Castellers de Terrassa recreen la primera actuació castellera a Terrassa, el 1899

No Comment

Dissabte al matí, les condicions meteorològiques no animaven, ni preveien que es pogués realitzar la recreació de la primera actuació castellera a Terrassa per part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls l’any 1899, amb anada a l’antiga inclosa.

Però finalment, tot i el plugim, i de vegades pluja insistent, i que no es va poder comptar amb el total de gent apuntada per realitzar l’anada a l’antiga des de Martorell a Terrassa caminant i amb tartana, a les 10 del matí un grup de Castellers de Terrassa, vestits amb roba d’època i amb molta empenta i il·lusió, van decidir sobreposant-se a les condicions meteorològiques adverses, emprendre el camí des de l’estació de RENFE de Martorell, i rememorar i homenatjar la caminada feta l’any 1899. Per davant tenien 16 quilometres. Creuant el casc antic del municipi de Martorell, els esperaven, un cop creuat el conegut Pont del Diable, la tartana i el “rubius” el cavall que tirava de la tartana, i des d’allà xino-xano cap a Terrassa.

El 5 de 6 net dels Castellers, a l'estil de l'època. recreant 1a actuació castellera a Terrassa, Fira Modernista 2016. Foto CDT El 5 de 6 net dels Castellers, a l’estil de l’època. recreant 1a actuació castellera a Terrassa, Fira Modernista 2016. Foto CDT

Van fer tres parades, una per esmorzar a Costablanca, on van aparèixer embolicats en paper de diari i d’estrassa els entrepans, els embotits… les botes de vi…  La segona aturada a les Casetes de ca n’Oliveró on es va fer un pilar a Ca L’Esteve i van rebre un petit refrigeri per continuar el camí amb ànims renovats. La tercera va ser per dinar ja a l’alçada dels 4 vents, on taifes, entrepans, embotits… van treure el cap per reposar forces i poder afrontar l’últim tram de camí. Finalment es va fer un reagrupament a l’entrada de Terrassa, i es va anar en cercavila amb el so de les gralles, pels carrers de la ciutat egarenca fins arribar a la Plaça del Progrés.

Un cop allà i després d’un merescut descans, i ja amb la totalitat de la colla, vestits amb roba de pagesos i menestrals de finals de segle, es va procedir a recrear una actuació d’aquella època, enmig d’una bona expectació, ja que no es normal veure actuacions d’aquest tipus amb les maneres de fer castells tal i com es feia abans, amb enxanetes que creuen castells com temps enrere, amb gorres, amb camises de coto… Es va fer una torre de sis amb figuereta, un cinc de sis net a l’antiga, un tres de sis aixecat per sota, un tres de set, un pilar de 4 a la veracreu (tots els membres comencen estirats a terra agafats com si estiguessin fent el pilar enlairat, i es va aixecant pis per pis, fins que finalment queda la pinya tancada amb tot el pilar dalt) i  2 pilars de quatre agafats només amb una ma els pisos de terços i quarts.

Amb aquesta actuació es va donar per acabada una jornada llarga i original, plena d’emocions i esforç… i ja s’albirava la nova diada de l’endemà, que també prometia emocions fortes i nous reptes.

Diada de l’Ascensió a Granollers

Diumenge, els Castellers de Terrassa, van desplaçar-se a Granollers en motiu de la 20a Diada de l’Ascensió. Aquest cop, ja amb vestimenta moderna, pantalons blancs i camisa blau turquesa amb l’escut de Terrassa, actuant juntament amb els amfitrions, els Xics de Granollers i els Marrecs de Salt.

Un 2d7 al local dels Xics de Granollers. Foto Eduard Virus Un 2d7 al local dels Xics de Granollers. Foto Eduard Virus

L’actuació castellera, degut al mal temps, es va haver de realitzar al local dels Xics de Granollers a tres quarts de dotze, alçant, cada colla, dos pilars de quatre simultanis.

Els Xics de Granollers, primers en ordre d’actuació van descarregar en primera ronda el cinc de set, amb algun ensurt, durant la segona aleta i la baixada,pels components del tronc del castell. En segona ronda van descarregar el quatre de set amb agulla, i el quatre de set i la tercera.

Els Castellers de Terrassa, segons en ordre d’actuació s’havien plantat a Granollers amb les ganes i l’actitud per a descarregar el primer castell de vuit de la temporada. Algunes veus comentaven que els castells volen sol i plaça, i alguns fins i tot recordaven una situació similar l’any 1994 quan van haver d’actuar per circumstàncies similars al Pavelló Olímpic de la ciutat. I certament la història es va repetir.

En la primera ronda van descarregar el tercer dos de set de l’any, segon fora de Terrassa. Cal remarcar, que l’any anterior, aquest castell, el descarregaven per primer cop al setembre a la Diada Emili Miró.

En la segona ronda van desmuntar el tres de vuit, que tornarien a desmuntar a la ronda final de repeticions, totes dues vegades amb aixecador a punt de col·locar-se. Les dificultats es manifestaven en el moment d’entrar l’aixecador quan el castell normalment s’assenta. Les actuacions sota cobert, presenten dificultatsafegides al’hora de transmetre les indicacions necessàries els components del tronc, al’hora de rectificar posicions o fer-los baixar, i no van afavorir la serenor que els castells d’aquesta dificultat requereixen. Es vadesmuntar dues vegades el tres de vuit, però les sensacions eren positives, tant per haver descarregat el dos de set en la primera ronda, com pel convenciment mostrat, i per l’actitud per enfrontar-se i superar les adversitats sorgides, que fan que es cregui que no trigarà massa a veure’l descarregat.

Per completar l’actuació, cinc de set descarregat en la tercera ronda i quatre de set amb agulla en la ronda de repetició per la colla blau turquesa de Terrassa.

Els Marrecs de Salt van resoldre la situació amb serenor i castells ben executats, cinc de set, dos de set i quatre de set amb agulla, tots descarregats.

Marrecs i Castellers van cloure l’actuació amb un pilar de cinc cadascuna i Xics amb el vano de cinc.

Les properes actuacions dels Castellers de Terrassa seran: el dissabte dia 14 de juny a la Festa Major del Cementiri Vell a les sis de la tarda a la Plaça del Cementiri Vell i el diumenge 15 a la Festa Major de Montcada i Reixac.

In : Cultura

Related Articles

Deixa un comentari