrat el passat 12 de març, convocada per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), i enguany ha tingut una participació molt rellevant amb més de 140 persones assistents, 10 federacions veïnals i 66 AV. Tot i que en el transcurs de l’assemblea, s’han produït critiques a la poca presència de la Confavc arreu del territori i l’excessiu pes de la federació barcelonina en la composició de la nova junta directiva, explica l’Oriol Vicente, representant de la FAVT.

Pel que fa al Pla de Treball aprovat, aquest incorpora campanyes d’acord a la conjuntura actual, com per exemple, treballar la sensibilització d’acollida de persones refugiades als municipis catalans; projectes novedosos com A-porta – intervenció social als barris a base de comunicació porta-a-porta; un projecte de lloguer assequible que s’està desplegant ja a Cardedeu; i l’elaboració d’un mapa de la sanitat de Catalunya per a dotar al veïnat d’una visió global del sistema que posi en relleu els efectes de les retallades socials a la sanitat i els processos de privatització dels centres.

El moviment veïnal i els reptes que obre la pobresa L’encontre va començar amb les intervencions de la consellera de Treball, Benestar Social i Famílies, Dolors Bassa; qui va aplaudir el lema de l’Assemblea «Nous temps, noves oportunitats», apel·lant als nous reptes socials i nacionals. A la vegada destacà que la seva Conselleria coincideix amb el moviment veïnal a l’hora de treballar per la promoció de la participació, la interculturalitat, l’apoderament de les persones i els col·lectius més vulnerables, entre d’altres fites en comú.

Confavc assemblea març 2016 Sala de la 31 Assemblea de Confavc Foto. OV

Per la seva part, l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, aplaudí que Badalona s’hagi projectat en positiu albergant l’assemblea veïnal i demanà «unes AV fortes que sàpiguen obrir-se a nous reptes i també, a noves persones procedents d’altres cultures». Posteriorment però, advertí que alguns reptes són colossals, com la situació de pobresa el barri on s’ha desplegat avui l’Assemblea Sant Roc, on hi ha la «vergonyosa xifra del voltant del 50% d’absentisme escolar».

Es va viure un moment emotiu quan Sabater recordà que l’Ajuntament badaloní venia també «de la lluita del carrer», recordant les paraules del poeta valencià Vicent Andrés Estellés: «No et limites a contemplar aquestes hores que ara vénen, baixa al carrer i participa».

Seguint amb la mateixa línia, durant l’assemblea el president de la CONFAVC alertà de la gran situació de pobresa que caracteritza la vida de molts barris. Amb xifres fredes, és on es succeeixen els 43 desnonaments diaris – mitjana a Catalunya- i on sobreviuen 100 mil llars sense ingressos i les 510 mil persones a l’atur.

Per la seva part, i en unes declaracions de conclusió de l’encontre, el president de la FAVBadalona, Sigfrido Ramos, animà les AV a «aprofitar el moment de canvi: el moviment veïnal ha de reorganitzar-se i sumar esforços».

Una resolució a adherir-se a la Coordinadora Catalana de Contaminació Electromagnètica i Salut Ambiental” (CEMSA) per a derogar la Llei Estatal de Telecomunicacions actual, i una crida a sumar-se a la manifestació contra el racisme i a estendre la mà a les famílies refugiades, han donat el tret de sortida d’una de les assemblees més participatives dels darrers quatre anys.

COMPOSICIO DE LA NOVA JUNTA DIRECTIVA CONFAVC

-Jordi Giró, President, món empresarial, reelegit per quatre anys mes. Fav Barcelona ( 124 vots )

-Pol Ansó, arquitecte, membre de l’anterior junta. Fav Mollet Valles ( 132 vots )

-Alfons López, Llicenciat Ciencies Ambientals, membre de l’anterior junta. Fav Barcelona (116 vots )

-Àgata Sol, Treball Social, membre de l’anterior junta. Fav Barcelona ( 113 vots )

-Torcuato Matilla, pensionista, membre de l’anterior junta. Santa Perpetua Moguda ( 135 vots )

-Maria Carvalho Dantas, Dret Medi Ambiental, nou membre. Favt Barcelona ( 110 vots )

-Anna Gonzàlez Batlle, peridista, nou membre. Fav Barcelona ( 117 vots )

-Daniel Roca, enginyer, arquitecte tècnic, nou membre. Fav Barcelona ( 108 vots )

-Albert Torrens, Treball Social, nou membre. Fav Barcelona ( 105 vots )

-Oriol Vicente, Activista social, nou membre. Fav Terrassa ( 140 vots )

5 membres de l’anterior junta, 5 membres nous, 7 membres de Fav Barcelona, 3 dones i 7 homes.

Redacció

Related Articles

Deixa un comentari